"Izjava Karle del Ponte bizarna"

Started by Bred, 02-10-2007, 13:52:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta 
Banjaluka, Sarajevo, Hag, Brisel -- Nekoliko zvaničnika odbilo da komentariše transkript razgovora Karle del Ponte i Dragana Kalinića, pišu Nezavisne novine.

Prema transkriptu koji su objavile iste novine, Karla del Ponte je krajem maja 2004. sugerisala Kaliniću da poruči haškom beguncu Radovanu Karadžiću da se preda jer u protivnom postoji opasnost da ga ubiju snage NATO-a i Sfora.

Kalinićevu ocenu da će Republika Srpska loše proći zbog pitanja saradnje s Haškim tribunalom i da će zbog toga biti smenjeni njeni zvaničnici iz Srpske demokratske stranke, glavna tužiteljka je prokomentarisala rečima da više "neće biti parlamenta, vlade ni Federacije, samo će biti Bosna". "Neće postojati RS, kraj", rekla je, prema transkriptu, Karla del Ponte.

"Tužiteljka Karla del Ponte nema nikakav komentar", kratko je rečeno u Kancelarije Haškog tužilaštva.

Komentarišući transkript, portparol NATO-a u Bosni i Hercegovini Derek Čepel rekao je da je izjava da će NATO ili SFOR pri hapšenju ubiti optužene za ratne zločine bizarna i nečuvena. "Posao NATO-a je pomaganje Međunarodnom sudu pravde u Hagu i to smo i radili u prošlosti", rekao je on.

Portparol Eufora, major Dejv Filder, odbacio je tvrdnje Karle del Ponte. "Naš mandat je da uhvatimo i zadržimo optužene za ratne zločine, a ne da ih ubijamo. Mi odgovaramo na zahteve Međunarodnog krivičnog suda za SFRJ i Ujedinjenih nacija za hvatanje i hapšenje optuženih", rekao je on.
Predstavnik Sekretarijata Haškog tribunala u BiH Matijas Helman nije želeo da komentariše izjave Karle del Ponte, ističući da to nije u njegovoj nadležnosti. "To se direktno tiče tužiteljke i Haškog tužilaštva i ja ne mogu to da komentarišem. Morate tražiti komentar od nje ili portparola", rekao je Helman.

Stenogram nisu želeli da komentarišu ni u kabinetu predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. "Ne možemo da komentarišemo takve stvari. To je pitanje za Eufor, ne za nas. Sve što kažu u Euforu Havijer Solana podržava", rekao je zvaničnik pres-službe iz Solaninog kabineta.

b92