Hrvatska: Incidenti posle presude

Started by Bred, 02-10-2007, 13:54:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug 
Zadar, Vukovar -- Posle presude "vukovarskoj trojci" demolirana srpska imovina kod Benkovca, izbila tuča Srba i Hrvata u Vukovaru.

Nepoznate osobe demolirale su, u noći između nedelje i ponedeljka, šest obnovljenih kuća Srba iz Ceranja Donjih i Donjeg Pristega kod Benkovca, čiji vlasnici trenutno ne borave u Hrvatskoj. Na kućama su uglavnom uništene elektroinstalacije, sanitarije, prozori i vrata, kažu u zadarskoj policiji. Ceranje Donje su rodno selo srpskog političara Milorada Pupovca, koji kaže da je baš on zvao policiju.

"Kuće su provaljene i unutra je uništeno, prema onom što sam čuo, praktično sve. Reč je o demoliranju novih kuća koje su, u programu obnove, obnovljene ove i prošle godine", kaže Pupovac.

Pupovac nagađa da bi motivi ili izgovor za napad na srpske kuće mogla biti, za mnoge nepravedna, haška presuda Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću, ali deo odgovornosti prebacuje na hrvatske političare, koji u predizborne svrhe manipulišu tom presudom i stvaraju atmosferu u kojoj su moguće takve stvari.

"Razni su se u tome istakli. Ne samo političari, nego i drugi. Kad jednom pustite duha iz boce i kad pošaljete poruku 'ako ne sudi Hag, onda ćemo mi suditi', onda ne možete biti sigurni gde će to stati i ko je to 'mi'", rekao je Pupovac.

Poslanik Pupovčeve Samostalne demokratske srpske stranke Ratko Gajica, jedan od tri poslanika te stranke u Saboru Hrvatske, izjavio je posle obilaska demoliranih kuća da je to ljudski sraman i društveno štetan čin.

Gradonačelnik Benkovca Branko Kutija osudio je taj čin i rekao kako očekuje da će policija otkriti počinioce. On je najavio da će obići to područje.

Vukovar: "Ponoviće se Ovčara"

Prema zvaničnim navodima, u Vukovaru je juče jedan 17-godišnjak srpske nacionalnosti ispred disko-kluba uzviknuo: "Ponoviće se Ovčara", a na to je na njega fizički nasrnuo 27-godišnjak iz Vukovara.

Policija je sprečila veću tuču, a pri tom je oštećen i policijski automobil. Policija je incident okaraktelisala kao međunacionalni, a epilog je nekoliko lakše ozleđenih učesnika tuče. Podignuto je 12 prekršajnih prijava.

"Odmazda zbog odluke suda"

Udruženje Srba iz Hrvatske saopštilo je da je napad na srpske povratnike u Cernjanima Donjim kod Zadra, kada su uništene njihove obnovljene kuće, izazvan presudom Haškog tribunala trojici srpskih oficira za slučaj Ovčara.

"Usledila je odmazda nad nedužnim Srbima u Hrvatskoj i nad njihovom imovinom, a to je poruka da Hrvatska i dalje ne prihvata povratak izbeglih i prognanih Srba, što je jedan od preduslova za njen ulazak u evropske integracije", smatraju u tom udruženju.

Udruženje Srba iz Hrvatske se obratilo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, očekujući da osudi vandalizam i "konačno shvati da je povratak u Hrvatsku moguć samo ako se Srbima vrati konstitutivnost i druga prava koja iz toga proizilaze".