Tadiæ: Podela ako nema druge opcije

Started by Bred, 30-09-2008, 13:14:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Beta, Tanjug |b92
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadiæ ocenio je da postoji moguænost podele Kosova, ali samo ako budu iscrpljene sve druge opcije u vezi sa statusom Kosova.


Tadiæ je rekao da podela Kosova kao opcija u ovom trenutku "nije na dnevnom redu", veæ da Beograd i dalje ¾eli da traga za re¹enjem u okviru koncepta najveæe moguæe samostalnosti Kosova u okviru Srbije.

"Spreman sam da razmi¹ljam i o toj opciji, ako iscrpimo sve prethodne opcije, a ima ih dosta. Ima jo¹ mnogo moguænosti da pronaðemo re¹enje unutar pojma su¹tinske autonomije. Ali, ako iscrpimo svaku moguænost, onda mo¾emo da preðemo na tu opciju", kazao je Tadiæ za RTS.
Predsednik Srbije je naveo da su u okviru procesa re¹avanja pitanja statusa Kosova "sve inicijative legitimne" i da je sve bolje od situacije u kojoj je jedna strana izgubila sve.

Borba Srbije za oèuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta æe, prema Tadiæevim reèima, biti dugotrajan proces, koji se mo¾e zavr¹iti povoljno za nju samo ukoliko Beograd bude vodio trezvenu politiku i podizao meðunarodni kredibilitet zemlje.

Inicijativu Srbije da se od Meðunarodnog suda pravde zatra¾i savetodavno mi¹ljenje o legalnosti progla¹enja nezavisnosti Kosova, kako je rekao, upravo treba posmatrati u kontekstu jaèanja meðunarodnih pozicija Srbije.

Pri¹tina: Neprihvatljivo

Èelnici kosovskih institucija rekli su da su neprihvatljive izjave predsednika Srbije Borisa Tadiæa o podeli Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da je Kosovo nezavisna i meðunarodno priznata dr¾ava. "Zna se na¹ jasan stav. Mi smo dr¾ava i sve ostalo je uzaludno", rekao je kratko Sejdiju novinarima u Pri¹tini.

Predsednik Skup¹tine Kosova Jakup Krasniæi rekao je da to nije prvi poku¹aj Srbije da podeli Kosovo.

"Ipak, Kosovo ima svoje granice koje sve vi¹e i vi¹e priznaju (u meðunarodnoj zajednici). Mislim da procesima u Balkanu i u Evropi nisu potrebni nova prekrajanja granica Kosova", rekao je Krasniæi.


dalje => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=30&nav_id=321182