Otvorena nova istraga o smrti princeze Dajane

Started by Roben, 03-10-2007, 11:28:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Roben

Otvorena nova istraga o smrti princeze Dajane

U Londonu je otvorena sudska istraga o smrti princeze Dajane i njenog prijatelja Dodija al-Fajeda, uz optu¾be da britanska kraljevska porodica stoji iz njihovog ubistva, javile su agencije.

Istraga æe morati da odluèi da li je par zaista poginuo u saobraæajnoj nesreæi ili, kako tvrdi otac Dodija al-Fajeda, egipatski milijarder i vlasnik "Harodsa" Mohamed al-Fajed, ubijen u zaveri princa Filipa koju je u delo sprovela britanska tajna slu¾ba.

Cilj sudske istrage nije da optu¾i nekoga, veæ treba da utvrdi kako su princeza Dajana i njen prijatelj taèno poginuli, a kako se oèekuje, ne bi trebalo da traje vi¹e od ¹est meseci.

Porotnici æe u narednih ¹est meseci èetiri dana nedeljno posvetiti istra¾ivanju mno¹tva materijala o smrti princeze i njenog prijatelja Dodija al Fajeda u Parizu 1997. godine.

Sudija Skot Bejker upozorio je èlanove porote na to da zanemare sve ¹to su do sada èuli o tom sluèaju, i da svoj sud temelje na informacijama steèenim unutar "èetiri zida" sudnice, kao i prilikom poseta mestu nesreæe. Istraga æe ko¹tati nekoliko miliona funti, procenjuju svetski mediji.

Odvojene istrage francuske i britanske policije do¹le su do zakljuèka da je smrt princeze bila tragièna nesreæa. Medjutim, po¹tovaoci preminule lejdi Di i deset godina nakon njene smrti tvrde da je ona bila ¾rtva podle zavere.

Mohamed al-Fejed, koji se ne sla¾e se sa zakljuèima istrage, rekao je danas da "veruje da je njegovog sina i princezu Dajanu ubila kraljevska porodica". On tvrdi da kraljevska porodica nije mogla da se pomiri sa èinjenicom da bi princeza Dajana mogla da se uda za muslimana.

Princeza Dajana, prva supruga prestolonaslednika princa Èarlsa, izgubila je ¾ivot u saobraæajnoj nesreæi u pariskom tunelu Alma, 31. avgusta 1997. godine. Prema zvaniènoj verziji, do nesreæe je do¹lo kada je automobil, u kojem se nalazila sa svojim deèkom Dodijem al Fajedom, udario u zid tunela u centru Pariza.

Par je navodno be¾ao od paparaca, koji su ih jurili da bi ih fotografisali. Francuska istraga utvrdila je da je vozaè Anri Pol bio pod uticajem alkohola. Jedini koji je pre¾iveo nesreæu bio je telohranitelj Trevor Ris-D¾ons.

Dajana je u vreme pogibije imala 36 godina, a za sobom je ostavila dvojicu sinova, prinèeve Vilijama i Harija. Veæina "teorija zavere" ukljuèuju i kraljevsku porodicu, jer je od ranije poznato da oni nisu bili presreæni zbog najavljenog venèanja princeze Dajane i Dodija al Fajeda.

Istra¾ivanje javnog mnenja pokazalo je da svaka treæa osoba u Velikoj Britaniji ne veruje da je njena smrt bila nesreæni sluèaj, a manje od petine njih smatra da æe nova istraga utvrdili pravu istinu.

(MONDO)