Komora nije nezavisna od dr¾ave

Started by AquArius, 04-10-2007, 11:15:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj za¹titi nezadovoljni cenom licenciranja

Komora nije nezavisna od dr¾ave

Beograd - Ukupne meseène èlanarine lekara u Lekarskoj komori Srbije biæe 150 000 evra, medicinskih sestara 77 000 evra, a jednokratne upisnine u registar komora i cene licenci lekara i sestara doneæe komorama ukupno 2,8 miliona evra. Postavlja se pitanje za¹to je potreban ovoliki novac za formiranje i rad lekarske i komore medicinskih sestara, pogotovo zato ¹to one po zakonu nisu nezavisne od dr¾ave, kako se to u javnosti prezentira - izjavila je Branislava Planèak, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj za¹titi, na konferenciji za novinare odr¾anoj juèe u prostorijama ovog sindikata.

Prema njenim reèima, ovaj sindikat ima oko 70 000 èlanova i svi oni smatraju da su èlanarine, upisnine i cene licenci previsoke za lekarske plate u Srbiji, pa su s toga dva puta pismeno upuæivali zahtev ministru zdravlja Tomici Milosavljeviæu da preispita odluke o novcu koji lekari treba da plate za licenciranje.

- U Zakonu o komorama pi¹e da sredstva za osnivanje i rad Komore daje dr¾ava. Ministarstvo zdravlja daje saglasnost na odluku o visini èlanarine, i nadzire rad Komore, a tokove novca nadzire Ministarstvo finansija. To znaèi da Komora nije nezavisna od dr¾ave i postavlja se pitanje ¹ta æe se raditi sa tolikim novcem - ka¾e Planèak.

Ona tvrdi da sindikat nije protiv komora, ali ¾eli da javnost zna da lekar treba da plati 6.000 dinara za upis u registar i 2.000 za licencu. Meseèna èlanarina je 0,8 odsto neto plate lekara, a s obzirom da je proseèna plata 50 000 dinara, onda je èlanarina oko 500 dinara. To æe ukupno iznositi oko 150.000 evra meseèno. Komora sestara i tehnièara od upisnine jednokratno sakupi skoro 400.000 evra, a od èlanarine oko 77.000 evra meseèno

- Ako je reè o braènom paru lekara, onda ta porodica treba da izdvoji 16 - 17 000 dinara za upis u Komoru. Ima tu i nekih dokumenata i fotografija. U Komori su nam rekli da æe se utro¹iti na sveukupno opremanje, da komora postane "statusna" i mi se sla¾emo, ali neka bude statusna kada takve budu i na¹e plate. Komoru nismo imali 60 godina, moramo li sada sve odjednom da opremimo - pita Planèak.
Predsednik Gradskog odbora Beograda tog sindikata Marko Stojanoviæ je istakao da æe komore za godinu dana sakupiti izmeðu 5,5 i ¹est miliona evre i naveo da izgradnja savremene bolnice ko¹ta oko èetiri miliona evra.

Planèakova je navela i da je problem edukacije lekara, koja je obavezna radi relicenciranja na sedam godina, osnovni razlog zbog kog se taj sindikat dva puta bezuspe¹no obraæao ministru zdravlja Tomici Milosavljeviæu da preispita donete odluke.

- Mislimo da lekare treba da edukuju docenti i profesori medicinskih fakulteta u Srbiji, a sestre i tehnièare profesori srednjih i vi¹ih ¹kola - kazala je Planèakova. Ona je objasnila da ne mo¾e jedan lekar da poduèava kolegu, koji je istog obrazovanja, bez obzira na godine radnog sta¾a.

Ovaj sindikat problem vidi i u me¹anju Komore u poslove koje bi trebalo da obavljaju sindikati.
- Sindikat lekara i farmaceuta u Beogradu ustupio je prostorije Komori, i potpisali su ugovor da obavljaju poslove za Komoru. Onda mo¾emo da zakljuèimo da je sindikat produ¾ena ruka Komore. Drugo, Komora uzima za pravo da pomogne porodicama lekara u pojedinim situacijama, a to je posao sindikata. Verujemo da je to uèinjeno da bi se sindikat oslabio. Zakon predviða uvoðenje sudova èasti, ali nije u redu da njih èine lekari, zato ¹to to mo¾e biti sukob interesa, mo¾e doæi do osvete meðu kolegama. Lekari nisu ni struèni za to, tu treba da sede pravnici i sudije - zakljuèuje Planèak.

Predlog cenovnika


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj za¹titi Srbije, predla¾e da meseèna èlanarina za medicinsku sestru iznosi pola evra, a za lekare evro. Oni predla¾u da upisnina u registar Komore i licenca ko¹ta 1.000 dinara za lekare, stomatologe i farmaceute i 500 dinara za vi¹e i srednje medicinske sestre. Ka¾u, meðutim, da na njihov predlog niko nije odgovorio.

V. Dragiæ


Izvor : Danas (http://www.danas.co.yu/20071004/hronika1.html#10)