Alfred Hièkok

Started by nasty girl, 06-08-2007, 18:02:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Ser Alfred D¾ozef Hièkok, KCB, (13. avgust 1899. – 29. april, 1980.) - britanski filmski reditelj najpoznatiji po filmovima iz ¾anra trilera. Poèeo je da re¾ira u Engleskoj pod uticajem nemaèkog ekspresionizma, a od 1939. re¾irao je u Sjedinjenim Amerièkim Dr¾avama. U karijeri dugoj ¹est decenija re¾irao je preko 50 filmova i stekao status jednog od najpoznatijih i najcenjenijih filmskih reditelja svih vremena. Svojom originalno¹æu i vizionarstvom uticao je na velik broj filmskih reditelja, producenata i glumaca.

Hièkokovi filmovi su prepuni elemenata strave i fantastike i „uvrnutog“ humora. U njima se uglavnom prikazuju nevino optu¾eni protagonisti u okolnostima i situacijama koje su van njihove kontrole i moæi poimanja. Tu je takoðe ukljuèen i transfer krivice pri èemu se mane "nevino optu¾enog" pripisuju drugim likovima i usput nagla¹avaju. Jedna od uobièajenih tema njegovih filmova je i analiza mu¹ko-¾enskih odnosa pri èemu je dominantan njegov cinièni stav prema tradicionalnim romantiènim vezama.

Premda je Hièkok jo¹ za ¾ivota postao izuzetno popularan, veæina filmskih kritièara tog vremena nije ba¹ previ¹e cenila njegov rediteljski rad. Rebeka je jedini njegov film koji je dobio Oskara, iako su jo¹ èetiri njegova filma bila nominovana za to priznanje. Godine 1967. dobio je nagradu Irvin G. Talberg za ¾ivotno delo, ali nikad lièno nije primio Akademijinu nagradu za ¾ivotno delo.

wiki