La¾ni antitetanus distribuiran na crno

Started by tarantulica, 13-10-2007, 14:08:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tarantulica

La¾ni antitetanus distribuiran na crno

Pomoænik ministra zdravlja Ru¾ica Nikoliæ izjavila je da je apotekama, veledrogerijama i domovima zdravlja nalo¾eno da la¾ni anitetanus serum, ukoliko ga imaju na zalihama, odmah povuku.

Nikoliæ je istakla da je la¾ni serum dospeo na tr¾i¹te ilegalnim kanalima dodajuæi da problem "crnog tr¾i¹ta lekova" i falsifikovanih medikamenata postoji svuda u svetu.

Proverom dobavljaèa ustanovili smo da se distribuirana kolièina la¾nog antitetanus seruma sla¾e s brojem ampula ordiniranih u Boljevcu i Banatskom Novom Selu, rekla je ona.

Pomoænik ministra zdravlja, zbog interesa istrage, nije ¾elela da otkrije koja su tri distributera lekova ume¹ana u rasturanje la¾nog seruma.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) ustanovljeno je da u laznom antitetanus seruma nema aktivne supstance i da je falsifikat seruma napravljen na bazi vode, rekla je predstavnik Agencije Aleksandra Tucoviæ.

Tucoviæ je objasnila da je "po Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima iz 2004. svaki proizvodjaè i uvoznik je obavezan da lek sa potrebnom dokumentacijom donese na kontrolu ili registraciju u ALIMS".

ALIMS potom " izdaje dozvolu za stavljanje u promet koja znaèi da je lek kvalitetan, efikasan i bezbedan za korisnike", rekla je predstavnik Agencije u kojoj je izvr¹ena analiza la¾nog antitetanusa.

Zdravstvena inspekcija je utvrdila da je la¾ni antitetanus serum, od jula do septembra, primilo je 89 pacijenata u Domu zdravlja Boljevac i ¹estoro u ambulanti u Banatskom Novom Selu.

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije utvrdila je da je 89 osoba u Domu zdravlja Boljevac i ¹est osoba u ambulanti u Banatskom novom selu primilo la¾ni tetanusni serum izmedju jula i septembra 2007. godine, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

On je naglasio da pacijenti koji su primili ovaj serum nisu ugro¾eni jer su po zakonskim propisima primili i vakcinu koja je dovoljna za¹tita, a na osnovu stava struène komisije Ministarstva zdravlja dovoljno je da se kod svih nastavi vakcinacija po propisanoj proceduri.

(Tanjug)

Maslacak

#1
Znala sam da sam èula za ovo i pre par godina!

Glas Javnosti:
"I PRE DVE GODINE

Oktobra 2005. godine la¾ni antitetanus primilo je oko 20.000 ljudi. I tada je reèeno da je u ampulama samo voda i da graðani nemaju razloga za brigu. U distribuciju la¾nog leka tada su takoðe bile ukljuèene „tri domaæe firme“, ali se nikada nije saznao krivac, a sudski proces se „negde zaglavio“."
Izvor (http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-13-10-2007/mozda-serum-nije-ni-registrovan)

Al ovo mi je dobro... "napravljen na bazi vode"... ¹to ne ka¾e lepo da je obièna voda :K Mrzim lupetanja...

Da zdravlje ljudima ba¹ apsolutno nije ugro¾eno, ne bi uop¹te bilo potrebe za primanjem seruma... naravno, ¹anse su male da se tetanus zaista razvije, ali postoje...sreæa pa se ni¹ta nije desilo, jer bi to zaista bilo... u¾asno. Ali s obzirom na to kako na¹a dr¾ava re¹ava ovakve sluèajeve (èim je dozvoljeno da se ponovi), samo èekam kad æe neko zaista da oseti posledice.

tarantulica

Uhap¹eni prodavci la¾nih vakcina

Policija je uhapsila tri osobe osumnjièene za distribuciju neregistrovanih lekova i falsifikovanih vakcina protiv tetanusa, saop¹tio je MUP.

Uhap¹eni su Sini¹a S. (1964) iz Ni¹a, vlasnik i direktor preduzeæa General trade, i komercijalista u tom preduzeæu Gordana G. (1958), takodje iz Ni¹a.

Uhap¹en je i Rado¹ DJ. (1954) iz Beograda, osnivaè i direktor preduzeæa Ligato trade i Malago trade iz Beograda.

Oni se sumnjièe za krivièno delo nedozvoljene trgovine i nesavesnog postupanja prilikom spravljanja i izdavanja lekova.

MUP je saop¹tio da su osumnjièeni, po unapred postignutom dogovoru, organizovali nabavku i dalju distribuciju veæe kolièine neregistrovanih lekova stranog porekla koji nisu registrovani na teritoriji Republike Srbije i falsifikovanog leka "Tetagam r" bez atesta i sertifikata o kvalitetu ispravnosti.

Reè je o lekovima u, do sada utvrdjenoj vrednosti od tri miliona i
685 hiljada dinara.

Distribuirani su preko preduzeæa Ligato Trade, Malago Trade, Priston, Jakovljeviæ, Brajiæ promet, Apeks koop, Koling BC EKO iz Beograda i preduzeæa General trade iz Ni¹a, koja nemaju saglasnost Ministarstva zdravlja za promet lekovima.

Tako nabavljene lekove osumnjièeni su prodavali preko preduzeæa General trade iz Ni¹a apotekama, zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije u periodu od decembra 2006. do septembra 2007.
godine.

Policijski slu¾benici su privremeno oduzeli lekove koje su zatekli u magacinima preduzeæa, kao i neprodate lekove u apotekama i zdravstvenim ustanovama.

Nastavlja se intenzivan rad na pronala¾enju i li¹avanju slobode i ostalih lica za koje postoji osnovana sumnja da su uèestvovala u izvr¹enju navedenih kriviènih dela, saop¹tio je MUP.

(Beta)

Maslacak

Pitam se, kolika je kazna za ovako ne¹to?