Zavisnost od video igrica

Started by Bred, 02-06-2008, 13:00:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Upotreba video igrica postala je toliko uèestala i raspostranjena da se poslednjih godina govori o pojavi novog oblika zavisnosti - zavisnost od video igrica.

Video igre su postale dominantan vid zabave velikog broja mladih. Kaunter strajk, Vorld ov vorkraft, Kol ov djuti, serijal Betelfild, neke su od najpoznatijih video igara. Èinjenica da jedna od poznatijih igraonica u Beogradu ima 230.000 registrovanih korisnika, radi 24 èasa i stalno je puna, potvrðuje da na ovaj naèin mnogi ispunjavaju svoje slobodno vreme.

Starije generacije èesto osuðuju postojanje igraonica jer to smatraju gubljenjem vremena, dok je za tzv. gejmere boravak u igraonici vid dru¾enja i mesto za upoznavanje novih prijatelja.

"Nije to kad ti igra¹ sam kuæi, ipak je bolje u dru¹tvu, ima i psovanja, svega. Ne znam ¹ta da ka¾em, mislim da ih privlaèi dru¹tvo, igraju i mnogo im je bolje", ka¾e ©akal iz igraonice "KBG".

Po mi¹ljenju struènjaka, kori¹æenje kompjutera za razonodu ne treba odmah osuðivati.

Povremeno igranje video igara mo¾e biti korisno, ali je problem ¹to se granica izmeðu povremene zabave i zavisnosti od video igara lako prelazi.

Zbog toga je va¾no da roditelji na vreme uoèe prve simptome zavisnosti.

"Najlak¹e je uoèiti kada klinac poèinje da izbegava dru¹tvo, kada ga zovu na film ili fudbal, a on pod raznoraznim izgovorima ostaje u kuæi i to vreme koristi igrajuæi video igre. Kada to postane uèestalo, to je naznaka da problem postoji", ka¾e pedagog savetovali¹ta "Entera" Milan Radovanoviæ.

On dodaje da je dobar pokazatelj i "popu¹tanje u ¹koli i izbegavanje èasova".

Padagozi ka¾u da roditelji vrlo èesto pogre¹no pristupaju ovom problemu tako ¹to zabranjuju deci da igraju video igre kod kuæe ili da odlaze u igraonicu.

Kritikom i zabranama posti¾e se suprotan efekat. Mnogo je bolje osmisliti i ponuditi detetu zanimljiviju alternativu.