Srpskih top ¹est firmi i banaka

Started by Roben, 03-10-2007, 11:22:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Srpskih top ¹est firmi i banaka

Samo ¹est firmi i dva osiguravajuæa dru¹tva iz Srbije uspeli su da se upi¹u na listu od 500 odnosno 30 najboljih u srednjoj Evropi, objavio je "Blic" pozivajuæi se na istra¾ivanja konsultantske kompanije "Deloit", èe¹kog dnevnika "Hospodarske novini" i poljskog lista "Zeèpospolita".

S druge strane na listi 100 najuspe¹nijih banaka, ni jedna na¹a se ne nalazi na prvoj polovini liste, ¹to pokazuje da je bankarsko tr¾i¹te kod nas jo¹ uvek u razvoju.

U odnosu na republike iz biv¹e Jugoslavije moglo bi se reæi da je Srbija "u zlatnoj sredini". Na listi se ne pojavljuje nijedna kompanije iz Crne Gore i samo jedna iz Makedonije. S druge strane, najvi¹e ima slovenaèkih kompanija (16) i hrvatskih (14).

Srpskih top ¹est su Naftna industrija Srbije, "Delta holding", "Telekom Srbija", "Srbijagas", "Ju-Es stil“ i Elektroprivreda Srbije.

"Blic" je pitao èelne ljude ovih kompanija koliko im znaèi pojavljivanje na ovoj listi, kao i koliko æe to uticati na potencijalne investitore.

Srdjan Bo¹njakoviæ, generalni direktor na¹e najbolje rangirane kompanije Naftne industrije Srbije, ka¾e da 22. mesto na listi potvrdjuje da su svi pojedinaèni uspesi ostvareni doveli do pribli¾avanja osnovnom cilju, a to je da budu ¹to bli¾e regionalnom tronu.

"Ovo je i motivacija za na¹e buduæe poslovne korake, a verujemo da æe ova lista biti i jedna od referenci koje æe nas preporuèiti i potencijalnom strate¹kom partneru i bankama" prièa direktor NIS-a.
Milo¹ Milankoviæ, generalni direktor Javnog preduzeæa "Srbijagas", smatra da to ¹to su se na¹li na ovoj listi znaèi da imaju potencijala i moguænosti da postanu regionalni lider u gasnoj privredi u ovom delu Evrope.

"Svakako da godi to ¹to smo se dobro pozicionirali medju najboljim kompanijama u regionu. Ta èinjenica nam otvara velike moguænosti jer ne samo da æe to uticati na interesovanje potencijalnih investitora, veæ æe biti i podsticajni faktor za povezivanje u gasnom sektoru", ka¾e Milankoviæ.

Milka Forcan, potpredsednik "Delta holdinga", sla¾e se da je to vrlo znaèajno priznanje njihovom uspe¹nom i kvalitetnom poslovanju, ali da oni neæe biti zadovoljni sve dok se na ovoj listi ne nadju medju prvih deset.

"Podatak da se ¹est na¹ih firmi nalazi na listi 500 najboljih zvuèi ohrabrujuæe, ali tek kad se uporede podaci sa Hrvatskom i Slovenijom dobija se realna slika odnosa ekonomske moæi zemalja u regionu i vidi se na¹a objektivna slabost", ka¾e Milka Forcan.

Generalni direktor "Ju-Es stila Srbija" Daglas Metjuz ka¾e da za njih mesto medju najuspe¹nijim kompanijama srednje Evrope znaèi da su napravili veliki napredak. Gospodin Metjuz takodje smatra da je generalno napravljen i veliki pomak medju firmama koje rade u Srbiji.

Prema reèima ekonomiste Dejana ©o¹kiæa, ukupni prihodi jesu interesantan, ali i nedovoljan podatak da bi se Srbija tretirala kao dobro investiciono podruèje.

"Investitore bi vi¹e trebalo da zanima kolike su profitne stope u delatnosti kojom planiraju da se bave, a bitan je i nivo pravne za¹tite, efikasnost sudova, kao i stepen korupcije. Prihodi neke kompanije mogu biti i posledica monopola", obja¹njava sagovornik "Blica".

(MONDO)

Wlada

За годину дана све ће бити приватно!  :roll: