Alchajmer: Da li æe praksa ugradnje mikroèipova da se poveæava?

Started by Bred, 17-10-2007, 14:52:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


edna od najveæih strepnji u porodicama koje imaju èlanove obolele od Alchajmerove bolesti, jeste da taj rodjak mo¾e da odluta i zaboravi kako da se vrati kuæi. Da li bi mikroèip ugradjen pod ko¾u pacijenta sa Alchajmerom mogao da bude re¹enje za njihovo pronala¾enje? Ida Frenkel je jedna od miliona Amerikanaca koji su oboleli od Alchajmerove bolesti. Njen suprug Dejvid opisuje jedan od njenih simptoma.

«Bila je veoma zaboravna. Mogla je pola sata da ponavlja isto pitanje», ka¾e Frenkel.

Ovaj mikroèip ugradjen u Idinu ruku neæe joj vratiti pamæenje. Ali se proizvodjaè nada da bi mogao da pru¾i va¾ne medicinske informacije ukoliko se ona izgubi ili pojavi u hitnoj pomoæi, ka¾e Skot Silverman, predsednik kompanije koja proizvodi mikroèipove.

Silverman_4sep07_210«Kada se pacijent sa Alchajmerovom bole¹æu pojavi u hitnoj pomoæi, ili ga negde pronaðu, kada mu se ruka skenira, odmah mo¾e da se ustanovi identitet i sama èinjenica da je u pitanju pacijent sa Alchajmerom», ka¾e Silverman.

Verièip je siæu¹ni aparat koji sadr¾i identifikacioni kod. Kompanija ka¾e da skeniranjem mikroèipa osoblje za hitne sluèajeve mo¾e da dodje do medicinskih informacija o pacijentu.

«Ako se izgubite, mi æemo vas pronaæi i videti da li imate neki medicinski problem. Mo¾emo da dobijemo neke informacije o vama».

Veæ godinama mikroèip je bio kori¹æen da bi se pratila stada stoke i pronalazili izgubljeni kuæni ljubimci. Ali, protivnici ove metode, kao ¹to je Kertin Albreht, smatraju da se praæenjem ljudskog biæa kr¹e osnovna ljudska prava.

«Ne mislim da to ¹to je mikroèip korisan kod ¾ivotinja, treba da bude razlog da to radimo sa ljudima. Postoji razlika izmedju ¾ivotinje i ljudskog biæa», ka¾e ona.

Zdravstveni struènjaci predvidjaju epidemiju Alchajmerove bolesti u predstojeæim decenijama. Oèekuje se da æe mnoge organizacije za za¹titu graðanskih prava biti na oprezu kako bi ustanovile da li æe praksa ugradnje mikroèipova da se poveæava.

voa

saschka

..sine, kako se zove onaj Nemac shto sakriva stvari po nashoj kuci?..

..Alchajmer, baba, Alchajmer..

dirigent