Apsorbovanje olova mnogo opasnije kod dece nego kod odraslih

Started by Bred, 17-10-2007, 15:01:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nedavno povlaèenje iz prodaje u Sjedinjenim Dr¾avama igraèaka napravljenih u Kini koje sadr¾e olovnu boju, skrenulo je pa¾nju na veæu opasnost od izlaganje dece olovu. Dok su mnoge zemlje zabranile olovo kao sastojak, deca koja odrastaju u siroma¹tvu i dalje su mu izlo¾ena svakoga dana.

Zamislite kartu sveta, i pomislite na mesta gde deca ¾ive u siroma¹tvu. Verovatno je da su mnoga od te dece izlo¾ena olovu. Kako da ga repoznate? Lekari ka¾u da ga neæete prepoznati, sve dok nivo olova nije toliko visok da dete psihièki oboli. Ovaj devetogodi¹nji deèak ¾iveo je u selu u blizini fabrike olova u kineskoj provinciji Gansu. On opisuje kako se oseæao.

«Uvek sam bio o¹amuæen. Oseæao sam bol u nogama posle kratkog hodanja. Ponekad nisam mogao da se setim zadatka koji mi je zadao uèitelj. Èesto sam povraæao».

Jerome_tv_20aug07_210U krvi ®u Vena nivo olova bio je pet puta veæi od normalnog. Ostala deca iz istog sela takodje su imala visok nivo olova i prebaèena su u bolnicu nakon ¹to su testovi potvrdili prisustvo metala.

«Veæina dece ¹irom sveta, koja imaju poveæan nivo olova u krvi danas nemaju simptome, i nema naèina da saznate da je poveæan nivo olova u krvi osim kroz test krvi».

To ka¾e doktor D¾erom Polson pedijatar i struènjak za zdravlje dece. On istièe da je apsorbovanje olova mnogo opasnije kod dece nego kod odraslih.

«Deca imaju manja tela u odnosu na kolièinu koja se apsorbuje. Druga stvar je da se deèiji mozgovi razvijaju i samim tim su osetljiviji na povrede tokom tog vremena razvoja».

water-source_tv_20aug07_210Olovo se mo¾e naæi èak i u razvijenim zemljama. U Sjedinjenim Dr¾avama, olovna boja se jo¹ uvek mo¾e naæi u starim kuæama. Oksid olova u opiljcima farbe daje deci sladak ukus, posebno u uzrastu kada sve stavljaju u usta. Takodje, pra¹ina od farbe mo¾e da se udahne, ¹to je sluèaj i sa isparenjima olovnog benzina. Veæina zemalja zabranila je ili ogranièila kolièinu olova u gorivu. Medjutim, vozila u najmanje treæini zemalja na svetu i dalje koriste benzin koji sadr¾i olovo. Deca koja ¾ive u blizini auto-puteva su najranjivija, ka¾e doktor Polson.

«Kada ima olova u benzinu, on dolazi iz auspuha na automobilima i tako se ¹iri kroz vazduh i odlazi bukvalno svuda. Olovo mo¾e da se nadje na hrani, biljkama, podovima u kuæi, na krevetima…»

Doktor Polson ka¾e da je re¹enje veoma jednostavno.

«Trovanje olovom ne bi trebalo da postoji … a re¹enje je da se olovo ne stavlja u gorivo i da se osigura da su kuæe u kojima æe deca ¾iveti bezbedne. Mogli bi smo da re¹imo taj problem, ali do sada nismo imali potrebnu politièku volju da to uradimo», zakljuèuje doktor Polson.

voa