©ta sve mo¾e da izazove svaðu u vezi

Started by Bred, 22-09-2008, 16:21:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/BT | Blic

Mislite da poznajete svog partnera odlièno i da znate kako di¹e, ali se ipak svaðate. Amerièki struènjaci tvrde da su i kod veoma dobro usklaðenih parova moguæe gre¹ke u komunikaciji. Razlog toga je drugaèije funkcionisanje ¾enskog i mu¹kog mozga. Pogre¹na reè, ljutit ton ili pogre¹no odabran trenutak druga strana lako mo¾e da shvati kao provokaciju, nedostatak interesovanja ili emocionalno zahlaðenje.

- Mnogi parovi nesvesno imaju lo¹e navike u komunikaciji. Te su gre¹ke toliko sitne da dugo ostaju neprimetne, ali ako se èesto ponavljaju, povezanost meðu partnerima slabi - tvrdi amerièki psiholog Stiv Stefens.
Jedna od najèe¹æih gre¹aka je zapoèinjanje razgovora dok je druga strana zauzeta. ®ene moraju da znaju da su mu¹karci slabi u obavljanju vi¹e poslova odjednom. Dok su pred TV-om, raèunarom ili ne¹to popravljaju, nije zgodno vreme za razgovor ili ispitivanje. Mu¹ki mozak je tada iskljuèen za sve ostalo, ka¾u psiholozi. Najbolje je pitati: „Jesi li u gu¾vi?“ ili „Ima¹ li vremena?“. S druge strane, mu¹karci gre¹e ako poèinju razgovor dok je ¾ena zauzeta. Oni to rade jer ne vole duboke razgovore, pa tra¾e trenutak kad ni ¾ena nije spremna za tako ne¹to.

-Izbegavajte uvode
®elite da saop¹tite partneru ne¹to nezgodno - uvod poput „ovo ti se mo¾da neæe svideti“ uznemiriæe ga odmah, èak i ako je tema relativno bezazlena. Situaciju æete bolje ubla¾iti prikladnim tonom i miroljubivom gestikulacijom. -Tri minuta maksimum
Prièa ne bi trebalo da traje du¾e od tri minuta i pri tome mora da bude usredsreðena na bitno. Razlog je jednostavan - nakon tri minuta on gubi koncentraciju za jednu temu i potreban mu je predah. Prekidajte prièu pitanjima kako biste videli da li ga zanima to ¹to govorite.

-Ni¹ta previ¹e iskreno
Iskrene, a negativne primedbe mogu da uvrede drugu stranu. Isto se odnosi i na postavljanje pitanja na koja bi mogli da dobijete razoèaravajuæi odgovor. Otkrijte samo ono ¹to mo¾e da bude konstruktivno za vas, a izbegavajte ono ¹to èini vi¹e ¹tete nego koristi.

-Bez usputnih prièa
Planirate da pozovete prijatelje u goste, ali njemu ste to spomenuli samo usput. I onda on shvati ¹ta se sprema tren pre dolaska gostiju. Pobrinite se da vas pa¾ljivo slu¹a, nemojte ga izostavljati i iznesite mu sve pojedinosti.

mirror-girl

E zato ja uveki pored sebe imam popustljiviju osobu koja me pusti da se "izvristim" kako sam JA upravu,pa posle SAMA shvatim da nisam i izgladim stvari...Drugacije bih tesko funkcionisala...Da budem sa osobom kao ja...krvoprolica bi bilo svakog dana  :>:

Bred

Zlostavljanje, la¾ i prevara ru¹e vezu
Blic

Okretanje za seksi devojkama, komentarisanje zgodne susetke ili razbacane èarape samo su bezazlene mane koje æe vas mnogo puta razbesneti, ali zbog njih, naravno, neæete prekinuti vezu s partnerom. Ipak, prevara, manipulisanje, laganje i zlostavljanje svakako ne spadaju u kategoriju pona¹anja koje se mo¾e tolerisati.

Veza se sastoji od brojnih kompromisa, pra¹tanja i popu¹tanja. Ali neke postupke te¹ko je opravdati ili, pak, s njima ¾iveti. Britanski tim struènjaka za brak je objavio listu neprihvatljivog pona¹anja preko kojeg nikako ne smete olako da preðete, tj. koje ne smete da dozvolite u vezi ili braku.

Prevara
®ene imaju razlièite poglede na to da li treba oprostiti prevaru. Èak se i definicije prevare razlikuju. Da li je to spavanje s nekim drugim ili samo poljubac. Za neke ¾ene prevara je i sama pomisao na to da on ¾eli da bude s nekom drugom. Bez obzira na va¹u definiciju prevare, zapamtite da, iako ste mu oprostili, to ne znaèi da vas neæe ponovo prevariti.
Prevara mo¾da mo¾e da bude opro¹tena, ali nikako zaboravljena. To je najozbiljnije kr¹enje pravila ozbiljne veze i veæina ljudi smatra da ko jednom prevari, varaæe opet. U toj situaciji va¾no je da dobro razmislite i pogledate kakav æe to uèinak imati na dalji razvoj va¹e veze.

Izigrano poverenje
Ako ste svom partneru ne¹to isprièali u poverenju, a on to izbrbljao svojim prijateljima, osetiæete se izigrano i povreðeno. Poverenje je ne¹to ¹to se polako gradi, a ne ne¹to ¹to dolazi samo od sebe ili po neèijoj ¾elji. Saznanje da va¹ mu¹karac ne mo¾e da zadr¾i tajnu za sebe veliko je optereæenje za vezu, ali ne treba oèajavati.
Veæina mu¹karaca ne zna da je du¾na da æuti jer im se to nije posebno naglasilo. Ako ste svom partneru isprièali ne¹to lièno i on se izbrbljao, moguæe je da nije shvatio koliko je vama bilo va¾no da to ostane meðu vama. Mo¾da je dovoljno samo da ga iduæi put upozorite.

Manipulisanje
Manipulisanje je veliki problem koji se pojavljuje u skoro svakoj vezi. Mu¹karci skloni manipulaciji ¾ele da promene partnerkin izgled, naèin oblaèenja ili pona¹anje. U nekim sluèajevima ¾ene i ne shvataju da se pomalo menjaju samo da bi njega uèinili sreænim. I neretko se desi da to shvate tek nakon nekoliko godina. Zato pa¾ljivo slu¹ajte ¹ta va¹e prijateljice govore o njemu. Ako vam govore da ste se dosta promenili otkad ste poèeli da se zabavljatwe s njim, mo¾da je vreme da se zapitate u kojem smeru ide va¹a veza.

Laganje
Ako se u nekom trenutku uverite da vas je va¹ partner lagao oko malih stvari, nije iskljuèeno da krije i ne¹to ozbiljnije. Na lestvici neprihvatljivog pona¹anja laganje je na visokom mestu. Ono ru¹i poverenje koje je temelj kvalitetne veze.

Nepo¹tovanje va¹ih prijatelja i porodice
Za porodicu ste vezani od roðenja I, iako mo¾da nisu savr¹eni, oni su i dalje va¹a porodica, ¹to znaèi da va¹ partner prema njima treba da se odnosi s po¹tovanjem. Isto va¾i i za va¹e prijatelje jer ste ih imali i pre nego ¹to ste upoznali njega. Ako on odbija da prihvati va¹e prijatelje i porodicu, to znaèi da vas ne po¹ruje i da ¾eli da vas odvoji od njih.

Zlostavljanje
Bilo koja vrsta zlostavljanja apsolutno je neprihvatljiva, bilo od èoveka koga volite, bilo od nekoga drugog. Ako vas partner zlostavlja verbalno, emotivno ili fizièki, znajte da je vreme za rastanak. Ponekad ono najgore zlostavljanje mo¾e biti verbalno jer reèi mogu da bole isto kao i udarci.
Ako prepoznate bilo koji od navedenih oblika pona¹anja, shvatite to kao signal da sednete i porazgovarate, a u ozbiljnijim sluèajevima i razmotrite prekid veze.

bozana

Ovo je definitivno moja tema.Za vezu je najvaznije povjerenje,ljubav i postovanje.Meni je momak u Americi,otisao da radi na 5 mjeseci,i vjerujte mi da nema povjerenja ne bi uspijelo.Naravno dodje do svadjica ali super funkcionisemo.Povjerenje ljude spaja