Koliko dugo (vremenski) se mogu koristiti biljne droge?

Started by Keleraba, 05-09-2007, 01:21:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Keleraba

Dakle, da li neko moze da mi pomogne kod ovog pitanja jer stvarno ne znam kako bi glasio odgovor? U knjizi ima nesto o cuvanju droge,neka tabela..al ja ne znam da li to treba uplitati u ovo pitanje... :help:

Adonis_Vernalis

Zavisi od droge, tj. vrste sastojaka koje sadrzi, njihove stabilnosti, uslova cuvanja i td. U udzbeniku, na str. 15 imate Tabelu 12, koja pregledno daje najduzi rok cuvanja nekih droga. Kao sto cete videti, taj rok je izmedju jedne i deset godina.

makica

Evo par pitanja,nisam znala de da ih stavim,pa ih umetnuh ovde :wink:
1.Kako se odredjuje koji deo biljke ce se koristiti kao lekovita sirovina? cini mi se lako,ali nekako ne znam konkretno da odgovorim na ovo pitanje  :hmm
2.Zasto je narodno ime za Herniaria glabra - sitnica?
Thanx  :cvet

AquArius

Kako se odredjuje. Verovatno empirijski.
Za pocetak.  :happy:

Biljke i delovi biljke su se koristili vekovima unazad (bogato je iskustvo upotrebe razlicitih biljaka u odrzavanju zdravlja), kao sto je to profa lepo pisao u jednoj drugoj temi, .. nesto kasnije nastupice renesansa biljnih preparata i droga.

Vazno je znati koji aktivni princip zelimo izolovati iz biljne droge, koje farmakolosko dejstvo hocemo da postignemo. Danas imamo mocne metode za utvrdjivanje gde se ta supstanca nalazi (u kom delu biljke) u najvecoj koncentraciji, kako je najbolje izolovati, u kom obliku, da bi je i najbolje iskoristili. Da li je izolovati iz delova gde je ima vise, ili je dostupnija iz drugih delova biljke gde je ima manje, ali je jednostavniji i sigurniji princip dobijanja.

Naravno danas ima veoma mnogo biljaka koje se jos uvek koriste, a cija upotreba, da tako kazem, nije opravdana klinickim i drugim ispitivanjima, ali radi se na tome.

A sitnica, pa .. vrlo je sitna.  :happy:
Mala je i sitnih listova.
Valjda i ime potice odatle.

Slika (http://caliban.mpiz-koeln.mpg.de/~stueber/thome/band2/tafel_045.jpg)

mina-L

Tacno,svi su njeni delovi,sitni,minijaturni,polegli...a zove se jos i kilavica

makica

Adonis_Vernalis

makica