Unprofor:Planirano etnièko èi¹æenje

Started by Bred, 29-10-2007, 15:44:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Zagreb -- Unprofor u izve¹taju naveo da je akcija Medaèki d¾ep planirano etnièko èi¹æenje, za koje je bio odgovoran Rahim Ademi.

"Etnièko èi¹æenje obavljeno je temeljito i sistematièno s jasnim ciljem da se zona za odreðeno vreme uèini nenastanjenom", navodi se u izve¹taju kanadskog bataljona Unprofora, koji je danas proèitan na suðenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu u ®upanijskom sudu u Zagrebu.

Kanadski vojnici su, prema navodima detaljnog i vrlo precizno sastavljenog izve¹taja, zloèine zatekli 16. septembra u srpskim selima gde su u¹li nakon povlaèenja hrvatske vojske.

Prema tom izve¹taju, na podruèju Medaèkog d¾epa u roku od samo 12 sati uni¹tene su 164 kuæe i 148 privrednih zgrada, veæina ih je spaljena ili raznesena eksplozivom, pobijena je gotovo sva stoka, a bunari su zatrovani.

Kanaðani su na tom podruèju prona¹li i 16 le¹eva, meðu kojima je bilo ¾ena izmeðu 15 i 25 godina, najpre ubijenih iz vatrenog oru¾ja, a zatim spaljenih.

Kako je u obilasku terena pronaðen veliki broj odbaèenih hirur¹kih rukavica i otkopanih rovova, Unproforovi predstavnici su zakljuèili da je hrvatska strana veæi deo le¹eva pokupila i odnela na drugo mesto.

To dokazuju podatkom da je neposredno nakon akcije, koja je sprovedena u septembru 1993, hrvatska vojska srpskoj strani predala 52 tela, a da je 16 le¹eva koje je Unprofor prona¹ao bilo na nepristupaènim i zabaèenim mestima.

Zbog pojedinosti oko etnièkog èi¹æenja, potrebne logistièke podr¹ke, ali i èinjenice da je u zloèinima uèestvovalo vi¹e vojnih jedinica, Unprofor je zakljuèio da je za planiranje i sprovoðenje akcije razaranja najverovatnije odgovoran Ademi, koji je tada bio na funkciji zapovednika vojne oblasti Gospiæ.

U izve¹taju se navodi i da se od hrvatskih vlasti mora zatra¾iti ka¾njavanje odgovornih, a kao najmanju meru predlo¾ili su Ademijevo smenjivanje.

Advokati drugog optu¾enog, Mirka Norca, prigovorili su na proèitane izve¹taje, istièuæi da su pristrasni, nestruèno napisani i utemeljeni samo na informacijama prikupljenima iskljuèivo s neprijateljske strane.

I optu¾eni Ademi izneo je prigovori, tvrdeæi kako su netaène èinjenice vezane za jedan sastanak koji je odr¾an tokom akcije, a ispravio je i podatak da je u to vreme bio brigadir, a ne general, pa ispada da Unprofor nije znao s kim se sastaje.

B92