Cerebralna paraliza akutan problem

Started by Bred, 22-10-2007, 16:34:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- U Srbiji ¾ivi oko 6.000 osoba sa cerebralnom paralizom, a broj obolelih se poveæava.

"Cerebralna paraliza je u porastu, problem je akutan", poruèila je sekretarka Saveza za cerebralnu i deèiju paralizu Srbije Ljubinka Borizovski na dana¹njoj konferenciji za novinare u Beogradu povodom Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i deèijom paralizom, koja se u Srbiji obele¾ava poslednje nedelje oktobra.

Ona nije precizirala za koliko je poveæan broj osoba sa cerebralnom paralizom u Srbiji, ali je navela da se osobe sa tom vrstom invaliditeta suoèavaju sa mno¹tvom problema, pre svega finansijske prirode.

"Primanja su mala, a mnogo je specifiènih lekova i ortopedskih pomagala koje treba nabaviti", kazala je Borizovski.

Èlan Upravnog odbora Saveza za cerebralnu i deèiju paralizu Svetlana Jankoviæ Beljanski ukazala je da osobe sa tom vrstom invaliditeta, bez obzira na fizièka o¹teæenja mogu imati visok stepen inteligencije, pa ih zbog toga ne treba sputavati, veæ im pru¾iti jednake moguænosti za ostvarenje svih potencijala.

Pomoænik ministra za rad i socijalnu politiku Vlada Pe¹iæ rekao je da se svakog meseca za rad organizacija osoba sa invaliditetom izdvaja ne manje od 20 miliona dinara.

"Kolika su celokupna sredstva koja se izdvajaju za sektor osoba sa invaliditetom te¹ko je utvrditi po¹to ne postoje stalni prilivi, taj bud¾et se finasira od sredstava igara za sreæu", naveo je Pavloviæ.

On je dodao da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku radi na izradi nacrta zakona i ostalih propisa koji se bave za¹titom osoba sa invaliditetom.

b92