Biraèi protiv odlaganja izbora

Started by Bred, 24-10-2007, 13:05:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta
Beograd, Novi Sad -- Svaki drugi graðanin Srbije smatra da bi izbore trebalo odr¾ati u zakonskom roku. Oliver Duliæ pesimista oko konsenzusa stranaka.

Rezultati septembarskog istra¾ivanja javnog mnjenja agencije Strated¾ik marketing pokazuju da 46 odsto anketiranih, pre svega pristalica DS-a, G17 plus i LDP-a, jesu za raspisivanje predsednièkih i lokalnih izbora u zakonskom roku, dok je 27 odsto onih, uglavnom pristalica DSS-a i SRS-a, koji misle da bi datum izbora trebalo "prilagoditi okolnostima i politièkom trenutku", pi¹e Blic.

Rezultati istra¾ivanja pokazuju i unutra¹nju dinamiku glasaèa svake od politièkih partija. Tako 30 odsto pristalica DSS-a smatra da bi izbore trebalo raspisati do kraja godine, a 51 odsto da se treba prilagoditi politièkim okolnostima.

Kada je reè o DS-u, 68 odsto smatra da je rok kraj godine, a 16 odsto da raspisivanje izbora treba odlo¾iti.

Kada je reè o predsednièkim izborima, 24 odsto graðana dalo bi glas Borisu Tadiæu, 18 odsto Tomislavu Nikoliæu, a po èetiri odsto Vojislavu Ko¹tunici i Velimiri Iliæu.

U pogledu stranaèkog opredeljenja, Blic prenosi da je za DS oko èetvrtine opredeljenih biraèa i bele¾i blagi rast poslednjih nekoliko meseci, dok SRS ima treæinu opredeljenih biraèa.

DSS prema anketi trenutno ima 13 odsto, LDP se stabilizovao na sedam odsto, a SPS na pet odsto. G17 plus ima najizra¾enije oscilacije popularnosti, ali u poslednja dva meseca bele¾i vidan rast i ima pet odsto.

Duliæ: Ne deluje da æe biti dogovora

Oliver Duliæ (Fonet)
Oliver Duliæ (Fonet)
Predsednik Skup¹tine Srbije Oliver Duliæ izjavio je u Ka¾iprstu Radija B92 da u ovom trenutku "ne deluje" da æe biti dogovora oko promene Ustavnog zakona, kao ni saglasnosti u Vladi Srbije da se set zakona èije je usvajanje predviðeno tim zakonom naðe u skup¹tinskoj proceduri.

Duliæ je kazao da æe saèekati da se Vlada Srbije izjasni da li je moguæe da ti zakoni budu proizvedeni u najkraæem moguæem roku, ne precizirajuæi koji je to rok.

"Ako tih zakona nema, ja æu izbore raspisati, a ukoliko se postigne dogovor oko promene Ustavnog zakona, biæe sazvana hitna sednica na kojoj æe se on promeniti", rekao je Duliæ.

On je kazao da je spreman da kroz stranku èiji je funkcioner - Demokratsku stranku, inicira izmenu Ustavnog zakona.

DSS: Nakon 10. decembra odluèiti

Andreja Mladenoviæ (Beta)
Andreja Mladenoviæ (Beta)
Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenoviæ rekao je da do 31. decembra, u roku koji je predviðen Ustavnim zakonom, ima dovoljno vremena da budu usvojeni svi potrebni zakoni za raspisivanje predsednièkih, lokalnih i pokrajinskih izbora.

"Po¹to se pregovaraèka misija 'trojke' zavr¹ava 10. decembra, moramo saèekati da vidimo kakav æe biti rezultat pregovora koji su u toku, a posle 10. decembra DSS æe u dogovoru sa koalicionim partnerima i ostalim parlamentarnim strankama, u zavisnosti od toga kako æe se razvijati situacija oko Kosova i Metohije, predlo¾iti izmenu Ustavnog zakona", rekao je Mladenoviæ.

"Drugim reèima, ukoliko posle 10. decembra albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost, tada se mora proceniti da li æemo iæi na izmenu Ustavnog zakona", rekao je portparol DSS.

Grubaè: Duliæ mo¾e da raspi¹e izbore

Biv¹i predsednik Ustavnog suda Momèilo Grubaè izjavio je da predsednik Skup¹tine Srbije Oliver Duliæ mo¾e da raspi¹e izbore za predsednika dr¾ave i bez dono¹enja novih zakona.

"Predsednik Skup¹tine mo¾e da raspi¹e izbore i bez novih zakona koji reguli¹u poziciju predsednika dr¾ave jer se uvek mo¾emo ravnati po onima koji su sada na snazi", rekao je Grubaè za dana¹nji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim reèima, sve dok novi zakoni ne budu usagla¹eni s novim Ustavom Srbije, ¾ivot mora da teèe po va¾eæim zakonima i svi akti koji se donose u meðuvremenu imaju osnova u zakonima koji va¾e.

"Predsednik Republike bi po izboru svoja ovla¹æenja vr¹io po starim zakonima, a naknadno bi preuzeo du¾nosti po novim", kazao je Grubaè.