Galenika za sada nije na prodaju

Started by Bred, 12-06-2006, 09:39:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Beta
Dr¾ava za sada ne namerava da proda farmaceutsku kompaniju Galenika, izjavio je direktor sektora za zastupanje Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje Petar Stajkoviæ i dodao da RZZO, koji je jedini vlasnik Galenike, neæe takav strate¹ki potez kao ¹to je prodaja kompanije odraditi brzopleto.

Stajkoviæ je rekao da je nakon zavr¹etka arbitra¾nog postupka u Parizu, Galenika potpisala ugovor sa biv¹im suvlasnikom "Valijant" o isplati 34 miliona dolara toj amerièkoj kompaniji, a sva prava vlasni¹tva pre¹le su u ruke RZZO.

Generalni direktor Galenike Aleksandar Pravdiæ potvrdio je da "ukoliko se dr¾ava bude opredelila za privatizaciju Galenike, tek treba da se odluèi na koji naèin æe se to odraditi, po kom modelu, tako da je rokove davati totalno pretenciozno".

Povodom predloga Udru¾enja zaposlenih i penzionera Galenike da se ta kompanija privatizuje ¹to pre, on je rekao da je ceo nastup tog Udru¾enja "zamagljivanje istine, jer neko u celoj prièi ima interes to da radi", dodajuæi da dr¾ava neæe reagovati niti iæi u tom pravcu i netaène procene tog Udru¾enja da Galenika vredi 410 miliona dolara istièuæi da je Galenika unajmila profesionalnu revizorsku kuæu koja æe tu procenu odraditi na pravi naèin.

Pravdiæ je rekao da je "na¹ posao da vodimo kompaniju tako da posluje na dobar i efikasan naèin" i da je za èetiri meseca ove godine Galenika ostvarila prodaju od 3,3 milijarde dinara, ¹to je za 30 odsto vi¹e nego u istom periodu pro¹le godine. Poslovni prihod za prva èetiri meseca iznosi 2,2 milijarde dinara, ¹to je za 19 odsto vi¹e nego u istom periodu pro¹le godine, dok su neto zarade iznosile 26.326 dinara u proseku, ¹to je porast od 18 odsto.

Pravdiæ je dodao da je investicioni plan Galenike za izgradnju nove farbike za èvrste farmaceutske prozvode, kao i uvoðenje standarda kvaliteta vredan oko 40 miliona evra, ¹to pokazuje da su netaène tvrdnje Udru¾enja malih akcionara da æe Galenika samo za standarde izdvojiti 200 miliona evra.

Vampire 666

...zasto sam ja bio ubedjen da su oni propali...