Sporazum o dvojnom dr¾avljanstvu

Started by Bred, 09-08-2008, 16:03:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Podgorica -- Ambasador Srbije ka¾e da æe do sredine oktobra Crnoj Gori biti ponuðeno re¹enje za graðane koji ¾ele dvojno dr¾avljanstvo.

Ambasador u Podgorici Zoran Lutovac je za Televiziju Crne Gore kazao da je pitanje dvojnog dr¾avljanstva od najveæeg interesa za graðane i Srbije i Crne Gore i najavio da æe Beograd uskoro ponuditi re¹enja koja æe biti prihvatljiva za obe dr¾ave.

"Treba ¹to pre krenuti sa re¹avanjem tog problema, kako bi se ispo¹tovao rok iz Ustavnog zakona Crne Gore, a to je da se negde do sredine oktobra naðe sporazumno re¹enje koje bi i¹lo u korist graðana koji ¾ele dvojno dr¾avljanstvo", rekao je Lutovac.

On je kazao da je za Srbiju od posebnog znaèaja stav Crne Gore prema Kosovu.

Zbog toga, kako je naveo, meðunarodna zajednica, ukoliko se udubi u problematiku i odnose u regionu, neæe insistirati da Crna Gora prizna nezavisnost Kosova.

Lutovac je kazao i da povratak srpskih ambasadora u zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo, ne znaèi da se Srbija pomirila sa tim èinom.

Prema njegovim reèima, to je jedini naèin da se ostvari strate¹ki politièki cilj Srbije - ulazak u Evropsku uniju.

b92



:news:
Crnogorci o dvojnom dr¾avljanstvu
| Izvor: FoNet
Podgorica -- Crnogorski ministar policije ka¾e da bi u pregovorima o dvojnom dr¾avljanstvu i Podgorica i Beograd "trebalo da popuste".

"Obe strane moraju popustiti da bi se na¹li negde na sredini, ali po na¹em mi¹ljenju, ne bi trebalo omoguæiti olak¹ano dobijanje dvojnog dr¾avljanstva", kazao je Jusuf Kalamperoviæ u razgovoru s novinarima.

Ambasador Srbije Zoran Lutovac najavio je pre tri dana da æe Beograd do sredine oktobra Podgorici ponuditi sporazumno re¹enje za one graðane dveju dr¾ava, koji ¾ele dvojno dr¾avljanstvo.

Srbija i Crna Gora su na razlièit naèin re¹ile pitanje dvojnog dr¾avljanstva. Novim crnogorskim Zakonom o dr¾avljanstvu moguænost duplih paso¹a predviðena je kao izuzetak, a ne pravilo, dok je srpski zakon predvideo dr¾avljanstvo za sve Srbe van granica Srbije.

Upitan da li bi Srbija trebalo da koriguje svoj zakon o dr¾avljanstvu ako ¾eli kompromis o tom pitanju, Kalamperoviæ je kazao da "po¹to je u pitanju druga dr¾ava, ne mo¾e tako ne¹to da preporuèi''.

Kalamperoviæ je podsetio da Crna Gora o sporazumu o dvojnom dr¾avljanstvu treba da razgovara i sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Makedonijom, kao i sa drugim dr¾avama gde se pojavljuje problem dr¾avljanstva.

Vukoviæ: Zavisiæe od modela

A funkcioner vladajuæe Demokratske partije socijalista Miodrag Vukoviæ je izjavio da æe Podgorica biti potpuno otvorena za razgovor s Beogradom o sporazumnom re¹enju za dvojno dr¾avljanstvo kad dobije predlog.

"Na¹a pozicija æe, naravno, zavisiti od modela koji ponudi Beograd. Niti æe sve ideje apriori biti odbaèene, ba¹ kao ¹to ne moraju ni apsolutno sve biti prihvaæene", rekao je on za novosadski Dnevnik.

"Sigurno je, meðutim, da æe Srbija pre svih razgovora morati da promeni sporni Zakon o dr¾avljanstvu, donet u septembru 2007, i da vrati stvari u preða¹nje stanje”, podvukao je Vukoviæ.

On je podsetio da je i Savet Evrope kritikovao taj zakon, jer promovi¹e etnièki princip prilikom dodele dvojnog dr¾avljanstva, ¹to je protivno evropskim standardima.

"Tada¹nji srpski premijer Vojislav Ko¹tunici je smislio da bi bilo ’patriotski’ dati dr¾avljanstvo svim Srbima u rasejanju bez ikakvih uslova, pa èak i bez obave¹tavanja dr¾ava u kojima ¾ive", rekao je Vukoviæ.

On je dodao da u Evropskoj povelji o dr¾avljanstvu jasno stoji da sve demokratske zemlje treba upravo da be¾e od toga da dr¾avljanstvo daju po nacionalnoj osnovi. "Drago mi je ¹to sada iz Beograda ipak dolaze tonovi razuma”, poruèio je Vukoviæ.

b92

--
p.s. zastava im je bas  :bljak: