Da li delta stvarno ima monopol?

Started by Bred, 05-11-2007, 15:19:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Delta tu¾ila Vericu Baraæ
Izvor: Beta, Tanjug
Beograd -- Kompanija Delta tu¾ila predsednuicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Baraæ.

Delta je Drugom op¹tinskom javnom tu¾ila¹tvu podnela kriviènu prijavu protiv predsednice Verice Baraæ zbog sumnje da je zloupotrebila slu¾beni polo¾aj, izjavio je ¹ef advokatskog tima te kompanije Goran Draganiæ.

"Verica Baraæ je javno iznela niz neistina, netaènih, pau¹alnih ocena, bez ijednog dokaza i bez pravnog osnova za iznete tvrdnje i prekoraèila granicu svojih ovla¹æenja, nanela nemerljivu ¹tetu Delti i svojim pau¹alnim tvrdnjama indukovala negativnu medijsku kampanju protiv najveæe srpske privatne kompanije", rekao je Draganiæ za Veèernje novosti.

On je rekao da Tu¾ila¹tvo treba da utvrdi da li je Verica Baraæ postupala u skladu sa ovla¹æenjima ili ih je prekoraèila i ozbiljno zloupotrebila slu¾beni polo¾aj.

"Ona je javnim istupom iznela stav Saveta, koji apsolutno nije pravno utemeljen ni u jednom postupku. I kao predsednica Saveta ona pravi nedozvoljeni javni pritisak na Komisiju za za¹titu konkurencije, vezano za sluèaj C marketa i uèe¹æu Delte na tr¾i¹tu", dodao je Draganiæ.

Prema njegovim reèima, prvostepeno re¹enje Saveta bila je proizvoljna, pau¹alna ocena da uèe¹æe Delte na tr¾i¹tu prema¹uje 40 odsto, a da nijednim relevantnim dokumentom to nije potvrðeno.

"Zbog toga je re¹enje i palo na Vrhovnom sudu. Za takvu tvrdnju potrebna je ozbiljna analiza tr¾i¹ta. Time se rukovodila Privredna komora Srbije i u svom izve¹taju demantovala navode komisije. Komisija sada ponovo odluèuje, a Verica Baraæ uveliko ima javne nastupe, iznosi tvrdnje da je Delta monopolista, da je kompanija zloupotrebila monopol, a za to nema niti jedan argument. Time indukuje javnost i pravi pritisak na Komisiju, ¹to vodi pravnoj nesigurnosti", ka¾e Draganiæ.

"Èak prema zakonu, uèe¹æe na tr¾i¹tu mo¾e da bude i veæe od 40 odsto, a da nema dominantnog uticaja. Samo se zloupotreba dominantnog polo¾aja ka¾njava", naveo je Draganiæ.

On je naglasio da "Delta" radi u skladu sa zakonom i da je "oèigledno da se protiv ove kompanije vodi medijska kampanja zasnovana na netaènim informacijama, na tendencioznim plasiranim dezinformacijama".

Bubalo: Nema monopola

Srpski ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo ocenio je danas da je Srbiji potrebna velika firma i regionalni ekonomski lider, poput Delta holdinga.

"Srbiji je potreban regionalni ekonomski lider i nije svako ko je dominantan na tr¾i¹tu istovremeno i monopolista", kazao je Bubalo na Regionalnoj konferenciji o za¹titi potro¹aca, ocenjujuæi otvaranje ¹oping mola 'Delta siti' kompanije Delta holding.

'Delta siti' je, kako je rekao, biznis nekretninama, svi butièi i marke u tom centru nisu vlasni¹vo jedne firme, nego je svaka firma posebno prisutna.

Prema reèima Bubala, za monopol je zadu¾ena Komisija za za¹titu konkurencije i ona treba da utvrdi da li monopoli u Srbiji postoje.

"Nisam spreman da tvrdim i da stanem na stranu onih koji proizvoljno daju ocenu da u Srbiji postoje monopoli", kazao je Bubalo.

Ako monopoli postoje to treba da utvrdi komisija, na struèan naèin, za ¹ta je, prema recima Bubala, potreban veliki broj podataka, a ne neèiji proizvoljni utisak.

On je dodao da dr¾ava podr¾ava antimonoplosku komisiju, ali da ne mo¾e da utièe na njen rad.

"Komisija je nezavisino telo izabrano od Skup¹tine i Vlada i ministarsvo ne mogu da se me¹aju u njihov rad", kazao je Bubalo.


b92
--
:news:
Forcanova: Delta æe uæi u Hrvatsku
Izvor: FoNet
Zagreb -- Potpredsednica kompanije Delta Milka Forcan najavila da æe ova kompanija uskoro uæi na hrvatsko tr¾i¹te.

Forcan je, u intervjuu za zagrebaèki Jutarnji list, rekla da je u Hrvatskoj raspolo¾enje prema investicijama iz Srbije jo¹ negativno, ali je ipak navila dolazak Delte u Zagreb. List navodi da je Forcan rekla da je jako ponosna na svoje lièko poreklo i da je izbegla pitanja o najnovijim politièkim dogaðanjima u Srbiji jer ¾eli da razgovara iskljuèivo o ekonomskim temama.

Upitana zbog èega se Delta, kao najveæa kompanija u Srbiji, nije pojavila kao prvi investitor u Hrvatskoj, Forcan je rekla: "Uz lidersku poziciju u Srbiji, trenutaèno smo prisutni na jo¹ èetiri tr¾i¹ta, a ove godine planiramo ulazak na jo¹ tri nova. Iskreno, ni meðu ta tri nova, planirana za ovu godinu, jo¹ nije Hrvatska".

"U Hrvatskoj, prema na¹oj proceni, klima jo¹ mo¾da nije potpuno pozitivna, pa èak ni neutralna prema kapitalu iz Srbije. U svakom poslu èeka niz prepreka i mi smo spremni suoèavati se s njima i re¹avati ih, ali kad uz sve to postoji i pritisak javnog mnenja, negativna atmosfera, to je dodatna ote¾avajuæa okolnost", rekla je ona.

"Sporazum o saradnji s Agrokorom bio je potpisan i voðeni su dugi, detaljni razgovori o poku¹aju povezivanja trgovaèkog dela dve kompanije, Maxija i Konzuma. No, to je stalo, i Agrokor i Delta u ovom trenutku se razvijaju samostalno, a time se, mogu èak reæi, sve vi¹e udaljavaju", rekla je Forcanova.

Na pitanje da li æe Delta uæi na hrvatsko tr¾i¹te izgradnjom trgovaèkog centra, Forcan je rekla: "Na to pitanje dala bih malo neutralniji odgovor. Oèekujemo da æemo ipak uæi na tr¾i¹te, i to uskoro, ali vi¹e o tome sada ne mogu reæi".
b92



:news:
Monopolisti "ukradu" do 500 evra
| Izvor: Glas javnosti
Beograd -- Trgovaèke mar¾e, zarada trgovine koja se ugraðuje u cenu proizvoda, u hipermarketima u Srbiji veæe su od dva do èetiri puta u odnosu na zemlje EU, pi¹e "Glas javnosti".

Dok su kod nas mar¾e od 25 do 30 odsto, u zemljama EU su od osam do 18 odsto. Mar¾e su toliko visoke da bi, prema nekim procenama, proseèna porodica mogla da u¹tedi i do 40 evra meseèno odnosno blizu 500 evra godi¹nje.

A da bi Vlada Srbije mogla da se izbori sa monopolima, mora da promeni zakone, pro¹iri ovla¹æenja Komisije za za¹titu konkurencije, osnuje istra¾ivaèke institucije, ocena je ekonomista i predstavnika potro¹aèa.

b92