Zalfija- upotreba kao zacin- DA ILI NE?

Started by Al-Jasmina, 08-03-2007, 11:25:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Al-Jasmina

:Bog Profesore!

:hmmmm koliko je mudro preterivati sa tim antiperspiracionim efektom?
Mozda je super za neke situacije kada zelite da budete svezi kao ruza,
ali na duze staze? 
- ne zanemarujmo sve one toxine koji se upravo tako izbacuju
i smanjenje opterecenja bubrega, buduci da se znojenjem oko litar vode izgubi,
a u toj vodici sta sve ne..

Da li je taj efekat mozda primenjiv u terapiji ljudi koji se extremno znoje?

Ali kao antioxidans, sjajno!!!!!
Katarina je dala predlozak za chaj,
ali da li je neophodno dodavanje tih drugih biljaka za potpuniji efekat ili
je cista zalfija dovoljna?

katarina

Evo jos nekih upotreba zalfije:
Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj èaj 21 dan, izmeðu menstruacija.
Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u ¹olji dobrog crnog vina, jaèa rekonvalescente.
Takodje je dobra i za desni.

Profesore, jedno pitanjce? Da li se sme koristiti za inhaliranje zbog tog isparljivog etarskog ulja?

Adonis_Vernalis

Pre desetak godina, obratio mi se covek iz Slovenije. Imao je jednu glupavu "bolest", nesto je imao, kako god ga nazvali. A to je bilo "prekomerno lucenje znoja i pljuvacke". Njega su lecili tinkturom velebilja i to mu je pomagalo. Zasto mi se javio? Zato sto je verovao da je prof. Tucakov jos uvek ziv... i da moze da mu pomogne.

Zalfija tu ne pomaze.

Ja se trudim da odgovorim na osnovno pitanje: Zalfija - upotreba kao zacin - DA ili NE. Ja kazem da. Ostalo je alhemija...

Al-Jasmina

Profesore :cvet

Steta, pomislih da ce se otkriti jos i zanimljiva cinjenica da je zalfija osnovni sastojak ambrozije,
ali one koja se toci na Olimpu :happy:

Dakle, nista od upotrebe za uravnotezenje menstrualnog ciklusa?

katarina

haha, posto sam jedna od onih koji sve manje vise isprobaju na sebi, nastavljam da budem alhemicar u pokusaju...

Enea

Katja :cvet

jasno je ovo za Belladonu..ach..simpatikus,parasimpatikus.. & stuff

Salvia,deluje kao adstringens...u kom obliku  je primeniti sa ciljem postizanja antiperspirantnog efekta?

mislim da ovo moze da bude vrlo korisno, obzirom na stetne efekte soli aluminijuma, cirkonijuma (izazivaju rak dojke).

...dezodorans mi ne pomaze.. okay, uklanja miris.. ali kao potrosac sam osudjena na antiperspiranse.. ajmo, preventiva!

Al-Jasmina

Quote from: Fodi on 27-04-2007, 08:45:55
Koristi se jos i protiv zlih demona  :djavo
Moze jos i kao dodatak mlevenom mesu (cevapi, pljeskavice), ovcetini, jagnjetini, govedini. Svezim ili suvim listovima, izmrvljenim natrljava se meso. Koristi se i u kobasicama, guscijem mesu, dodaje se u sir i jogurt. Kako je Dancho gore rekao, najvise je koriste Ameri u curetini.

Mislim da je vec receno, ali evo opet. 1.5g (per os) ili 3g (externo) droge preliti sa 200 ml kljucale vode. Nakon 5 min procetiti i piti 1-2X dnevno ili grgotati. Duza upotreba izaziva tahikardije ili epileptiformne konvulzije. Kontraindikovana u trudnoci zbog abirtivnog efekta i u terapiji antikonvulzivima.

Sastav, delovanje i upotreba...ako bas nekog zanimaju detalji, drugi put.

Ne znam zasto sam gore prozvan da komentarisem o zalfiji kad se ne razumem u te stvari.

Pozz

Fodi je postovao i recept pa je poruka prebachena u temu Kulinarstvo / Svastara

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,1621.msg100879.html#quickreply

Jeca

Skoro sam slusala na TV da postoje dve vrste zalfije, jedna koja moze da se pije i jedna koja je otrovna? :hmm

Zanima me profesorovo misljenje, jer kao sastav tzv Brojsovog caja (nana, kantarion, zalfija, maticnjak), pise da je dovoljno samo tri min.kuvati zalfiju, da ispare et.ulja i da moze normalno posle da se koristi (kao sto je ovde vec neko naveo), ali nije pominjao vrste zalfije.

E sad, ko je u pravu?  :help2:

Naravno, ovo se ne uklapa u temu "zalfija kao zacin", ali da ne bih otvarala novu "zalfija i njena upotreba kao caja", da prodiskutujemo o tome ovde ;-)

Smrda

ja znam samo ono sto pise u gnoziji,
a to je da duzom primenom Salvie oficinalis je moguce izaizvati epilepticke konvulzije(tujon i tuilalkohol)
i a i mislim da kad se govori o upotrebi zalfije da se misli na oficinalnu drogu,a ne na neku drugu vrstu...
valjda :hmm

btw,mislim da ce tema da se zove Zalfija. :wink:

dancho

vrsta je jedna. Salvia officinalis. a sorte su sa ili bez tujona. (Èari uzgoja i selekcije). Postoji i Salvia triloba, grèka ili turska vrsta koja se prodaje na svetskom tr¾i¹tu. ali nije S. officinalis.

philoserbiana

zalfiju ne koristim kao zacin,ali uvek vrlo rado volim da je popijem...bez secera naravno  :happy:
pijem je kada sam prehladjena,ispiram bolno grlo takodje...na kesici caja kupljenog u apoteci pise upotreba caja za pice i za ispiranje...za pice 1 kasicica,a za ispiranje 2 kasicice caja popariti sa 200 ml vrele vode i poklopiti  :ziveli

Bred

dobro, i sta mi onda ucomo na gnoziji??? sala  :K