Hemijski sastojak u èili paprikama mo¾e da bude kori¹æen za umanjenje bola

Started by Bred, 13-11-2007, 17:42:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Novo istra¾ivanje ukazuje da jedan hemijski sastojak u èili paprikama mo¾e da bude kori¹æen za umanjenje bola posle hirur¹ke operacije. Struènjaci koji se bave bolom u Danskoj, ka¾u da su koristili preèi¹æenu formu tog sastojka i ustanovili da su rezultati obeæavajuæi.

Istra¾ivaèi su ustanovili da æe postoperativni bol jednog dana mo¾da moæi da se kontroli¹e hemikalijama koje sad¾e – èili paprièice. Danski istra¾ivaèEske Asvang ka¾e da oseæaj utrnulosti koji izaziva kapsaicin iz èilija mogao da bude veoma koristan.

«Utrnulost u stvari izaziva nervni fiber kojeg kapsaicin aktivira, tako da fiber ne mo¾e da sagori ili sprovede bol koji se normalno oseæa», ka¾e Asvang.

Ljudi koji imaju artritis ili ko¾no zapaljenje veæ koriste protiv bola kreme sa kapsaicinom. Doktor Asvang je hteo da ustanovi da li preè¹æeni kapsaicin mo¾e da umanji bol posle hirur¹ke operacije.

«Jednostavno smo ga ubrizgali kao teènost, zatvorili ranu i zatim posmatrali pacijente naredne èetiri nedelje».

Doktor Asvang ka¾e da su pacijenti koji su operisali slepo crevo, a koji su primili kapsaicin, oseæali znatno manji bol posle operacije nego pacijenti koji nisu primili taj sastojak. Asvang ka¾e da sada treba istra¾iti da li kapsaicin poma¾e pacijentima koji su podvrgnuti mnogo ozbiljnijim operacijama, sa du¾im periodom oporavka. On ipak upozorava da to ne treba isprobavati kod kuæe.

«Mo¾ete da se inficirate stavljajuæi obiène èili paprièice i masti koje normalno koristite. Ako ne¹to od toga stavite na ranu, mo¾ete da je inficirate ¹to naravno nije po¾eljno», ka¾e Asvang.

NARR: Medjutim, preèi¹æeni kapsaicin koji se koristi u operacionim salama mogao bi dovede do upotrebe slabijih lekova za umanjenje bola posle hirur¹ke operacije.

VOA