Sve ¹to ne znate o seksu imate koga da pitate

Started by Roben, 05-12-2007, 22:13:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Sve ¹to ne znate o seksu imate koga da pitate

O seksu i seksualnosti bi trebalo razgovarati otvoreno, bez predrasuda i straha. Medjutim, podaci o broju neplaniranih trudnoæa i rasprostranjenosti polno prenosivih bolesti u svetu, a i kod nas, pokazuju da se o seksu kod nas nerado prièa.

"Pojam seksa u na¹oj sredini jo¹ uvek, na neki naèin, izaziva stid i predstavlja temu o kojoj se nerado govori. Posledica neadekvatne prosveænosti je baratanje poluinformacijama. Smatram da je bolje biti neinformisan nego poluinformisan, a upravo je to glavni problem u Srbiji", ka¾e za magazin "Sofia" doktorka Ana Mitroviæ, naèelnik odeljenja za sterilitet na Ginekolo¹ko-aku¹erskoj klinici u Narodnom frontu i predsednica Udru¾enja za reproduktivno zdravlje.

Posledice neinformisanosti mogu da budu u rasponu od prolaznih do onih koje mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.

"Da bi osoba mogla da u¾iva u seksu, mora da zna sve ono ¹to seksualni èin izmedju dva partnera mo¾e da prouzrokuje. Takodje, ne sme da bude isfrustrirana mi¹lju da stupanjem u vezu èini ne¹to lo¹e. Naravno, pre toga bi trebalo da budu ispunjeni svi potrebni uslovi: da nije prerano, da zna sa kim i da stupa u za¹tiæeni polni odnos. Pod za¹titom se podrazumevaju dva segmenta: za¹tita od ne¾eljene trudnoæe i od polno prenosivih bolesti", ka¾e doktorka.

Ona obja¹njava da kod nas postoje i predrasude da ne valja imati vi¹e partnera, a isto tako i da je sramota ako osoba sa 25-26 godina dodje kod ginekologa i ka¾e da nije imala odnose.

"Svaka osoba treba da stupi u seksualni odnos onog trenutka kada nadje partnera sa kojim to po¾eli. Jer, do¾ivljavanje seksualnog vrhunca i zadovoljstva koje seksualni èin nosi i te kako je vezano za to u kakvoj je situaciji na¹ mozak, odnosno zavisi od toga da li smo zadovoljni sobom, da li znamo ¹ta radimo, da li znamo sa kim to radimo", ka¾e ona.

Odgovore na sva pitanja koja ih muèe mladi ne treba da tra¾e od svojih vr¹njaka, veæ je najbolje da odu kod osobe koja je za to specijalizovana i koja æe sigurno izdvojiti svoje vreme da sa njima o tome poprièa. Prava informacija uvek se mo¾e se dobiti od lekara, a domovi zdravlja i savetovali¹ta za adolescenciju prava su mesta za to.

"I pre pomisli o stupanju u seksualni odnos mlade osobe mogu, i trebalo bi, da dodju na razgovor kod ginekologa. Mo¾e da dodje i nekoliko njih zajedno ako æe im tako biti manje neprijatno. Poseta ginekologu ne mora da znaèi da neko stupa u seksualne odnose. To bi trebalo da bude samo razgovor, kako bi u buduænosti, kada dodje pravo vreme za seksualni èin, mlade osobe bile adekvatno pripremljene, a ne isfrustrirane poluinformacijama", ka¾e Mitoviæeva.

(MONDO)

alfie

Sve ¹to znamo o seksu,a nemamo kome da ka¾emo!?
Ups! :F