©alteri uzrok dugih studentskih redova

Started by Bred, 10-10-2006, 12:35:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Gu¾ve ispred ¹altera studentskih slu¾bi na skoro svim fakultetima u Beogradu ovih dana su uobièajena pojava. Na Filozofskom i Filolo¹kom fakultetu, koje smo juèe posetili, redovi su se otegli do ulaznih vrata. Studenti u redu èitaju, jedu, neki glasno protestuju, a neki iznervirani odustaju. ©alterske slu¾benice se ne uzbuðuju, polako rade svoj posao, a kad radno vreme istekne, samo spuste poklopac na ¹alteru.

Pre nekoliko dana poèela je nova akademska godina, a studenti na veæini fakulteta moraju se dobro naoru¾ati strpljenjem ako hoæe da stignu na red da upi¹u godinu ili zavr¹e bilo koji drugi posao. Na Filozofskom i Filolo¹kom fakultetu juèe je ispred ¹altera studentskih slu¾bi vrilo kao u ko¹nici.

- Ovde sam od 9 sati, a studentska slu¾ba radi od 11. Do¹la sam ranije jer je to jedini naèin da stignem na red. Na jednom ¹alteru su po èetiri grupe, ¹to znaèi vi¹e od stotinu studenata. Iako su gu¾ve velike, nikome ne pada na pamet da se bar malo produ¾i radno vreme - prièa studentkinja treæe godine etnologije, koja nije smela da se predstavi.

Njen kolega, koji je prethodni dan bezuspe¹no èekao u redu koji se otezao èak do podrumskih stepenica, do¹ao je juèe na fakultet u osam sati da bi zauzeo busiju meðu prvima.

- Treba da mi vrate novac jer sam pre¹ao na bud¾etske studije, ali juèe nisam uspeo da podignem indeks. Nije mi jasno za¹to studentska slu¾ba ne radi du¾e bar u ovom periodu kada svi studenti upisuju godinu, nego nas ovako maltretiraju - iznerviran je student druge godine.

Na Filolo¹kom fakultetu gu¾ve ispred ¹altera studentskih slu¾bi juèe su izmeðu 10 i 11 sati bile malo manje nego na Filozofskom, ali studenti ka¾u da i ovde moraju da se „dobro naèekaju“ da bi stigli na red.

- Nisu efikasni, to je sigurno. Ne znam za¹to, ali nikada ne rade svi ¹alteri. Gu¾ve su uvek kada je upis godine, ali i kada je overa semestra. Kada im se radno vreme zavr¹i, oni jednostavno spuste poklopac na ¹alteru bez obzira na to koliko studenata ostane ispred - prièa studentkinja èetvrte godine Filolo¹kog fakulteta.

U holu fakulteta sreli smo dve bruco¹kinje koje unezvereno ¹etaju, ne znajuæi ¹ta da rade niti kuda da idu.

- Treba da prijavimo izborne predmete, a niko ne zna da nam ka¾e gde da kupimo formulare. I¹le smo u skriptarnicu gde su nam rekli da ne znaju ni¹ta o tome. Bojim se da stanem u red bez formulara, pa da moram ponovo da èekam, vidite kolika je gu¾va - ¾ali se bruco¹kinja Maja iz Kragujevca.

V. Nedeljkoviæ