Nestrpljenje

Started by Bred, 26-07-2006, 02:30:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nestrpljiv èovek bi da sve dobije i sve postigne odmah, bez odugovlaèenja i odlaganja. Takvom èoveku sve mora biti smesta na raspolaganju i sve mu iz cuga mora poæi za rukom. U protivnom dobija napada ojaðenosti, poti¹tenosti ili besa. Poèinje da se duri i gubi svako interesovanje.

Prepreke i odlaganja ga naprosto izbezumljuju. ®eli da sve teèe glatko, kao podmazano. Bez otpora i zastajkivanja. ®ivi od trenutka do trenutka. Ne poznaje perspektivu neèeg ¹to raste i ¹to se razvija. Svako sutra mu izgleda beskonaèno daleko a svaka te¹koæa koja iskrsne nesavladiva. Ogorèen je na okolnosti i ljude jer osujeæuju njegove namere i ¾elje, ¹to do¾ivljava kao te¹ku i nezaslu¾enu nepravdu.

Nestrpljiva liènost se lako obeshrabri i lako odustaje, potajno uverena da ono ¹to ne dobije ili ne postigne odmah, neæe ostvariti nikad. Dovoljno je da ne¹to zastane ili za¹kripi, pa da se upali alarm koji poziva na bekstvo. To ¾ivot takve osobe pretvara u jalov niz zapoèetih i nezavr¹enih poku¹aja.

Takav èovek ne ula¾e sebe ni u ¹ta ¹to èini. Ostaje po strani, kao da sedi negde na ivici vlastitog ¾ivota.

Nestrpljiv èovek ne ula¾e sebe jer u sebe ne veruje. Jer duboko sumnja u svoje moguænosti i svoje sposobnosti.

Ostajuæi po strani zapravo spasava svoj ponos.

Osujeæenja svojih ¾elja i namera do¾ivljava kao gorke i poni¾avajuæe poraze. Ako, meðutim, ostane po strani, ti porazi i nisu njegovi.

Nestrpljenje je izraz te¹ke sumnje u vlastite sposobnosti i poku¹aja da se ta sumnja i pred samim sobom prikrije zahtevom da ljudi i okolnosti budu na usluzi. U svakom pogledu, bez ogranièenja i smesta.

‚Prilo¾io siMon1960
Izvor (http://www.iza-ogledala.com)