Jednostavan test krvi mogao bi da ustanovi Alchajmerovu bolest!

Started by Bred, 13-11-2007, 17:44:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Najèe¹æi oblik demencije je Alchajmerova bolest, koja pogadja najmanje 18 miliona ljudi ¹irom sveta. To je glavni poremeæaj medju starijima, èija veæina sada ¾ivi u razvijenim zemljama, a za koji za sada ne postoji tretman.

Medjutim, postoji nada da bi jednostavan test krvi mogao da ustanovi ko bi mogao da oboli od ovog poremeæaja mozga u buduænosti.

Alchajmerova bolest postepeno o¹teæuje memoriju, razmi¹ljanje,pona¹anje i emocije. Da li biste ¾eleli da budete sigurni da æete se suoèiti sa tom bole¹æu kasnije u svom ¾ivotu?

«Ako nema leka za to trenutno, ¹ta je smisao saznanja,»?

Ali za mnoge druge, moglo bi da bude vredno saznanje da obièan test krvi mo¾e da predupredi simptome bolesti vi¹e od ¹est godina pre nego ¹to se pojavi. Istra¾ivaè Alchajmeove bolesti Markus Brid¾gi i njegove kolege na univerzitetu Stenford u Kaliforniji prouèavali su najavne proteine u æelijama krvne plazme. Oni su zatim uporedili promene u naèinu na koji æelije medjusobno komuniciraju i promene u mozgu koje su se pojavile zbog Alchajmera. Nauènici ka¾u da je rezultat testa 90 odsto pouzdan. Doktor Lenart Muki sa univerziteta Kalifornije u San Francisku veruje da studija otvara ideje za buduæe istra¾ivanje.

«Ono ¹to je studija pokazala veoma jasno je da mozak komunicira sa ostatkom tela veoma aktivno. Toliko toga ¹to se de¹ava u mozgu mo¾e da se odrazi u promenama u plazminim proteinima,» ka¾e doktor Muki.

Doktor Ronald Pitersen sa Mejo klinike u Roèesteru u Minesoti istièe da test krvi daje pacijentima nadu za buduænost.

«Mo¾emo da savetujemo ljude. Mo¾emo da ih nauèimo i mo¾da mo¾emo da napravimo neke promene u njihovom ¾ivotnom stilu. Medjutim, stvarni potencijal za test kao ¹to je ovaj je kada razvijemo terapije koje mogu da promeme bolest i veæ sada se neki lekovi ispituju,» ka¾e doktor Pitersen.

Trenutno, lekari koriste klinièka sredstva – kao ¹to je testiranje memorije – kako bi ustanovili subjektivnu dijagnozu Alchajmerove bolesti. Bolest ne mo¾e da bude potvrdjena osim autopsijom posle smrti. Medjutim, jednostavni test krvi mogao bi mo¾da da pru¾i pacijentima i njihovim porodicama neko vreme da se pripreme za ono ¹to sledi.

VOA