Kako zdravo utoliti ¾eð kada su tropske vruæine

Started by Bred, 21-07-2006, 20:39:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Voda nema zamenu
Pravilan unos teènosti tokom letnjih vruæina mo¾e nas spasti od dehidracije, ali i dobro rashladiti. Naravno, za to je najbolja obièna voda, a po visokim letnjim temperaturama ljudskom organizmu treba oko dva do tri litra teènosti dnevno. Meðutim, kako temperatura raste, tako se poveæava i ¾elja za konzumiranjem teènosti.

Va¾no je piti vodu pre nego ¹to se stvori oseæaj ¾eði jer je to znak da je veæ do¹lo do dehidracije. U letnjem periodu je bitno da se voda u organizam unosi kontinuirano, bez obzira ¹to se ¾eð ne oseæa. Ne valja vodu piti za vreme jela jer se usporava proces varenja.

- Ljudi èesto prave gre¹ku, pa zamenjuju vodu sa slatkim napicima. Na taj naèin nikako ne mogu da utole ¾eð jer taj ¹eæer koji se unese zahteva ponovni unos vode. Ono ¹to je va¾no je da se u letnjim mesecima unosi dosta vode, a da se izbegavaju slatki, gazirani napici i uop¹te gusti i bistri sokovi - savetuje dr Jelena Ka¹anin, specijalista higijene u Centru za hranu i ishranu Instituta „Batut“.

U rashlaðivanju uvek treba dati prednost samo negaziranoj vodi, mada je dobro piti i ohlaðene sokove koji se pripremaju od sve¾eg voæa i bez konzervansa, savetuje doktorka. Oni se preporuèuju, ali samo u malim kolièinama, èa¹a do dve. Sa druge strane, kisela voda je moderan i dobar izbor po¹to organizmu nadoknaðuje va¾ne minerale. U poslednje vreme sve èe¹æe se pojavljuju mineralne vode sa razlièitim dodacima, pa tako mo¾ete nabaviti mineralnu vodu sa ukusom limuna, mente...

- Hladni èajevi takoðe se preporuèuju u letnjem periodu, mada oni meðu na¹im ljudima i nisu ba¹ popularni jer ih vezuju za bolesna stanja. Èajevi spreèavaju dehidraciju, a poznato je koliko oni prijaju digestivnom traktu - istièe dr Ka¹anin.

U vreme nesnosnih vruæina ponekad mo¾ete dodati u vodu nekoliko kapi vinskog siræeta. Ono odlièno ubla¾ava ¾eð, a istovremeno umanjuje neprijatne efekte znojenja.

Kako mo¾emo znati da smo uneli dovoljnu kolièinu teènosti u organizam?

- Ako se dovoljno znojite i bubrezi vam dobro rade - postigli ste zadovoljavajuæi efekat. Meðutim, oseæaj ¾eði je prvi znak dehidracije, pa se po pojavi simptoma kao ¹to su suva usta i pojaèana ¾eð mo¾e pretpostaviti da kasnimo sa uno¹enjem teènosti. Dehidracija je veoma ozbiljno i neprijatno stanje organizma - ka¾e na¹ sagovornik.

Pored toga, na visokim temperaturama izbegavajte da pijete pre svega alkohol, kao i piæa koja sadr¾e kofein po¹to on izaziva suprotnu reakciju od one koju ¾elimo - izbacivanje teènosti iz organizma.

- Alkohol remeti normalan proces termoregulacije i adaptacije organizma na visoku spolja¹nju temperaturu. Ne treba se zavaravati da æemo se sa veæom kolièinom piva rashladi. U trenutku imamo oseæaj rashlaðenja, ali to nije pravi efekat - ne unosi se ono ¹to se znojenjem izgubilo. Putem znojenja gubi se voda i so i to je ono ¹to organizam mora da nadoknadi i to samo putem vode - upozorava dr Ka¹anin.

Sonja Todoroviæ

AquArius

Voda, voda i samo voda. Cak i kada nisi zedan, jos bolje - dok ne ozednis.
Moze i ohladjen, nezasladjen caj od nane.  8)

pereca