Miskovic optuzio Cedu za otmicu

Started by Cecilly, 19-11-2007, 21:36:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Cecilly

ÈEDO, RECI ISTINU O OTMICI I MAFIJI!
19. novembar 2007

MADA sam èvrsto re¹io da o nekim tajnama nikada ne progovorim, nemam vi¹e pravo da æutim. Zarad istine i zarad spokoja moje familije, moram da pitam javno, glasno i direktno Èedomira Jovanoviæa:
- Ako si veæ priznao da si, kao druga liènost re¾ima, poseæivao "zemunski klan" i bio prijatelj sa voðama mafije koja me je otela, da li si i ti na bilo koji naèin ume¹an u moje tamnièenje? Jesi li dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmièarima?
Najbogatiji srpski biznismen, poznat kao èovek koji ne daje intervjue, niti lièna saop¹tenja, posle mnogo godina, u ponedeljak se prvi put obratio javnosti. Isprovociran pravom bujicom napada i na njega i na kompaniju, koja se gotovo sa svih strana sliva poslednjih nedelja, Mi¹koviæ je, potpuno van oèekivanja, uputio devet pitanja lideru LDP-a o otmici koju je pre¾iveo pre ¹est godina.
Zakljuèujuæi da je "svoje platio", "iscrpeo sve svoje strahove", i da zna "kako je biti talac politike i mafije", da zna kako je "kada linèuju i mene i moju kompaniju", Mi¹koviæ kazuje da je ovo pisanje njegov "dug ljudima koji su odbili da æute" i da ga "niko i nikada vi¹e neæe otimati i reketirati".
Ovo gotovo senzacionalno pismo predsednika "Delte", nema sumnje, izazvaæe novi lanac reakcija i rasprava. Ali, mo¾e da bude i pokretaè za otkrivanje jedne dugo èuvane i èesto, na razne naèine, preprièavane tajne, i voditi ka konaènom otkrivanju istine o stra¹noj i suludoj otmici velikog biznismena.
Najbolje je, ipak, pismo, koje je svojeruèno potpisao Miroslav Mi¹koviæ, preneti u celosti. Ono glasi:
- Posle teksta objavljenog u ponedeljak "Kuriru" o ume¹anosti Èedomira Jovanoviæa u moju otmicu i podelu milionskog plena, oseæam obavezu da se oglasim. Mada sam èvrsto re¹io da o nekim tajnama - oko moje oru¾ane otmice, dr¾anja u gepeku i ¹ahtu, gledanja u cevi napunjenog oru¾ja i plaæanja milionskog otkupa - nikad ne progovorim, posle va¹eg obelodanjivanja pozadine tog policijsko-mafija¹kog zloèina, nemam vi¹e prava da æutim. Nemam prava da druge ljude izla¾em rizicima otkrivanja svega ¹to se meni desilo i povezivanja sa onim ¹to se meni i mojoj kompaniji danas ponavlja.
Mene je otela grupa policajaca i mafija¹a koji su, gotovo bez izuzetka, imali slu¾bene znaèke Dr¾avne bezbednosti jo¹ iz Milo¹eviæevog vremena. Iz teksta sad vidim da su promenili jedino svoje partnere na vlasti.
Onda nisam verovao tada¹njem ministru policije, kad mi se zaklinjao da moje otmièare u zatvoru èesto poseæuje Èedomir Jovanoviæ.
Odbio sam Mihajloviæevo - pokazalo se proroèko - predskazanje da æe otmièari, uz pomoæ Jovanoviæa, uskoro izaæi na slobodu. Na moj u¾as, to se dogodilo. Taj dogaðaj, njihov izlazak na slobodu i pored 75 kriviènih prijava, i pored moje otmice, shvatio sam kao direktnu poruku da moje tamnièenje i dalje traje. Da sam talac mafije i vlasti. Da oni mogu, kad god po¾ele, da me neka¾njeno vrate u ¹aht; da doðu po moju porodicu, po moju kompaniju, kuæu. Tada sam re¹io da zaæutim.
Nisam progovorio ni kad me je pokojni Ðinðiæ, posle svega, pozvao na razgovor. Ja znam ¹ta mi je premijer rekao o otmici, isplati i podeli. Ja sam svedok njegovog ogorèenja ¹to ne uspeva - ni kaznama, ni pretnjama, ni prekidom prijateljstva i kontakata - da sebi bliskog, mladog saradnika odmakne od mafije. Ime tog ortaka mafije je danas stavljeno pred porotu celokupne srpske javnosti. Bez ljutnje u sebi, zarad istine i zarad spokoja moje familije, moram da pitam, javno, glasno i direktno - Èedomira Jovanoviæa:
* Ako si veæ priznao da si, kao druga liènost re¾ima, poseæivao "zemunski klan" i bio prijatelj sa voðama mafije koja me je otela, da li si i ti, na bilo koji naèin, ume¹an u moje tamnièenje? Jesi li dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmièarima?
* Da li je taèna vest sa naslovnih strana srpskih novina da si od èlana bande Dejana Milenkoviæa Bagzija uzeo pet miliona maraka kao deo krvavog novca od moje otmice?
* Ako si uzeo taj novac, s kim si ga delio i na kakve iznose?
* Priznao si da si poseæivao lidere "zemunskog klana" u pritvoru. Ako si znao da su tamo zbog moje otmice, i jo¹ 75 kriviènih dela, za¹to si ih poseæivao?
* Ako si ih poseæivao, jesi li uticao na tu¾ioce i sud da ih oslobode pritvora?
* Ako si ih oslobodio, jesi li bio svestan ¹ta mogu opet da urade meni ili bilo kojem drugom èoveku, zna¹ dobro na koga mislim, koji im stane na put?
* Jesi li na bilo koji naèin uticao da sudski proces zbog moje otmice prosto odumre i da istina o tvorcima plana, ortakluku politike i mafije, podeli plena, zauvek ostane tajna?
* Zar sto hiljada policajaca nije moglo da uhvati ¾ive dvojicu voða "zemunaca", makar ih dr¾ali pod opsadom mesec dana, i da tako saznamo imena njihovih politièkih partnera, i da ja znam ko je sve ume¹an u moju otmicu, a Srbija ko je i kako presudio premijeru?
* Da li dana¹njim nasrtajima predupreðuje¹ sva svedoèenja o svemu ¹to znamo - za¹to su ti ruke prljave a savest èista; ili su napadi tvoj poku¹aj da me opet smesti¹ u ¹aht, i po drugi put zatra¾i¹ otkup od mene, moje porodice i moje kompanije?
Ja sam svoje platio. Iscrpeo sam sve svoje strahove. Pre¾iveo sam ¹to je malo ljudi pre¾ivelo. Doèekao sam dan da se o nedavnoj istoriji govori bez straha. Tra¾im samo da se svaèija krivica i odgovornost utvrðuju na sudu, a ne javnim linèovanjem protivnika. Ja znam kako je biti talac politike i mafije, znam kako je kad linèuju i mene i moju kompaniju. Mogu me vreðati, ali me niko i nikad vi¹e neæe otimati i reketirati.
Ovo je moj dug ljudima koji su odbili da æute.
Miroslav Mi¹koviæ,
predsednik
Kompanije "Delta"


PODELA PLENA
Dnevni list "Kurir" u ponedeljak je objavio, pozivajuæi se na operativca MUP-a Srbije, kako je Dejan Milenkoviæ Bagzi Jovanoviæu dao pet miliona nemaèkih maraka od otmice Mi¹koviæa na parkingu hotela "Hajat", neposredno posle otmice, a da su voðe klana Milorad Ulemek i Du¹an Spasojeviæ od otmice uzeli po milion maraka, dok su pola miliona maraka podelili èlanovi klana koji su izveli otmicu.


LDP: RAZJA©NJENJE NA SUDU
BEOGRAD (Beta) - Liberalno-demokratska partija pozvala je u ponedeljak predsednika “kompanije” Delta Miroslava Mi¹koviæa da istinu o predsedniku te stranke Èedomiru Jovanoviæu potra¾i na sudu, a njegova pitanja Jovanoviæu nazvala "besmislenim".
- Verujemo da gospodin Mi¹koviæ zna da se, za razliku od svega drugog, istina ne mo¾e monopolisati. Ako je to u svojoj moæi zaboravio, podseæamo ga da su pre njega to neuspe¹no poku¹avali mnogi koje on sada citira, od (Slobodana) Milo¹eviæa do (Milorada Ulemeka) Legije - navodi se u saop¹tenju LDP-a.


Vecernje Novosti

lycos


Darker


pop

Ovo od Mishka nisam ocekivao, on obicno cuti i zgrce pare dok se drugi gloze. Do duse, zato je i kupio Novosti, da moze nesmetano da cuti dok drugi pisu za njega. Vrlo je interesantno kako se iznervirao tek kad je Kurir objavio clanak  :lol:  sve do sada je trpeo, ali sada kada je cak i Kurir to objavio, onda mora da je istina  :K

Zivo me zanima da li ce se sve zadrzati na ovome ili slede tuzbe kao protiv Verice Barac iz Saveta za borbu protiv korupcije. Nekako je sve bilo dosta mirno oko Delte do onomad, ali izgleda da je moc najbogatijeg Srbina na Planeti rapidno porasla kad bukvalno niko ne sme da zucne, a da ne dobije sudski poziv.
Cedomir je bio predsednik Odbora za privatizaciju (2001-03) pre nego sto je nakratko postao potpredsednik Vlade, pa se mozda i tu kriju neki njihovi nerascisceni racuni...

Roben

Miskovic nije uleteo lovu Cedi(nije lud da mu daje lovu kad ovaj nikad nece biti vlast) pa je smrk ljut. Mafijaska posla....

Bred

 :K
da li je tacno da je i lilly miskovicev? :face:

Girl

#6
Tacno je. Neka me neko ispravi ako je siguran da nije.  :wink:

Cecilly

Nije tacno!
Proverena informacija!  :wink:

pop

Ovo je mozda post vise vezan za temu '...a nisu novine', ali posto se radi o ovoj temi, odlucih se da prenesem naslovne strane danasnjeg izdanja odredjenih novina. Samo da podsetim, sve novine su imale identican tekst Miskovicevog pisma, ali su se urednici odlucivali bas za ove naslove:
Blic Mi¹koviæ: Hoæe¹ li opet da me smesti¹ u ¹aht i zatra¾i¹ otkup
Novisti ÈEDO, RECI ISTINU O OTMICI I MAFIJI!
Kurir Èeda je mafijas
Press ÈEDA BI OPET DA ME STRPA U ©AHT! + TU®ILA©TVO DA ISTRA®I ÈEDU!

Inace, mogu pouzdano da potvrdim da Delta nije vlasnik Lilly-ja, ali zato jeste Jugohemije (otuda i njihove apoteke u Delta city-ju i Tempu, a cuo sam da ce biti i u svakom vecem Maxiju).

Girl

Od tih novina ne mozes nista drugo ni da ocekujes!!!
Polako, videcemo ko je zasluzan za sta;
ipak ne moze jedan covek da ima monopol nad celom drzavom!

pop

#10
Èedomir Jovanoviæ odgovara Miroslavu Mi¹koviæu
Mi¹koviæ u panici zbog rasprave o monopolu „Delte“
Autor: N. M. Jovanoviæ | 21.11.2007 - 19:45

Krivièna prijava - odgovor je lidera LDP Èedomira Jovanoviæa na optu¾be Miroslava Mi¹koviæa, vlasnika „Delte“, da Jovanoviæ stoji iza njegove otmice 2001. godine i da je za to uzeo pet miliona evra od ukupne sume plaæene za otkup najbogatijeg èoveka u Srbiji.

- Ime Miroslava Mi¹koviæa dodaæemo kriviènoj prijavi koju æemo sudu podneti protiv èlanova zloèinaèkog udru¾enja koje predvodi Vojislav Ko¹tunica, kao ¹to smo i najavili posle izricanja presude optu¾enima za ubistvo Zorana Ðinðiæa u maju ove godine, ka¾e Èedomir Jovanoviæ za „Blic“.
- U toj dru¾ini je i Legija, poverenik Ko¹tunice i otmièar Mi¹koviæa - ka¾e lider LDP.
Jovanoviæ navodi da je Mi¹koviæ prvi put iza¹ao u javnost sa optu¾bama jer je postao nervozan zbog èinjenice da je u ¾i¾i rasprava o tome da li je „Delta“ monopolista.
- Prvi put je iza¹ao ispod staklenog zvona pod kojim je bio. Njegov napad na mene je nekontrolisan i primitivan i oèigledno je proizvod panike zbog toga ¹to ne mo¾e da izbegne odgovornost za kr¹enje antimonopolskih propisa jer je dr¾avi dui¾an izmeðu 350 i 450 miliona evra, po na¹oj proceni. Neæu da ulazim u lièni obraèun sa Mi¹koviæem, postupili bismo slièno i sa svakom drugom firmom ili privatnikom koji bi se slièno pona¹ao. Zato, ako ima dokaze, treba da se obrati sudu - ka¾e Jovanoviæ.
Meðutim, hoæe li se Mi¹koviæ sa eventualno novim dokazima obratiti dr¾avnim institucijama, nije poznato. PR kompanije „Delta“ Branislava Milunov rekla je juèe za „Blic“ da vlasnik kompanije ne ¾eli da odgovara na dalja novinarska pitanja i da je sve ¹to je imao rekao u pismu upuæenom javnosti. - Njegovo obraæanje je lièni èin i sve ¹to je hteo da ka¾e on je rekao - navela je Milunov. Tako smo ostali uskraæeni za odgovor Miroslava Mi¹koviæa za¹to tokom istra¾nog postupka o otmici nije pominjao podatke koje je izneo u pismu Jovanoviæu.
U Specijalnom tu¾ila¹tvu za borbu protiv organizovanog kriminala neæe se baviti postupkom o otmici Miroslava Mi¹koviæa, niti æe preuzimati bilo kakve radnje povodom najnovijih tvrdnji.
- Po Zakonu o organizovanju dr¾avnih organa i suzbijanju organizovanog kriminala jasno je definisano ¹ta mo¾e da se procesuira pred Specijalnim sudom. Optu¾nica u sluèaju otmice Mi¹koviæa je stupila na pravnu snagu pre ovog Zakona ¹to znaèi da Specijalno tu¾ila¹tvo nema pravni osnov da nastavi predmet Mi¹koviæ, koji se veæ vodi pred Èetvrtim op¹tinskim sudom - ka¾u nezvanièno u Specijalnom tu¾ila¹tvu.

www.blic.co.yu


Optu¾be Jovanoviæ-Mi¹koviæ-Grubaèiæ
20. novembar 2007. | 10:37 -> 19:22 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Beograd -- Èedomir Jovanoviæ tvrdi da je Miroslav Mi¹koviæ preko Bratislava Grubaèiæa nudio uticaj na Vladu oko Kosova za amerièku vizu.

Jovanoviæ (FoNet)
Jovanoviæ (FoNet)
LDP optu¾uje Mi¹koviæa da kontroli¹e Vladu i navodi da je u maju ove godine novinar Grubaèiæ, kao posrednik, od Ambasade SAD zatra¾io da Mi¹koviæevo ime bude sklonjeno sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u SAD, a da æe Mi¹koviæ zauzvrat uticati na promenu kursa Vlade oko Kosova i pribli¾avanje amerièkom stavu. Grubaèiæ i ambasada SAD to negiraju, LDP sutra Vladi daje pisane dokaze.

Time je razmena optu¾bi na relaciji Miroslav Mi¹koviæ-Èedomir Jovanoviæ i danas nastavljena, a Jovanoviæ je za skup¹tinskom govornicom konkretizovao optu¾be koje je protiv Mi¹koviæa prvi put izneo u emisiji Utisak nedelje na B92.

Lider LDP-a optu¾io je Miroslava Mi¹koviæa da kontroli¹e Vladu Srbije i zatra¾io odgovor od premijera Vojislava Ko¹tunice "da li je ikada ovlastio predsednika kompanije Delta Miroslava Mi¹koviæa da preko svojih posrednika u kontaktima sa ambasadorom SAD ponudi kooperativnost Vlade Srbije u procesu kosovskih pregovora za kooperativnost Vlade SAD u skidanju sa crne liste, na kojoj se nalazi on i neki istaknuti èinovnici njegove kompanije".

Liberalno-demokratska partija navodi da æe Vladi Srbije sutra dostaviti pisani dokaz o tom sastanku. "Tim dokazom æe biti zaokru¾eni osnov za pokretanje inicijative za osnivanje anketnog odbora Skup¹tine, na kome æe Grubaèiæ imati moguænost da odgovori na sva pitanja", navodi LDP.

izvori: B92, FoNet, Beta, Tanjug

pop

#11
Sluèaj Mi¹koviæ- Jovanoviæ: Tu¾ila¹tvo jo¹ æuti
Èeda ministre nazvao zloèincima
Autor: N. M. Jovanoviæ , - Vuk Z. Cvijiæ | 23.11.2007 - 18:45

Tu¾iocu za borbu protiv organizovanog kriminala Èedomir Jovanoviæ danas je podneo prijavu za zloèinaèko udru¾ivanje protiv Miroslava Mi¹koviæa, vlasnika „Delte“, Vojislava Ko¹tunice, pet ministara i ¹est urednika. Za to vreme Èetvrto op¹tinsko tu¾ila¹tvo tvrdi da prouèava optu¾be koje je Mi¹koviæ izneo na raèun Jovanoviæa povodom otmice 2001, ali se za sada ne izja¹njava kakve æe korake preduzeti.

Jovanoviæ je uz predsednika Vlade kriviènom prijavom obuhvatio i Bo¾idara Ðeliæa, potpredsednika i ministre Dragana Joèiæa, Predraga Bubala, Slobodana Milosavljeviæa i Mlaðana Dinkiæa. Uz njih su prijavljeni Manojlo Vukotiæ, urednik „Veèernjih novosti“, Aleksandar Tijaniæ, direktor RTS, Ðuro Bilbija, urednik lista Kurir, Ðoko Kesiæ, urednik lista „Press“, Antonije Kovaèeviæ, urednik lista „Gazeta“ i ®eljko Cvijanoviæ, urednik lista „Sutra“ i nedeljnika „Standard“.
Prozvani ministri mahom prete Jovanoviæu tu¾bama. Ministar Predrag Bubalo na primer, ka¾e da æe ga tu¾iti zbog „patolo¹ke neistine koje je izneo“ na njegov raèun.
U isto vreme povodom optu¾bi Miroslava Mi¹koviæa, vlasnika „Delte“, da iza njegove otmice 2001. stoji Èedomir Jovanoviæ, nadle¾no Èetvrto op¹tinsko tu¾ila¹tvo jo¹ nije doneo odluku da li æe nastaviti rad na ovom predmetu. Biljana Radovanoviæ, èetvrti op¹tinski tu¾ilac ka¾e za „Blic“ da ovo tu¾ila¹tvo jo¹ nije odluèilo kako æe postupiti u predmetu za otmicu Miroslava Mi¹koviæa i da ne postoji zakonski rok za dono¹enje odluke.
- Ceo predmet je kod nas i dalje analiziramo sve podatke i pratimo sve ¹ta se de¹ava. Odluku nije jednostavno doneti, moramo da utvrdimo sve èinjenice - obja¹njava tu¾iteljka Radovanoviæ.
Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Iliæ ka¾e za „Blic“ da u meðusobnim optu¾bama Miroslava Mi¹koviæa i Èedomira Jovanoviæa ima malo kriviènopravne materije i mnogo vi¹e politièke pozadine, pa je pitanje da li æe pravosudni organi moæi ne¹to da urade.


www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)


Èeda udari po svima, a to je u stvarno retkim sluèajevima dobar potez. Videæemo kako æe se ovo zavr¹iti, a ¹to reèe moj buraz - jel' ima ovde neko da ga neki nije tu¾io  :K
Moja pretpostavka je da za koju nedelju se niko neæe ni seæati svega ovoga, kao ni mnooogo ozbiljnijih stvari pre ovih. Ko se jo¹ seæa Labusa, spec. tu¾ioca Prijiæa, Knjaz Milo¹a, Veljinih vagona iz ©vedske, Po¹tanske ¹tedionice, Daèiæevih kofera, Kariæa i sliènih? Tak'i smo narod valjda.

pop

Duliæ:Na dnevni red formiranje odbora o Delti
Autor: Beta | 24.11.2007 - 17:32

Predsednik Skup¹tine Srbije Oliver Duliæ izjavio je danas da je na sastanku sa ¹efovima poslanièkih grupa dogovoreno da se na dnevni red sledeæe sednice stavi i formiranje anketnog odbora koji treba da se bavi poslovanjem kompanije "Delta", ali ako se podnesu dovoljno èvrsti dokazi protiv te kompanije.

Duliæ je novinarima u Skup¹tini Srbije rekao da æe to biti stavljeno na dnevni red ako Èedomir Jovanoviæ, ¹ef poslanièke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP), koja insistira na formiranju tog odbora, podnese dovoljno èvrste dokaze.
"Jovanoviæ je obeæao da æe pred ¹efove poslanièkih grupa izneti podatke koje ima, a koji bi bili dovoljno uverljivi da mi svi zajedno stanemo iza ideje da se taj odbor formira", kazao je Duliæ.
On je dodao da "nema ni¹ta protiv toga da se formiraju anketni odbori koji bi dali skup¹tini na znaèaju da se bavi onim temama koje zanimaju dru¹tvo".
"Ako se desi da postoje ozbiljni dokazi koji dovode u vezu kompaniju 'Delta' sa svim optu¾bama o kojima Jovanoviæ prièa, skup¹tina æe formirati anketni odbor i tada æe èlanovi tog odbora imati prilike da postavljaju pitanja svim onim ljudima koje bude pozvao u skup¹tinu", rekao je Duliæ.
"Na sledeæem sastanku ¹efova poslanièkih grupa u toku sledeæe nedelje mi æemo videti dokaze koje Jovanoviæ poseduje i videæemo da li su te tvrdnje koje izrièe ozbiljne", dodao je predsednik parlamenta.
Prema njegovim reèima, "ako su te tvrðe ozbiljne, niko nema problem da ¹titi bilo koga u ovoj zemlji od optu¾bi da je prekr¹io zakon ili od optu¾bi da upravlja dr¾avnim sistemom na naèi kako je Jovanoviæ optu¾i 'Deltu' i Mi¹koviæa".
©ef poslanièke grupe Èedomir Jovanoviæ kazao je, meðutim, da je na sastanku dogovoreno da se odmah nakon rasprave o Predlogu zakona o predsedniku Republike i Predlogu zakona o izboru predsednka Republike na dnevni red stavi rasprava o formiranju anketnog odbora.
"Dogovor o tome je postignut i ja ovo smatram velikim uspehom za koji je najzaslu¾nija na¹a javnost, jer u parlamentu vi¹e niko nije imao hrabrosti da ignori¹e inicijativu na kojoj mi toliko inistiramo", kazao je Jovanoviæ novinarima.
Kako je naveo, uprkos pritiscima i brojnim monopolima, Mi¹koviæ æe morati da polo¾i raèun za sve ¹to je on kao vlasnik u ime svoje kompanije uradio, podreðujuæi javni interes liènom.
On je rekao i da æe LDP pojaèati pritiske kako bi institucije poèele da rade svoj posao i izrazio oèekivanje da æe tu¾ila¹tvo i nadle¾ni sudovi da procesuiraju kriviène prijave koje je ta stranka podnela.
Lider LDP-a je ponovi da je spreman da u potpunosti saraðuje sa svim nadle¾nim institucijama kako bi "sva sporna pitanja dobila odgovore".
Jovanoviæ se na pitanje za¹to danas nije podneo dokaze ¹efovima poslanièkih grupa iznenadio i pokazao novinarima dokumenta koja nosi sa sobom, a koja je, kako navodi, imao i na dana¹njem sastanku.
On je kazao da ne veruje da je Duliæ izjavio da ta dokumenta nije podneo

izvori Beta, www.blic.co.yu

AL-Samlud