Sigurnije operacije na mozgu

Started by pop, 02-12-2007, 20:56:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pop

Prvi put na Institutu za neurohirurgiju KCS
Sigurnije operacije na mozgu
Autor: S. T. | 02.12.2007 - 00:54

U Institutu za neurohirurgiju Klinièkog centra Srbije juèe je operisan tumor na mozgu ¹ezdesetpetogodi¹nje pacijentkinje iz Mladenovca uz pomoæ najsavremenijeg neuronavigatora.

- Aparat smo dobili na probu i biæe u na¹oj ustanovi narednih nekoliko dana. Neuronavigacija nije ni¹ta novo, u svetu se koristi veæ 15 godina, ali ne i kod nas. Ova metoda omoguæava bolju preciznost u radu. Osim neurohiruurgije, ona ima svoje mesto u ORL i ortopediji, prvenstveno za operacije na kièmi. Prednost neuronavigacije je u tome ¹to se lak¹e i preciznije lokalizuje tumor u mozgu, a smanjuje se i hirur¹ki prolaz. Nema tra¾enja, taèno se zna gde i koliko hirurg treba da ide - ka¾e prof. dr Miroslav Samard¾iæ iz Instituta za neurohirurgiju.
Neuronavigacija ne umanjuje znaèaj hirurga, veæ mu samo olak¹ava posao, a operacija je bezbednija za pacijenta.
Kako je sama intervencija manje traumatizujuæa za bolesnika, i oporavak posle operacije je znatno kraæi.
- Za primenu neuronavigatora hirurg ne mora da bude kompjuterski ekspert, a ¹to je najva¾nije, osim nabavke aparata, ne poveæavaju se tro¹kovi intervencije. Na prostoru biv¹e Jugoslavije postoje èetiri neuronavigacije i sve su u Zagrebu, a u toku je nabavka jednog aparata i u Ljubljani - dodaje dr Samard¾iæ.
Dr Vojislav Bogosavljeviæ i dr Mirko Miæunoviæ iz Instituta za neurohirurgiju Klinièkog centra Srbije bili su u Zagrebu na obuci za kori¹æenje neuronavigatora.
Nabavka jednog ovakvog savremenog aparata ko¹ta od 250.000 do 300.000 evra, a u toku su pregovori sa Ministarstvom zdravlja da se jedna ovakva neuronavigacija nabavi za na¹u ustanovu.

www.blic.co.yu