Preuzmi odgovornost! Zaustavimo sidu!

Started by Bred, 28-11-2007, 15:34:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa pocetne strane portala:

Министарство здравља је у јуну започело пројекат који би требало да буде окончан у мају 2012. са циљем да се заустави ширење ХИВ инфекције и обезбеди нега и подршка људима који живе са ХИВ вирусом или сидом, изјавио је данас министар проф. др Томица Милосављевић.

Пројекат је фокусиран на ризичне групе које су под већим ризиком услед социјалних детерминанти здравља, као што су сиромаштво, маргинализација и пракса ризичног понашања, у те групе спадају интравенски корисници дрога, мушкарци који имају односе са мушкарцима, особе које се баве сексуалним радом, младе Роме и друге маргинализоване младе, затворенике, децу и младе у институцијама социјалног старања - малолетнике који имају проблем са законом и децу без родитељског старања и особе које живе са ХИВ/аидсом.

Министар је подсетио да је Србији, у октобру 2006, Глобални фонд за ХИВ, туберкулозу и маларију одобрио петогодишњи пројекат у износу од око 9,5 милиона евра за борбу против ХИВ/АИДС-а, а носилац пројекта је Министарство здравља.

„Важно је да свако дете схвати да постоји потенцијални ризик од ХИВ-а и сиде, не за тамо неког другог већ за сваког од нас. Преузимање личне одговорности је едини начин да се спречи ризично понашање.“ „Проблем ХИВ-а и сиде неће решити Батут, УНИЦЕФ, ни Министарство здравља, већ га може решити једино друштво, када схвати колики је то проблем и када схвати да је главно људско богатство здравље.“ рекао је проф.др Томица Милосављевић

Др Данијела Симић, епидемиолог Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић - Батут" је рекла да је у Србији од 1985. закључно са 20. новембром ове године званично регистровано 2.178 ХИВ позитивних особа, од којих је 1.381 особа (63 одсто) већ оболела од сиде, док је 917 особа умрло од те болести. Највише ХИВ позитивних особа дијагностиковано је у узрасту од 25 до 39 година, при чему је број инфицираних, оболелих и умрлих мушкараца троструко већи у односу на жене што указује на већу изложеност мушкараца инфекцији и слаже се са европским и светским подацима.

Овогодишња кампања ће трајати три недеље и обележава се под мотом „ПРЕУЗМИ ОДГОВОРНОСТ“ а усмерена је на преузимање одговорности од стране сваког појединца.

Универзални приступ превенцији ХИВ-а, услугама неге, лечења и подршке оболелима од ХИВ-а могућ је само ако преузмемо одговорност на свим нивоима.

Преузми одговорност и ти!

Зауставимо сиду. Одржимо обећање.
[youtube=425,350]Wre2HmLdzqo[/youtube]


<a href="http://www.zdravlje.sr.gov.yu/showelement.php?id=387" rel="nofollow">izvor</a>

thanx 2 darusaz

darusaz

#1
дешавања у Београду
ЈАЗАС
на Тргу Републике од 12 до 15
Y-PEER мрежа
код Теразијске чесме од 9 до 13
Центар за превенцију сиде и ППИ ЗЗЗЗ Студената
тестирање у комбију на Тргу Републике од 12 до 16
PLHIV мрежа / QClub
хуманитарни концерт у задужбини Илије М. Коларца 20 часова

Београд - Данас је у нашем главном граду на више начина обележен Светски дан борбе против сиде. У правцу од Славије ка Калемегдану, низали су се пунктови и то:

  • Y-PEER-a,
  • Демократске омладине (подмладак ДС),
  • ЈАЗАС-а као и
  • Студената медицинског факултета универзитета у Београду.



Највеће интересовање као и претходних година владало је "код коња" где је Омладина ЈАЗАС-а имала позорницу са наступима ди-џејева, као и неколико штандова на којима су активисти делили брошуре о сиди (али и осталим сексуално преносивим болестима) и бесплатне кондоме. По симболичној цени, заинтересовани суграђани могли су да купе и пластичну наруквицу са натписом "плеј ит смарт". Приход од продаје иде нашим суграђанима, који су оболели од ове за сада неизлечиве болести.

специјално за Портал фармацетуа: М.М. (darusaz)