Pomozimo Radetu Aleksicu

Started by nasty girl, 20-11-2007, 19:32:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl

DEÈAK HEROJ

Trinaestogodi¹nji Rade Aksiæ veæ godinu i po dana sam brine o svojoj majci Spasi (49), oboleloj od raka pluæa

Trinaestogodi¹nji Rade Aksiæ, uèenik sedmog razreda O© „Sveti Sava" u Ribnici, veæ godinu i po dana potpuno sam brine o svojoj te¹ko pokretnoj majci Spasi (49), oboleloj od raka pluæa. Njih dvoje ¾ive u stanu od 39 kvadrata i jedva pre¾ivljavaju sa majèinom penzijom od 7.000 dinara i sledovanjima Centra za socijalni rad - kesa pra¹ka, èetiri kesice supe i nekoliko ribljih konzervi.

Uprkos mnogobrojnim obavezama oko majke, mali Rade je dobar ðak. Ve¹to je uspevao da sakrije svoje probleme od javnosti, sve do pre nekoliko dana, kad je za to saznao njegov nastavnik likovnog vaspitanja Zoran Stankoviæ. Rade, naime, poslednje dve nedelje nije i¹ao u ¹kolu, pa su njegovi drugari iz razreda morali da otkriju nastavniku pravi razlog njegovih izostanaka sa èasova.

Ubrzo je celo Kraljevo saznalo za muke njihovog malog sugraðanina, a op¹tinski menad¾er Zvonko Tufegd¾iæ lièno je obi¹ao porodicu Aksiæ i obeæao im pomoæ.

- Oni se trude koliko mogu da ubiju taj tumor, i zbog nje i zbog mene. Verujem da æe ga ubiti - nada se Rade. Mali¹an je, s druge strane, ogorèen na zaposlene u Centru za socijalni rad u Kraljevu.

- Prvi put kada sam oti¹ao tamo, imao sam kod sebe molbu lekara iz onkolo¹kog dispanzera da se mojoj majci pru¾i pomoæ. Direktorka nije htela ni da èuje. Drsko me je pitala: „©ta ti hoæe¹ mali", i rekla mi da je ta pomoæ koju tra¾im ukinuta - isprièao nam je trinaestogodi¹nji deèak.

Ekipa Pressa je pre nekoliko dana takoðe posetila malog Radeta u Kosovskoj ulici kraljevaèkog naselja Ribnica. Zatekli smo ga kako poma¾e majci da se uspravi na krevetu.

- Ne smem da je ostavim samu. Veoma je lo¹e. Naglo se razbolela i sada ne mo¾e da se kreæe. Jedino uz moju pomoæ mo¾e da ode u WC, a poma¾em joj i da se okupa. Iz Centra za Socijalni rad ¹alju jednu ¾enu dva puta nedeljno, na po dva sata, da unono3 kuæu i opere sudove. Svaka pomoæ nam je dobrodo¹la, ali potrebna nam je ¾ena koja æe po ceo dan biti ovde, da nam skuva, opere... Mama vi¹e ni¹ta ne mo¾e - prièa Rade.

Spasina penzija je toliko mala, da je nedovoljna za najosnovnije potrep¹tine.

- Za struju dugujemo 6.300 dinara. Nemamo para ni da popravimo ma¹inu za pranje ve¹a, koja je veæ dugo u kvaru. Evo, danas æu opet sam da spremim ruèak od supe i makarona. Mojoj majci su potrebni vitamini posle jakih lekova, za koje, opet, nemamo pare - jada se mali¹an dok stoji pored ¹poreta i priprema ruèak.

Majka Spasa, le¾eæi na krevetu, jedva progovara da joj je sin najveæa radost u ¾ivotu.

- Imala sam 36 godina kada sam ga rodila. Ne mogu da gledam moje sunce kako se muèi zbog mene. A nema ko drugi da mi pomogne. Rodom sam iz Podgorice, tako da ovde nemam roðake. Od Radetovog oca sam se razvela kad je on imao samo godinu dana. Od tada nas dvoje ¾ivimo sami - tiho govori Spasa.

Svi ljudi dobre volje koji ¾ele da pomognu Radetu Aksiæu, novèanu pomoæ mogu uplatiti na ¾iro-raèun u A banci na broj: 115-12125-64, sa naznakom: „humanitarna pomoæ za Spasu Ðukiæ".