Bioskopi

Started by nasty girl, 13-09-2006, 08:52:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

max


pop

Jo¹ samo sinepleksi Roda, Takvud i Dom sindikata privlaèe posetioce
Sale pune u samo tri bioskopa
Autor: Nata¹a Korlat | 03.02.2008 - 00:02

Od 25 bioskopa, koliko ih je bilo pre pet godina bilo u Beogradu, trenutno radi svega nekoliko. Publika puni sale jo¹ samo u „Rodi“, „Takvudu“ i „Domu sindikata“, pa ih uz novootvoreni multipleks „Ster sinemas“ u Delta sitiju, realno ima svega èetiri. Struènjaci tvrde da su za ovakvo stanje na tr¾i¹tu odgovorni piraterija i lo¹ kvalitet bioskopskih sala.

Ni niska cena karte, od 100 dinara, u bioskopu „Zvezda“ nije mogla da privuèe vi¹e od tri-èetiri posetioca dnevno. Ostali bioskopi „Beograd filma“ ni godinu dana nakon privatizacije nisu proradili. Ohrabruje, meðutim, najavljeno otvaranje prvog digitalnog bioskopa „Jadran 2K DPL“, koje je zakazano za 8. februar. Ipak, to je tek pilot-projekat, a niko od nadle¾nih se ne usuðuje da predvidi kako æe da reaguje publika.
Pro¹le godine u februaru, gotovo u isto vreme, zatvoreno je 10 bioskopa „Beograd filma“. Meðutim, ni to nije uticalo da se osetno poveæa broj gledalaca u ostalim filmskim salama.
- Dr¾ava nije napravila nijednu ozbiljniju akciju, kako bi ugasila pirateriju. Mi smo jedina zemlja u Evropi u kojoj se ona toleri¹e. Piratski diskovi i dalje su na ulici. Neki bioskopi su i tehnièki „pre¾ivljeni“, pa i to u velikoj meri utièe na ukupnu posetu - ka¾e Neboj¹a Æetkoviæ, direktor marketinga „Rode sinepleks“.
Ovaj bioskop meseèno poseti oko 30.000 gledalaca, ukljuèujuæi i posetioce koji dolaze u njihov nedavno preuzet bioskop „Palas ©umadija“. Æetkoviæ dodaje da je uèinjeno sve kako bi ovi bioskopi mogli ravnopravno da se nose sa bilo kojim u Nemaèkoj, Francuskoj ili Engleskoj.
- Imamo najmodernija sedi¹ta, takozvane top modele, koja su trenutno najudobnija sedi¹ta na tr¾i¹tu. Na¹i kinoprojektori su najsavr¹eniji, a imamo i najlep¹i enterijer u Beogradu. Razmak izmeðu redova je 1,20 metara, a nagib je fantastièan, tako da dete ispred kojeg sedi dvometra¹ mo¾e normalno da pogleda film - prièa Æetkoviæ.
U „Domu sindikata“ su, takoðe, napravili raskorak u odnosu na prethodne godine. U tri sale su postavljena nova sedi¹ta, a nabavljeni su i novi kinoprojektori. Ipak, broj gledalaca zadr¾ao se na nivou pro¹le godine, kada je ovaj bioskop posetilo oko 300.000 ljudi.
- To nije dovoljno, s obzirom na to da cele godine nije radio „Beograd film“. I pored toga, mi nameravamo da otvorimo jo¹ jednu salu - ka¾e Miki Vasiæ, zamenik direktora „Doma sindikata“ i za ovakvo stanje na filmskom tr¾i¹tu, takoðe, optu¾uju dr¾avu, koja nije uspela da se izbori s piraterijom.
Slièno tvrde i u „Takvudu“, prvom sinepleksu u Beogradu, gde je poseæenost pribli¾no ista u prethodnih nekoliko godina. Ipak, u odnosu na 1999. i 2000. godinu, kada je ovaj bioskop i otvoren, publike je mnogo manje.
- Sale vi¹e nisu pune. Odgledati film u bioskopu, znaèi otiæi na kulturni dogaðaj. Ljudi su izgubili oseæaj za to. Ipak, na lo¹u poseæenost sigurno utièe i kablovska televizija - prièa Petar Antiæ, direktor „Takvuda“.
Cena karte u beogradskim bioskopima kreæe se izmeðu 150 i 250 dinara, ¹to je daleko ni¾e nego u zemljama iz okru¾enja, pa struènjaci tvrde da finansijski faktor ne mo¾e biti odgovoran za pad popularnosti filmskih sala.
- Bioskop je izgubio socijalnu funkciju kao mesto za okupljanje i izlazak, èemu je najvi¹e doprinelo to ¹to su oni u jako lo¹em stanju. I tehnika i osoblje su u njima odavno zakazali - zakljuèuje Dimitrije Vojnov, filmski kritièar.

Prvi multipleks u Delta sitiju
Nedavno je otvoren i prvi multipleks bioskop „Ster sinemas“ u Delta sitiju. Na 3.000 kvadrata sme¹tene su dve sale sa po 300 fotelja, dve sa po 200 i dve sa po stotinak sedi¹ta. Razmak izmeðu redova je 1,5 metara, ¹to omoguæava nesmetani prolaz posetiocima. Takoðe, omoguæen je pristup i invalidima, za koje je namenjen prvi red u salama.

Novi „Jadran“ sa smanjenim brojem mesta

Kapacitet novog-starog bioskopa „Jadran“ smanjen je na 120 mesta. Izmeðu sedi¹ta su ugraðeni stolovi na koje se mo¾e staviti piæe i grickalice. Kako je najavljeno iz „Beograd filma“, u „Jadranu“ æe biti prikazivan ne¹to drugaèiji repertoar. Umesto blokbastera, ovde æe publika moæi da pogleda filmove snimljene u nezavisnim produkcijama i filmove poput onih koji pobeðuju na svetskim festivalima.


www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)