Velika prevara u societe generale banci

Started by Bred, 25-01-2008, 20:35:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

'Broker Sosijetea se ne krije'

Banka ka¾e da je izgubila sedam milijardi dolara zbog prevare svog 'trejdera'
Advokat brokera francuske banke Sosijete ®eneral koji je svojoj firmi napravio gubitke od oko pet milijardi evra - do sada najveæe u istoriji -saop¹tio je da njegov klijent nie u bekstvu i da je spreman da razgovara sa policijom.

Banka je, u meðuvremenu, pokrenula pravni postupak protiv brokera, koga mediji u Francuskoj identifikuju kao ®eroma Kervijela.

Vrednost njenih akcija opala za oko èetiri procenta.

U saop¹tenju objavljenom na sajtu banke u letvrtak navodi se da je reè o slu¾beniku koji je bio u stanju da prikrije prevaru kroz "slo¾enu kombinaciju la¾nih transakcija".

Kervijel je, navode mediji u Francuskoj, radio za godi¹nju platu manju od 100.000 evra.

Uz prevaru i gubici

Sosijete ¾eneral je u èetvrtak saop¹tio i da bele¾i finansijske gubitke od skoro tri milijarde dolara, nevezane za aferu sa "klaðenjem" na berzama, ali uz obja¹njenje da je to posledica krize hipotekarnih kredita u SAD.

Francuski ministar za bud¾et Erik Vert je uoèi izdavanja ovog saop¹tenja rekao - u programu jedne francuske TV stanice - da "ne ¾eli da nagaða hoæe li dr¾ava pomoæi banci".

"Dr¾ava ne mo¾e da se pona¹a kao vatrogasac, to nije dobro. Francuska dr¾ava, kao i druge razvijene zemlje, mo¾e da te¾i dobru upravu slu¾bi za regulisanje tr¾i¹ta. Drugim reèima, ne zavisi sve od tr¾i¹ta, oèigledno moramo imati i jaka pravila organizacije tr¾i¹ta. Tako je u Evropi, a to moraju da po¹tuju i centralne banke, i sve to mora da va¾i i za fluidniju privredu - ali, verovatno, uz ne¹to transparentija pravila", rekao je ministar Vert neporedno pre objavljivanja podataka o krizi u jednoj od vodeæih francuskih banaka.
.izvor (http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/01/080124_societegeneral.shtml)

darusaz

Из наше србијанске Сосијете Женерал су саопштили да нема разлога за панику и да су улози свих клијената сигурни.  :1

Мада из прва ја сам се следио када сам видео СоЖе на телевизији. Ипак је то моја прва и до сада једина банка...  :hmm  :help2:

Bred

Ali pazi, da neko mazne ili proneveri 5 MILIJARDI evra a da se to ne primeti na vreme i spreci ...  :wall:

darusaz

Quote from: Bred on 26-01-2008, 13:25:08
Ali pazi, da neko mazne ili proneveri 5 MILIJARDI evra a da se to ne primeti na vreme i spreci ...  :wall:

Момак је каријеру започео у сектору за интерну контролу и безбедност, тако да је могао да их "зезне".

Bred

za toliko velike pare morale bi  da postoje visestepene kontrole  :wink:

dirigent

Ima fora sa zaokruzivanjem transakcija. Na primer banka zaokruzuje novcani ostatak na trecoj decimali. Dobar haker podesi da ostatak od cetvrte decimale ide ne njegov racun , od recimo svih novcanih transakcije koje kroz banku prodju.

     To su ogromne pare jer nisu samo bancine pare u pitanju, vec svi sitnisi od bilo kojih transakcija putem platnog prometa banke.

       Pa izracunjte koliko je to za par godina...

Darker

Banka je izjavila da on nije ostvario ba¹ nikakvu liènu korist...

tarantulica

Ok, upravo sam napisala podu¾i post èija je su¹tina

Quote from: Darker on 27-01-2008, 23:12:23
Banka je izjavila da on nije ostvario ba¹ nikakvu liènu korist...
:batina

Za¹to ga nisu kontrolisali?
Èovek je dobro radio svoj posao...
Tj. nigde se nije videlo da ne¹to ne ¹tima....

Darker


Bred

Pa ocigledno nije stimalo ako su na gubitku 5 milijardi evra.  :K :K :wink:

stef

 Ne sluzbenici imaju tamo ogranicen pristup. Medjutim, kako je on ranije radio, u nekom drugom sektoru, znao je kako da zaobidje ogranicenja. A nije to uradio da bi zaradio, bar ne direktno, vec je hteo da zaradi pare za banku, kako bi se istakao, i dobio bolju poziciju...

Darker

Glup macan :siza:

Malo mi ga ¾ao, hteo je samo da se uguzi, pa je dobio hm... :K

Bred

Da li je Kervijel jedini krivac
Autor: CDC/JS |

®erom Kervijel, slu¾benik „Sosijete ¾eneral banke“ koji je prokockao pet milijardi evra banke na evropskoj berzi, pu¹ten je preksinoæ na slobodu posle tri dana provedena u zatvoru. Na raèun banke su se mogle èuti optu¾be da je prenebregla upozorenje nemaèke berze „Eureks“ u novembru o tome da je Kervijel obavio sumnjivu krupnu transakciju.

Iznoseæi Kervijelovu verziju istorijske pronevere od pet milijardi evra, tu¾ilac ®an-Klod Maren je izjavio da je banka mo¾da namerno zatvorila oèi pred ilegalnim trgovanjem svog slu¾benika. Mnogi struènjaci i dr¾avni funkcioneri i dalje ne veruju da je Kervijel mogao da „zaobilazi“ sigurnosni sistem banke du¾e od godinu dana bez sauèesnika. Tokom 20-èasovnog saslu¹anja, mlaði broker je rekao tu¾iocima da nije varao za svoju liènu korist. Kervijela, koji je zaradio 110.000 evra u 2006, privukla je i moguænost da dobije bonus od èak 300.000 evra u 2007.
„Kervijel je izjavio da su i drugi brokeri redovno radili isto ¹to i on, mada ne u istoj meri“, rekao je tu¾ilac.
Francuski premijer Fransoa Fijon je juèe izjavio da æe njegova vlada braniti „Sosijete ¾eneral“ od nasilnih preuzimanja. Spekulacije da bi „Sosijete banku“ posle afere mogla da preuzme rivalska banka poveæale su cenu akcija „Sosijetea“ za devet odsto.

Sumnjiva prodaja akcija
Sumnje u vezi s pona¹anjem zvaniènika druge po velièini francuske banke juèe su se samo pojaèale nakon ¹to je Uprava francuske berze (AMF) saop¹tila da je Robert A. Dej, Amerikanac i èlan nadzornog odbora „Sosijete ¾eneral banke“, prodao akcije u vrednosti od 95 miliona evra samo dve sedmice pre saop¹tenja o gubitku, ¹to je izazvalo revolt malih investitora u kompaniji. Dej (65), prodao je akcije u vrednosti od 85,7 miliona evra 10. januara.
blic

_d.0.t_

U pritvoru jo¹ jedan slu¾benik Sosijete ®eneral banke

Francuska policija privela je jo¹ jednog slu¾benika Sosijete ®eneral banke u okviru istrage zbog rekordnog gubitka od 4,9 milijardi evra, prenosi BBC.

Predstavnici "Sosijete ¾enerala" su 24. januara saop¹tili gubitak od 4.9 milijardi evra, za koji je optu¾en ®erom Kervijel (31), trgovac akcijama u ovoj banci. Prema navodima agencija, slu¾benik banke koji je danas priveden je Karvijelov kolega.

Predstavnici banke su potvrdili da je policija pregledala zgradu i zadr¾ala jednu osobu na ispitivanju. Ime privedenog bankarskog slu¾benika nije objavljeno, prenosi BBC.

®erom Karvijel je do sada bio ispitivan zbog falsifikovanja i kompjuterske zloupotrebe. On je ranije izjavio da ne ¾eli da bude “¾rtveni jarac” u ovom sluèaju. Karvijel se trenutno nalazi u zatvoru, a BBC navodi da bi on trebalo da se pojavi na sudu u petak kako bi obezbedio privremeni izlazak na slobodu za vreme trajanja policijske istrage.


[blic]