Vraæanje oseæaja dodira ljudima sa amputiranim udovima

Started by Bred, 15-12-2007, 11:59:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Istra¾ivaèi u Èikagu ka¾u da su prevezivanjem nerava uspeli da jednoj osobi bez ruke povrate oseæaj dodira. Obnavljanje oseæaja dodira moglo bi da dovede do izrade boljih ve¹taèkih udova.

19 meseci po¹to je Klaudija Mièel izgubila ruku u saobraæajnoj nesreæi, lekari su nerve koji su nekada vodili ka njenoj ¹aci prespojili ka grudima, kako bi lak¹e pokretala ve¹taèku ruku. On sada mo¾e da oseæa toplo i hladno, meku i tvrdu povr¹inu, pa èak i oseæaj savijanja jednog od izgubljenih prstiju.

”To nije oseæaj dodira na normalnom delu tela. Ali sada na grudima mogu da identifikujem svoj ka¾iprst, mali prst, palac, pa èak i oseæaj utrnulosti u ¹aci.“

Tim struènjaka u èika¹kom Institutu za rehabilitaciju predvodi neurofiziolog Pol Marasko.

”Kako izgleda, po¹to smo prespojili nerve oni su narasli kroz mi¹iæe do ko¾e i tako u jednom delu ko¾e na grudima obnovili neka èula iz amputirane ruke.“

Interesantno je, ka¾e on, da istovremeno oseæaj ko¾e na grudima nije izgubljen, pa tako pacijentkinja na tom mestu do¾ivljava kao da dodiruje ne¹to grudima i izgubljenom rukom. Doktor Marasko ka¾e da bi usavr¹avanjem ove metode mogle znatno da se pobolj¹aju veze izmeðu elektronskih senzora u ko¾i ve¹taèkih udova i nerava koji nisu uni¹teni. A to bi jednoga dana, ka¾e on, moglo da dovede do izrade proteza koje æe invalidi zaista mogi da oseæaju kao svoje udove.

VOA.com