D¾ef Brid¾is

Started by nasty girl, 04-08-2006, 09:05:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nasty girl



Poznati glumac roðen je 4. decembra 1949. godine u Los Anðelesu. Sin je glumaèkog para Lojda Brid¾isa i Doroti Brid¾is. Prvo pojavljivanje na filmu D¾ef Brid¾is imao je sa samo èetiri meseca, u filmu "The Company She Keeps", u kom je glumila njegova majka. Veæ sa deset godina nekoliko puta se pojavljivao u epizodama TV serije u kojoj je njegov otac imao glavnu ulogu.

D¾ef Brid¾is je jedno vreme bio spasilac na pla¾i, a uporedo je studirao glumu u presti¾nom Herbert Berghof studiju u Njujorku. Prvu nominaciju za Oskara ovaj glumac dobio je sa 22 godine za sporednu ulogu u filmu "The Last Picture Show", a samo tri godine kasnije jo¹ jednu nominaciju za ulogu u filmu "Thunderbolt and Lightfoot".

Tokom sedamdesetih godina imao je solidan broj uloga, ali filmovi u kojima je glumio nisu postizali neke naroèite uspehe. Veoma zapa¾enu i uspe¹nu ulogu imao je 1984. godine u filmu "Starman". Za ovu ulogu ponovo je bio nominovan za Oskara, kao i za Zlatni globus.

U poslednjoj dekadi dvadesetog veka imao je uloge u filmovima "The Fisher King", sa Robinom Vilijamsom, i "The Big Lebowski" i "Arlington Road", sa Nikom Noltom, ©eron Stoun i Ketrin Kiner. Godine 1993. imao je i svoj producentski debi sa filmom "Amerièko srce".

Jo¹ jednu nominaciju za Oskara dobio je 2000. godine za sporednu ulogu u filmu "The Contender", ali je do danas ostao bez osvojene najcenjenije nagrade u Americi.

Godine 1975. venèao se sa fotografom Suzan Geston, sa kojom ima tri æerke. Porodica ¾ivi u Santa Moniki.