Wikipedia pokreæe Web pretra¾ivaè

Started by Bred, 29-12-2007, 18:09:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Osnivaè pokreta Wikipedia D¾imi Vels najavio je da æe ova kompanija od 7. januara pokrenuti open source projekat za pretragu, za koji se nada da bi mogao da predstavi izazov za Google i druge igraèe na ovom polju.

Pi¹e: Tijana Todoroviæ

Za ¹est godina Wikipedia je izrasla u jedan od najveæih internet fenomena, omoguæujuæi korisnicima pristup najrazlièitijim informacijama ¹arolikog kvaliteta i to sve - besplatno. Poèev¹i sa samo tri èlanka na stranici, Wikipedia je izrasla u giganta koji sadr¾i èlanke dugaèke do 8,2 metara, prevode na 253 jezika, tema koje obraðuju sadr¾aje od obja¹njenja osnovnih pojmova do kvantne fizike. Meðutim, sa druge strane, postoje i zamerke na raèun Wikipedije, koje se najvi¹e odnose na, kako ka¾u, pristranost u pristupu, kao i sumnje u kvalitet informacija, koje vezuju za èinjeniène netaènosti.

D¾imi Vels je sada odluèio da pobolj¹a i pro¹iri svoju porodicu Wiki. Kao ¹to Google i Yahoo imaju moguænost pretra¾ivanja, tako i on namerava da pokrene svoj projekat pod nazivom - Wiki Search.

Wikia Search projekat je baziran na osnovnim tehnologijama kada su pretrage u pitanju, ukljuèujuæi aplikaciju za pretragu, algoritam pretrage i Web crawler, a bitno æe se razlikovati od Googla i Yahoo-a.

Projekat æe omoguæiti tehnolo¹kim entuzijastima da pomognu filtriranje sajtova i rangiranje rezultata pretrage koristeæi model zajednice koji je veæ primenjen kod Wikipedije. Ideja je korisnicima ponuditi mehanizam pretrage koji je transparentniji u odnosu na veæ prisutne pretra¾ivaèe. Kroz svu tu otvorenost se oèekuje i da æe sama usluga evoluirati kroz vreme i postati jo¹ boljom, pa na kraju mo¾da postane i pravi konkurent trenutnim pretra¾ivaèima.

Mi¹ljenja o Wikia Search se razlikuju, od onih koji ka¾u da neæe moæi da se nosi sa kvalitetom sadr¾aja koji pru¾a Google, do onih koji ka¾u da matematièke formule pretra¾ivanja koje Google pru¾a ne donose uvek najbolje rezultate.

Za razliku od Wikipedije, Wikia Search æe biti profitna organizacija, osnovana od strane Wikia Inc. D¾imija Velsa i sajta Amazon.com.

_d.0.t_

he, he... pa to zato shto Google pokrecje enciklopediju...

pochinje fajt.

Bred

da.
ali koliko mi se cini wikipedia finansjski mnogo slabije stoji od google-a  :wink:

_d.0.t_

Lansiran "veb" pretra¾ivaè "Vikija"

Kompanija "Vikipedija" koja upravlja istoimenom "onlajn" enciklopedijom lansirala je svoj Internet pretra¾ivaè "Vikija" (www.wikia.com (http://www.wikia.com)).

Taj pretra¾ivaè æe biti konkurent popularnim pretra¾ivaèima amerièkih kompanija "Gugl" (Google) i "Jahu" (Yahoo).
"Vikija" ima veoma zanimljive funkcije kao ¹to je pretra¾ivanje aplikacija, ali i algoritama.
On sadr¾i i softver koji automatski pretra¾uje Internet, a napravljen je i za prikupljanje raznih izvora kao ¹to su "veb" stranice, slike, video sadr¾aji, dokumenti u korisnièkom programu "Vord" (Word) amerièkog softverskog giganta "Majkrosofta" (Microsoft) kako bi omoguæio pretra¾ivaèu da ih indeksira.
Projekat æe na kraju koristiti razne tehnologije kako bi omoguæio Internet korisnicima da lak¹e pronalaze potrebne informacije na Mre¾i, preneli su francuski mediji.

[blic]

Bred

dozvoli, ali gde je tu pretrazivac?  :hmm

whatever

#5
Википедија није компанија. Задужбина Викимедија је непрофитна, невладина организација која пружа подршку пројектима као што су Википедија, Комонс, ВикиЊуз, Викшнери итд. и која помаже ширење слободног знања. Викија је нешто шесто, и једино што их спаја је њихов оснивач. Тако да заправо никаквог фајта ту нема, а и ако га има, од њега могу да профитирају само крајњи корисници јер би бесплатан садржај требало да добије на квалитету захваљујући евентуалној `конкуреницији`. Уз то, Гуглов Кнол неће бити под слободном лиценцом, тако да је упитно колики број уређивача ће привући, јер је велики број уређивача Википедије (ја нисам схватио да ли Гугл покушава да рекреира Ситизендум, тај пројекат баш и није претерано успешан...) спреман да доприноси само слободном и отвореном садржају... Заправо да се исправим, овај привју је лиценциран изгледа под Криејтив Комонс лиценцом, тако да ће изгледа садржај бити и слободан...

_d.0.t_

Quote from: 'Bred'dozvoli, ali gde je tu pretrazivac?
tek je lansiran, niko nije rekao da radi...

           

nirre

Nece jos duze vrijeme biti konkurencije za google

_d.0.t_

Javne kritike koje su od strane korisnika upucene na kvalitet Wikia Search-a, open source engine-a za pretra¾ivanje koji je napravio Jimmy Wales i njegova kompanija, nisu mnogo uzmenirile ovog kreatora jer je odmah po njegovom predstavljanju upozorio da ce engine na samom pocetku biti dosta problematican ali da ce vremenom stvari doci na svoje mesto. Su¹tina Wikia Search-a je da korisnici dodaju informacije, pa tako ukoliko ne postoje neke, to se mo¾e promeniti sa malo dobre volje korisnika navodi Wales. Verzija Wikia Search-a koja je izdata pocetkom nedelje nije cak ni u beta formi ¹to ukazuje da poseduje dosta bug-ova i da na njoj jo¹ treba da se radi.

ITSvet