Glavni predmet na 150 katedri

Started by Bred, 24-01-2008, 14:26:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. N. |

Na Harvardu i Kolumbiji, koji su meðu najboljim amerièkim univerzitetima, studenti imaju moguænost da uèe srpski jezik od prve godine studija do doktorata. Trenutno vi¹e od 10.000 studenata u svetu izuèava srpski jezik kao glavni ili izborni predmet na 150 katedri u 29 zemalja, ka¾u u Ministarstvu prosvete.

Katedre za srpski jezik danas postoje u Australiji, Austriji, Belgiji, Danskoj, Norve¹koj, Holandiji, ©vajcarskoj, ©vedskoj, Norve¹koj, Ju¾noj Koreji, ©paniji, Italiji... Interesantno je da se srpski jezik u Francuskoj izuèava na osam univerziteta, a u Americi èak na 30 visoko¹kolskih ustanova (na 15 univerziteta srpski jezik se uèi od poèetka studija do doktorata). Priliku da kao glavni ili izborni predmet izaberu srpski jezik imaju i studenti u biv¹im jugoslovenskim republikama Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji.
- Pokrenuta je procedura za otvaranje katedri za srpski jezik u Portugalu i Kini, u ¹kolskoj 2008/09. godini. U inostranstvu je trenuto anga¾ovano 67 lektora srpskog jezika. Na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu, Ni¹u i Kragujevcu radi 78 lektora iz razlièitih jezièkih govornih podruèja - ka¾u u Sektoru za razvoj obrazovanja i meðunarodnu prosvetnu saradnju u Ministarstvu prosvete.

Tri jezika za istu cenu
Na veæini univerziteta u svetu novopriznati jezièki standardi biv¹eg srpskohrvatskog jezika uzimaju se kao tri jezika - srpski, hrvatski i bo¹njaèki, a ponegde se i dalje izuèava kao jedan jezik pod starim nazivom - srpskohrvatski jezik. U poznatom evropskom univerzitetskom centru, nedavno su se pojavili plakati kojima se studenti u jednom pozivaju na uèenje „srpsko-hrvatskog jezika“, a u drugom, istovremeno, na uèenje tri jezika (umesto jednog, a za istu cenu) - srpskog, hrvatskog, bosanskog“.

blic