Dodik o unutra¹njim problemima BiH

Started by Bred, 26-09-2008, 19:21:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Banjaluka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da put BiH ka Evropi ne bi trebalo da bude zaustavljen, ali da on neæe re¹iti unutra¹nje probleme u toj zemlji.

"Ovde se ¾eli slomiti i nametnuti neki BiH identitet koji je gotovo nemoguæ. Mi ne ¾ivimo taj identitet, mi u RS ne do¾ivljavamo BiH kao ne¹to ¹to volimo, mi smo tu zato ¹to je to meðunarodnim sporazumom utvrðeno i zato ¹to smo legalisti i po¹tujemo taj sporazum," rekao je Dodik za "Glas Amerike".

Dodik je kazao da Bosna i Hercegovine nikada do sada nije uspela da opstane bez ¹ireg meðunarodnog okru¾enja i da samostalno "istera" ijedan istorijski period.

"Bez nekog ¹ireg meðunarodnog okru¾enja, bilo ono Jugoslavija, ili Austrougarska, ili neki drugi meðunarodni potencijal, ili neko ovakvo meðunarodno mentorstvo koje imamo sada, i protektorata u BiH, to nije uspevalo da funkcioni¹e," naveo je premijer RS.

Dodik nije ¾eleo da daje "politièke konotacije" problemu koji je nastao posle oodluke Vlade RS da pokrene proceduru izlaska iz zajednièkog preduzeæa "Elektroprenos BiH" i formiranja firme "Elektroprenos RS", ¹to je obrazlo¾ila za¹titom interesa srpskog entiteta.

Savet za primenu mira u BiH je, meðutim, zauzeo èvrst stav da se jedan entitet ne mo¾e jednostrano povuæi iz Elektroprenosa BiH ili iz bilo koje druge veæ ranije dogovorene reforme.

Premijer Republike Srpske je kazao da problem Eletroprenosa BiH treba re¹iti dogovorom.

Dodik je kazao i da je progla¹enje nezavisnosti Kosova pretilo da stvori nove unutra¹nje potrese u BiH, izmeðu ostalog i zato ¹to su neke dr¾ave tra¾ile od Sarajeva da prizna nezavisnost ju¾ne srpske pokrajine.

"Mi smo rekli da ukoliko se to desi, smatramo da je to promocija prava na samoopredeljenje i da bi bilo jako te¹ko objasniti na¹im ljudima zbog èega to ne va¾i i za nas. Mislim da sada imamo situaciju koja podrazumeva da Bosna nikad neæe uspeti da prizna Kosovo," objasnio je Dodik.

Prema Dodikovim reèima, sluèaj Kosova treba posmatrati kao deo raspada biv¹e Jugoslavije, kao i da nije moguæe da granice svih tada¹njih republika budu progla¹ene za meðunarodno priznate, a da za Srbiju to ne va¾i.

Meðutim, Dodik je ocenio da bi u sluèaju Kosova trebalo zauzeti racionalan pristup.

"Naravno da razlièite vlade i razlièite partije u Srbiji mogu da imaju svoje viðenje Kosova, ali ja, gledajuæi odavde, mislim da bez obzira na znaèaj Kosova za Srbe, mi vodimo jo¹ jednu izgubljenu bitku i da bi u tom pogledu racionalniji pristup mo¾da bi bio bolji za ukupni razvoj jer ovako æemo izgubiti jo¹ decenije razgovarajuæi o Kosovu", kazao je Dodik za "Glas Amerike.

b92



:news:
Dodik: Spreman scenario
| Izvor: Beta
Banjaluka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima pripremljen scenario u sluèaju da ga visoki predstavnik u BiH "pod pritiskom smeni".

On je za TV RS najavio i da æe institucije RS pokrenuti proces revidiranja do sada prenetih nadle¾nosti sa entiteta na dr¾avni nivo, s ciljem da se Savet ministara BiH svede na tri ministarstva, kako je to definisano Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da bi u sluèaju njegove smene pred zgradu Vlade RS u Banjaluci verovatno do¹le meðunarodne trupe i tenkovi da ga spreèe da doðe na posao.

"Verovatno bih se s njima pogurao, a vi novinari bi to snimili. Onda bih oti¹ao stotinu metara dalje i odr¾ao sednicu Vlade RS i suspendovao sve zakone BiH", naveo je premijer RS.

On je rekao da bi "onda organizovao nevladinu organizaciju, èiji bi bio predsednik, i poveo RS u samostalnost".

"Ako neko hoæe da se igra, neka se igra", rekao je Dodik.

b92

---
legenda  :Bog :ok:



:news:
Holbruk i E¹daun: BiH pred kolapsom
| Izvor: Beta, Veèernji list
Sarajevo, Rijeka -- Tvorac Dejtonskog sporazuma Rièard Holbruk i biv¹i visoki predstavnik u BiH Pedi E¹daun ocenili su da se BiH suoèava s istinskom opasno¹æu od kolapsa.

Holbruk i E¹daun su napisali zajednièki autorski tekst o situaciji u Bosni i Hercegovini, u kojem ocenjuju da je EU "napravila propust ne podr¾avajuæi svog predstavnika u BiH, sposobnog slovaèkog diplomatu Miroslava Lajèaka, i u kljuènim momentima je naru¹ila i umanjila njegova ovla¹æenja i nadle¾nosti".

E¹daun i Holbruk su istakli da je u BiH "kao i 1995. godine, potrebno anga¾ovanje transatlantske zajednice ako ne ¾elimo biti vraæeni u jo¹ jednu bosansku krizu".

"Premijer bosanskih Srba Milorad Dodik, nekada miljenik meðunarodne zajednice, pogotovo Va¹ingtona, zbog svog suprotstavljanja nacionalistièkoj Srpskoj demokratskoj stranci, jednostavno je usvojio njen program rada i delovanja, rastereæen njenog tereta za poèinjeni genocid", navodi se u analizi dvojice stranih zvaniènika koju je danas objavio "Dnevni avaz".

Oni su dodali da je Dodikova dugoroèna politika jasna, "dovesti svoj srpski entitet - Republiku Srpsku - u poziciju da se otcepi èim se uka¾u takve moguænosti".

Povratak Meðunarodne krizne grupe

Nakon dvogodi¹nje pauze, u Sarajevu se ponovno otvara kancelarija Meðunarodne krizne grupe (MKG), pi¹e Veèernji list.

"Treba nas zabrinuti èinjenica da Krizna skupina ponovno u sredi¹te pozornosti uzima Bosnu i Hercegovinu", rekao je predsednik HDZ-a BiH Dragan Èoviæ nakon susreta s predstavnicima MKG-a u Sarajevu.

Marko Prelec i Piter Palmer su na èelu nove kancelarije MKG-a, organizacije na èijem su èelu, izmeðu ostalih, biv¹i predstavnik Evropske komisije za spoljna pitanja Kris Paten, biv¹i ministar spoljnih poslova Australije Garet Evans, direktor Fonda za otvoreno dru¹tvo D¾ord¾ Soro¹, biv¹i komandant NATO-a Vesli Klark i ha¹ka tu¾iteljica Luiz Arbur.
Ocenili su da je Dodik iskoristio slabosti ustavne strukture dr¾ave, umor i zasiæenost meðunarodne zajednice, kao i nesposobnosti EU da ispo¹tuje vlastite uslove, i tokom protekle dve godine uspeo da uni¹ti najveæi deo stvarnog progresa ostvarenog u BiH u proteklih 13
godina.

Holbruk i E¹daun veruju da je Dodik uni¹tio ostvareni progres "uglavnom slabljenjem institucija dr¾ave i zaustavljanjem BiH na putu evolucije u funkcionalnu dr¾avu koja se mo¾e prikljuèiti EU".

"Dodikove aktivnosti pothranjivali su i poticali Rusija i ruski petrodolari", smatraju Holbruk i E¹daun.

Dodali su da je "predsedavajuæi Predsedni¹tva BiH Haris Silajd¾iæ vrlo èesto davao izjave o potrebi ukidanja dvaju entiteta od kojih je sastavljena BiH i o potrebi stvaranja nepodeljene zemlje koja se neæe sastojati od federalnih jedinica".

"Otrovni odnosi i sukobi izmeðu njih dvojice predstavljaju srce sada¹nje krize u BiH", zbog èega su "ponovo o¾ivele sumnje i strahovi koji su bili osnova za poèetak rata 1992. godine", navodi se u tekstu.

Holbruk i E¹dan smatraju da je takvoj "situaciji doprinela i spokojnost i zbunjenost meðunarodne zajednice" nakon ¹to je "Bu¹ova administracija praktièno okrenula leða BiH, a EU se duboko uplela u dogaðanja u BiH".

Pupovac: Zagreb i Beograd da doprinesu

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i partner vladajuæe koalicije u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da je "do¹lo vreme da se razmi¹lja kako Zagreb i Beograd mogu doprineti konsolidaciji prilika u BiH".

"Za to je potrebno da i hrvatska i srpska politika budu svesne pripadnosti regionu i odgovornosti za redefinisanje odnosa u regionu. Takvo delovanje ne bi trebalo biti samo deklarativno... Nego u interesu dugoroène politike koegzistencije", rekao je Pupovac za
rijeèki Novi list.

Pupovac je predlo¾io da hrvatski i srpski parlament ostvare kontakte i krenu u saradnju kako bi pomogli u ostvarivanju tog cilja, "motivisani zajednièkim ciljevima, unutra¹njim reformama i evropskom agendom".

Upitan za¹to bi Zagreb i Beograd zajedno delovali prema BiH, Pupovac je rekao da bi Hrvatska i Srbija mogle da poka¾u kako da se izaðe iz stupice sna¾nih retorika, kakve su sada na delu u BiH, i da upozore koji je prostor realnog delovanja za sva tri konstitutivna naroda.

"Odnosi Beograda i Zagreba u nizu stvari ne mogu se urediti kako valja ako se ne konsoliduju okolnosti u BiH", ka¾e on.

B92

"Zato Beograd i Zagreb imaju legitimne interese da doprinesu toj konsolidaciji, a da ne padnu u zamke ostataka politike devedesetih, koje i danas postoje na obe strane", upozorio je Pupovac.

Bred

#1
Dodik napustio trojni sastanak
| Izvor: Tanjug
Mostar -- Milorad Dodik napustio je trojni sastanak u Mostaru jer Sulejman Tihiæ i Dragan Èoviæ nisu prihvatili njegov zahtev da se RS ne dovodi u pitanje.

Sastanku su prisustvovali Dodik kao lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Tihiæ kao lider SDA i Dragan Èoviæ kao lider Hrvatske demokratske zajednice. Dodik je tra¾io da kroz predstojeæu ustavnu reformu u BiH Republika Srpska ne bude dovedena u pitanje.

"Jasno sam rekao Tihiæu i Èoviæu ¹ta su moji uslovi, pri èemu sam naglasio neupitnost teritorijalnog kapaciteta RS", rekao je Dodik.

Dodik nije hteo vi¹e ni¹ta da ka¾e okupljenim novinarima u Mostaru, gde je odr¾an sastanak trojice lidera u BiH, s akcentom na reformu ustava BiH.

Posle odlaska Dodika sastanak trojke u Mostaru je propao, iako se lideri HDZ i SDA nadaju da æe razgovori biti nastavljeni u narednom periodu.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=21&nav_category=167&nav_id=346294



:news:
Malopre sam ga gledao na RTS1 i mogu reci da me je odusevio i totalno mi je jasno zasto ga toliko simpatisete vi u RS.  :wink:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/307111/Intervju%3A+Milorad+Dodik