Nauka zaustavila starenje jetre

Started by Bred, 22-09-2008, 16:24:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. Josifoviæ | Blic

Nauènici su uspeli da stopiraju starenje organa, po prvi put u istoriji medicine. Istra¾ivaèi sa medicinskog koled¾a „Albert Ajn¹tajn“ Njujor¹kog univerziteta zaustavili su starenje jetre kod laboratorijskog mi¹a spreèiv¹i sakupljanje ¹tetnih proteina u æelijama organa ¾ivotinje. Terapija bazirana na lekovima koji podstièu „èi¹æenje“ proteina mogla bi znatno da produ¾i ¾ivotni vek èoveka.

Eksperiment amerièkih nauènika pokazao je da su jetre mi¹eva podvrgnutih genetskoj modifikaciji, starih izmeðu 22 i 26 meseci (ekvivalent èoveku koji ima osamdeset godina), preèi¹æavale krv podjednako efikasno kao i jetre mnogo mlaðih jedinki. Kod njih je tim lekara uspeo da „napravi“ zdrave kopije posebnih receptora koji sprovode ¹tetne materije van organizma. Mi¹evi istog uzrasta, koji nisu podvrgnuti eksperimentu, pokazivali su jasne simptome bolesti i starenja.
Kako èovek stari, njegove æelije postaju manje efikasne u oslobaðanju od o¹teæenih proteina unutar æelija organa, ¹to daje kao rezultat gomilanje toksiènih materijala i njihovo starenje. To je posebno ubrzano kod osoba obolelih od Alchajmera, Parkinsa i drugih neurodegenerativnih bolesti.
- Efekat „popravljanja“ mehanizma za „èi¹æenje“ organizma - jetre, mo¾e da ima mnogo veæe koristi ne samo za taj organ, veæ i ceo organizam. Pre svega za stopiranje neurodegenerativnih bolesti, kao ¹to su Alchajmer i Parkins, za èije nastajanje su odgovorni upravo o¹teæeni proteini koji se gomilaju u neuronima. Ako uspemo to da spreèimo, ne samo da æemo znaèajno usporiti razvoj ovih bolesti, nego æemo i na du¾e staze produ¾iti ¾ivotni vek èoveka - ka¾e Ana Marija Kuervo, koja predvodi ovo istra¾ivanje.
Kod zdravog organizma unutar æelije postoji mehanizam za samostalnu detekciju i uni¹tavanje ¹tetnih proteina. Specijalizovani receptor-molekul sprovodi ¹tetnu materiju do lizozoma odakle se ona momentalno „sprovodi“ do digestivnog trakta. Meðutim, sa godinama, receptori rade sve slabije, ¹to rezultuje talo¾enjem proteina u jetri, a to dovodi do njene disfunkcije. Metabolizam se usporava, odnosno ote¾ana je razgradnja ¹eæera, masti i alkohola u telu, kao i lekova koji su, na¾alost, neophodni ba¹ u poznim godinama. Nova tehnika bi, meðutim, mogla da pomogne i u èi¹æenju jetre od otrova koji se u organizmu talo¾e ba¹ od velike kolièine lekova.
Prof. Dejvid le Kuter sa Univerziteta u Sidneju ka¾e da je ovo otkriæe znaèajno jer pre svega dokazuje kljuènu funkciju lizozoma u procesu starenja, odnosno u odr¾avanju jetre „èistom“, bez o¹teæenih proteina.
Trenutno se radi na proizvodnji lekova koji bi mogli da aktiviraju ostarele æelijske receptore, ¹to æe dovesti do efikasnog „odr¾avanja“ svih tkiva u telu. Meðutim, dr Kuervo veruje da bi se ovakva „higijena“ æelija mogla sprovoditi i uz pomoæ posebne dijete - propisanog re¾ima ishrane, ¹to je mnogo zdravije nego u dnevni meni uvesti novi set tableta.