Holandija gradi ogromno ve¹taèko ostrvo u obliku lale

Started by Bred, 25-12-2007, 09:26:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ve¹taèko ostrvo bi trebalo da bude dugaèko oko 50 kilometara, povr¹ine 100.000 hektara, i ko¹talo bi oko 10 milijardi evra...
Holandske kompanije koje se bave ¹irenjem kopna na raèun mora planiraju da izgrade ostrvo u obliku lale u Severnom moru. Izgradnjom takvog ostrva, Holanðani bi re¹ili problem prenaseljenosti i odbrane od porasta nivoa mora.

Projekat - Nakon istra¾ivanja javnog mnjenja agencije TNS NIPO i Crvenog krsta pokazalo se da se Holanðani vi¹e pla¹e poplava nego teroristièkog napada i da pola¾u nade u holandsku struènost i tehonologiju da æe ih za¹titi od vode.
Parlament je zato zatra¾io od komisije za razvoj obale da ispita moguænost izgradnje vi¹e ostrva u Severnom moru, koja bi mogla da budu naseljena i obraðivana, dok bi istovremeno ¹titila obalu. Odbor za inovacije, koji je formirala vlada, pripremio je predloge za izgradnju ostrva dugaèkog oko 50 kilometara, ¹to je izazvalo o¹tru raspravu koja je podstakla jednog uèesnika da ka¾e kako bi list kanabisa bio prigodniji oblik nego lala. U toku rasprave pominjani su i drugi oblici koji bi budili asocijacije na Holandiju, kao sto su klompe ili vetrenjaèe.
Protivnici ovog plana kao glavne zamerke istakli su naru¹avanje ekosistema i ogromna materijalna sredstva koja æe biti potrebna za izgradnju. Fondacija „Severno more" tvrdi da bi ve¹taèko ostrvo moglo da ugrozi plovidbu, ribolov i migracije ptica.
Jop Atsma, poslanik demohri¹æana u parlamentu i jedan od predlagaèa izgradnje ostrva u severnom moru, kao razloge za izgradnju ostrva navodi visoke cene zemlji¹ta, koje ugor¾avaju poziciju Holandije kao treæe izvoznice poljoprivrednih proizvoda u svetu. On tvrdi da bi se izgradnja ostrva povr¹ine 100.000 hektara, èija bi vrednost mogla biti 10 milijardi evra, sigurno isplatila.


24sata

Wolf

Zanimljivo. Kao ono ostrvo (ili poluostrvo :hmm) u
obliku palme. Lepo, nema sta.

AquArius

Nakon istrazivanja javnog mnjenja .. parlament zatrazio od Komisije za razvoj obale .. oni sastavili plan.

Brzina svetlosti.

I dok Dubai ima palmu, radi toga da pravi pare, jednom kada presusi nafta,
Holandija ce da ima lalu (marihuanu, vetrenjacu, klompu ili krug .. koji god oblik da je, a koji ce ocuvati ravnoteze coveka sa jedne strane i ekosistema sa druge).

Poenta je ista. Od neceg (na necemu) mora da se zivi.