Bil Gejts vi¹e ne provodi puno radno vreme u kompaniji Mikrosoft

Started by Bred, 06-07-2008, 15:35:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Gets je rekao da æe preko dobrovoljne fondacije, koju je osnovao sa svojom suprugom Melindom, raditi na pobolj¹anju zdravstvenih i ¾ivotnih uslova onih kojima je pomoæ najpotrebnija.

Bil Gejts je verovatno najuspe¹niji propali student na svetu. Pre vi¹e od 30 godina, napustio je studije na Univerzitetu Harvard i osnovao kompaniju Miocrosoft. Pro¹le godine Harvard mu je uruèio diplomu poèasnog doktora.

«®elim da zahvalim Harvardu na ukazanoj èasti. Sledeæe godine nameravam da promenim posao pa je dobro ¹to æu u rezimeu moæi da napi¹em da imam fakultetsku diplomu.»

Sa imovinnom vrednom 58 milijardi dolara Gejts je, prema magazinu Forbs, na treæem mestu po bogatstvu u svetu, tako da neæe morati da tra¾i posao. Bogatiji od njega su samo amerièki investitor, Voren Bafet, i meksièki biznismen, Karlos Slim Helu. Pedeset dvogodi¹nji Bil Gejts nastaviæe da u Micorsoftu vr¹i funkciju predsednika kompanije sa skraæenim radnim vremenom, dok æe veæinu preostalog vremena posvetiti poslovima oko fondacije, koju je sa suprugom osnovao 2000. godine. Majk Smit je direktor Èeriti Navigejtora, organizacije koja prati rad pet hiljada i 300 amerièkih dobrotvornih organizacija. On ka¾e da Amerikanci godi¹nje daju 300 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, a da fondacija Bila i Melinde Gejts u tome ima veoma va¾nu ulogu.

«To je najveæa privatna fondacija. Fiskalnu 2007. godinu zavr¹ili su sa 38,7 miljardi dolara. U dobrotvorne svrhe dali su oko 2 milijarde.»

Gejts fondacija daje priloge za borbu protiv zaraznih bolesti, poput virusa HIV i side, malarije i tuberkuloze, kao i za suzbijanje gladi u svetu. Fondacija takoðe radi na podizanju obrazovnog standarda i pobolj¹anju pristupa tehnologiji u Sjedinjenim Dr¾avama i poma¾e projekte lokalnih zajednica u Sijetlu, gde se nalazi sedi¹te Majkrosofta.

Uticaj fondacije Gejts postao je veæi od 2006., kada joj je milijarder Voren Bafet, obeæao akcije u vrednosti od 30 milijardi dolara. Bafet je rekao da veruje u efikasnost ciljeva fondacije.

Gejst je o tim ciljevima govorio ove godine na Svetskom ekonomskom Forumu, u Davosu u ©vajcarskoj. On je rekao da ¾eli da ubrza pobolj¹anje ¾ivotnog standarda milijarde najsiroma¹nijih u svetu.

«Pribli¾no oko milijardu ljudi u svetu gladuje, nema pijaæu vodu, struju i sve ono ¹to mi smatramo normalnim».

Bil Gejts ka¾e da se bolestima poput malarije, koje svake godine uzmu milion ¾ivota, poklanja malo pa¾nje.  Fondacija Bila i Melinde Gejts æe i dalje biti usredsreðena na globalno zdravlje, borbu protiv sitoma¹tva i na pobolj¹anje obrazovnog sistema u Sjedinjneim Dr¾avama. Direktor Èeriti Navigejtora, Majk Smit, ka¾e da æe njegova organizacija i dalje pratiti koliko je Gejtsova fondacija efikasna.

voanews.com

Yasmin

e lako je njemu da se zeza... a kupio diplomu fakulteta :)