Civilno slu¾i 12.000 regruta

Started by Bred, 03-01-2008, 21:48:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta
Beograd -- Trenutno je na civilnom slu¾enju vojnog roka u Srbiji oko 12.000 mladiæa, pi¹e magazin Odbrana.

Na uput èeka jo¹ oko 11.500 mladiæa èiji su zahtevi pozitivno re¹eni. Zahtev za civilno slu¾enje u decembarskoj partiji regruta podnelo je 5.190 njih, od kojih je 5.001 upuæen u odgovarajuæe ustanove koje se bave odbrambenim pripremama zemlje nevojnog karaktera, a prvi put je 450 mladiæa na civilnom slu¾enju u organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane.

Od planiranih 4.930 regruta u decembarskoj partiji, na slu¾enje vojnog roka u Vojsku Srbije pozvano je njih 4.894 ili 99,27 odsto, a u jedinice su se javila 4.842 regruta ili 98,2 odsto.

Najveæi problemi sa kojima se susreæu u komandama vojnih okruga su, prema navodima Odbrane, slab procenat uruèenja poziva regrutima radi uputa na slu¾enje vojnog roka i visok procenat mladiæa koji podnose zahtev za odlaganje slu¾enja zbog ¹kolovanja.

Problem je i inertnost policijskih organa za postupanje po nalozima za privoðenje i zahtevima za terenske provere adresa, kao i "odreðeni problemi subjektivne prirode", koji nisu precizirani, a sve su izra¾enije i intervencije sa raznih nivoa, u vezi sa civilnim slu¾enjem.

b92



:news:

Civilno slu¾enje u vojnim slu¾bama
| Izvor: FoNet
Beograd -- Mladiæi æe moæi da civilno slu¾e vojni rok i u Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobave¹tajnoj agenciji (VOA).

To æe moæi da rade i u Inspektoratu odbrane, predviðeno je re¹enjem ministra odbrane o odreðivanju organizacija i ustanova u koje se mogu upuæivati. Re¹enjem je propisano da se civilni rok mo¾e slu¾iti i u kabinetu ministra ili upravi za odnose sa javno¹æu, koja u svom sastavu ima novinski centar "Odbrana", ansambl "Stanislav Binièki", Vojnofilmski centar "Zastava film" i Centralni dom Vojske.

Civilno se rok, pored ostalog, mo¾e slu¾iti i u Vojnom muzeju, Vojnoj akademiji, muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, Vojnogeografskom institutu, vojnim ustanovama i remontnim zavodima, kao i vojnim bolnicama i odsecima za vanredne situacije, navodi se u re¹enju objavljenim na sajtu Ministarstva odbrane.

Pored uobièajenih civilnih ustanova, organizacija i institucija u kojima se mo¾e slu¾iti vojni rok u civilu, pod stavkom "ostale ustanove" navedeni su Jugoslovensko sportsko dru¹tvo Partizan i istoimeni vaterpolo klub, Zadu¾bina manastira Hilandar u Beogradu, Planinarski savez Srbije i sportsko-rekreativni centar "Ta¹majdan" u Beogradu.

Na spisku "ostalih ustanova" su i Komesarijat za izbeglice, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Narodna banka Srbije.

b92



:news:
Civilno slu¾enje i u medijima
Izvor: FoNet
Beograd -- Civilno slu¾enje vojnog roka od sada æe biti moguæe i u medijima, na osnovu re¹enja ministra odbrane Dragana ©utanovca.

Vojnici æe moæi da slu¾e vojni rok na RTV Srbije i RTV Vojvodine, u listovima Politika i Panèevac, Novinsko-izdavaèkom javnom preduzeæu Zrenjanin, agenciji Tanjug, radio-televizijskim javnim preduzeæima u Brusu, Zajeèaru, Trsteniku, Gornjem Milanovcu i Ni¹u, kao i na radio-stanicama u Baèu, ©idu, Zrenjaninu i Ljuboviji.

Mladiæi civilni rok mogu slu¾iti i u Novinskom centru Odbrana, koji je deo Ministarstva odbrane, i koji objavljuje istoimeni list.

b92


slicno: Sluzenje Vojnog Roka U Zemlji Srbiji (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,1865.0.html)



:news:
Ministarstvo odbrane uvodi pravo na prigovor savesti
Autor: Tanjug |

Ministarstvo odbrane Srbije izradilo je Nacrt zakona o civilnoj slu¾bi, kojim se ureðuje ostvarivanja prava na prigovor savesti osobama koje podle¾u vojnoj obavezi.

Nacrtom tog pravnog akta, koji je trenutno na javnoj raspravi ureðuju se i prava i obaveze onih koji se upuæuju na civilnu slu¾bu, kao i naèini nadzora, finansiranja i izricanja kazni. Ministarstvo odbrane je du¾no da regrutu u pozivu za uvoðenje u vojnu evidenciju, lekarske preglede i odslu¾enje vojnog roka dostavi obave¹tenje o njegovom pravu na prigovor savesti i postupak za ostvarivanje tog prava.
Pravo na prigovor savesti ne mo¾e ostvariti vojni obveznik koji je posedovao ili poseduje dozvolu za no¹enje ili dr¾anje oru¾ja, koji je podnosio ili je podneo zahtev za no¹enje ili dr¾anje oru¾ja. To pravo ne mo¾e da ostvari osoba koja je pravnosna¾no osuðivan za krivièno delo koje se goni po slu¾benoj du¾nosti ili za krivièno delo ili prekr¹aje sa elementima nasilja koje se gone po privatnoj tu¾bi. Na prigovor savesti nema pravo ni osoba koji se bavio ili se bavi prodajom ili popravkom oru¾ja ili municije, ali ni vojni obveznik koji je vi¹e puta prekr¹ajno ka¾njavan ili osuðivan za izazivanje ili uèestvovanje u neredima i tuèama i ako je registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oru¾ja.
Na prigovor savesti nema pravo ni osoba koja je ili je bila èlan lovaèkog, streljaèkog, strelièarskog ili drugog kluba, dru¹tva ili udru¾enja koje u svojim aktivnostima ima upotrebu hladnog ili vatrenog oru¾ja. To pravo ne mo¾e da ostvari ni vojni obveznik za koga se utvrdi da je u podnetom zahtevu za civilnu slu¾bu dao neistinite podatke, navodi se u Nacrtu tog pravnog akta.

Regrut koji ¾eli da se pozove na prigovor savesti podnosi pisani zahtev za civilnu slu¾bu sa potrebnim dokazima najkasnije u roku od osam dana od dana prijema poziva za odslu¾enje vojnog roka. Za planiranje, organizovanje, koordinaciju, kontrolu i sprovoðenje civilne slu¾be u Ministarstvu odbrane obrazuje se Centar za civilnu slu¾bu, o èijem formiranju odluku donosi ministar odbrane, navodi se u Nacrtu.
Po Nacrtu tog pravnog akta civilna slu¾ba traje devet meseci, u du¾inu trajanja vr¹enja civilne slu¾be uraèunavaju se i neradni dani a civilna slu¾ba u rezervnom sastavu se planira i izvr¹ava u jedinicama civilne za¹tite i drugim snagama odbrane. U civilnu slu¾bu regrut se upuæuje u kalendarskoj godini u kojoj navr¹ava 19 godina, a najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navr¹ava 27 godina. Regrut mo¾e biti i pod posebnim uslovima upuæen u civilnu slu¾bu, najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navr¹ava 30 godina.
Propise o naèinu i postupku vr¹enja civilne slu¾be donosi Vlada Srbije, na predlog ministara odbrane.

Predviðeno je i da se kaznom od 10.000 do 100.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazni za prekr¹aj osoba u civilnoj slu¾bi ako bez opravdanog razloga napusti civilnu slu¾bu, obuku i ve¾bu za vreme njenog trajanja ili ako otkrije slu¾benu i poslovnu tajnu. Novèanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniæe se za prekr¹aj regrut, osoba u civilnoj slu¾bi i osoba u rezervnom sastavu ako se u propisanom roku ne prijavi nadle¾noj u¾oj unutra¹njoj jedinici Ministarstva odbrane kod koje se vodi u vojnoj evidenciji. Iste kazne predviðene su i za one koji namerno ili krajnjom nepa¾njom naèini materijalnu ¹tetu organizaciji ili ustanovi u kojoj vr¹i civilnu slu¾bu i ako se neodgovorno i nasilnièki pona¹a prema odgovornom licu ili zaposlenima u organizaciji ili ustanovi gde slu¾i.
Novèanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kazniæe se organizacija ili ustanova kada se utvrdi da za vreme trajanja civilne slu¾be nije obezbedila uslove za njeno izvr¹enje ili nije obezbedila prava koja pripadaju osobi za vreme vr¹enja civilne slu¾be. Novèanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniæe se organizacija ili ustanova kada se utvrdi da se za vreme trajanja civilne slu¾be prema osobi u civilnoj slu¾bi postupalo na nedostojanstven, nehuman ili poni¾avajuæi naèin.

blic



:news:
Novi zakon o civilnoj slu¾bi
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministarstvo odbrane izradilo je Nacrt zakona o civilnoj slu¾bi kojim se ureðuje ostvarivanje prava na prigovor savesti osobama koje podle¾u vojnoj obavezi.

Taj dokument je sada u fazi "pribavljanja mi¹ljenja resornih ministarstava". Nacrtom tog pravnog akta, koji je bio na javnoj raspravi, ureðuju se i prava i obaveze onih koji se upuæuju na civilnu slu¾bu, kao i naèini nadzora, finansiranja i izricanja kazni.

Ministarstvo odbrane je du¾no da regrutu u pozivu za uvoðenje u vojnu evidenciju, lekarske preglede i odslu¾enje vojnog roka dostavi obave¹tenje o njegovom pravu na prigovor savesti i postupak za ostvarivanje tog prava.

Pravo na prigovor savesti ne mo¾e ostvariti vojni obveznik koji je posedovao ili poseduje dozvolu za no¹enje ili dr¾anje oru¾ja, koji je podnosio ili je podneo zahtev za no¹enje ili dr¾anje oru¾ja, navodi se u Nacrtu zakona, objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

To pravo ne mo¾e da ostvari ni osoba koja je pravnosna¾no osuðivana za krivièno delo koje se goni po slu¾benoj du¾nosti ili za krivièno delo ili prekr¹aje s elementima nasilja koje se goni po privatnoj tu¾bi.

Na prigovor savesti nema pravo ni osoba koja se bavila ili se bavi prodajom ili popravkom oru¾ja ili municije, protiv koje je pokrenut ili se vodi krivièni postupak za krivièno delo koje se goni po slu¾benoj du¾nosti.

To pravo ne mo¾e da ostvari ni vojni obveznik koji je vi¹e puta prekr¹ajno ka¾njavan ili osuðivan za izazivanje ili uèestvovanje u neredima i tuèama i ako je registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oru¾ja.

Na prigovor savesti nema pravo i osoba koja je ili je bila èlan lovaèkog, streljaèkog, strelièarskog ili drugog kluba, dru¹tva ili udru¾enja koje u svojim aktivnostima ima upotrebu hladnog ili vatrenog oru¾ja, ali ni vojni obveznik za koga se utvrdi da je u podnetom zahtevu za civilnu slu¾bu dao neistinite podatke.

Regrut koji ¾eli da se pozove na prigovor savesti podnosi pisani zahtev za civilnu slu¾bu sa potrebnim dokazima najkasnije u roku od osam dana od dana prijema poziva za odslu¾enje vojnog roka.

Za planiranje, organizovanje, koordinaciju, kontrolu i sprovoðenje civilne slu¾be u Ministarstvu odbrane obrazuje se Centar za civilnu slu¾bu, o èijem formiranju odluku donosi ministar odbrane.

U civilnu slu¾bu regrut se upuæuje u kalendarskoj godini u kojoj navr¹ava 19 godina, a najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navr¹ava 27 godina, a u izuzetnim sluèajevima regrut mo¾e biti pod posebnim uslovima upuæen u civilnu slu¾bu najkasnije do kraja kalendarske godine u kojoj navr¹ava 30 godina.

Predviðeno je i da se kaznom od 10.000 do 100.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazni za prekr¹aj osoba u civilnoj slu¾bi ako bez opravdanog razloga napusti civilnu slu¾bu, obuku i ve¾bu za vreme njenog trajanja ili ako otkrije slu¾benu i poslovnu tajnu.

Novèanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniæe se za prekr¹aj regrut, osoba u civilnoj slu¾bi i osoba u rezervnom sastavu ako se u propisanom roku ne prijavi nadle¾noj u¾oj unutra¹njoj jedinici Ministarstva odbrane kod koje se vodi u vojnoj evidenciji.

Novèanom kaznom od 45.000 do 450.000 dinara kazniæe se organizacija ili ustanova kada se utvrdi da za vreme trajanja civilne slu¾be nije obezbedila uslove za njeno izvr¹enje ili nije obezbedila prava koja pripadaju osobi za vreme vr¹enja civilne slu¾be.

Novèanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniæe se organizacija ili ustanova kada se utvrdi da se za vreme trajanja civilne slu¾be prema osobi u civilnoj slu¾bi postupalo na nedostojanstven, nehuman ili poni¾avajuæi naèin.

b92



:news:
“Profesionalna vojska 2010.“
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Ministar odbrane Dragan ©utanovac izjavio je da æe potpuna profesionalzacija Vojske Srbije biti ostvarena u 2010. godini.

"Ubeðen sam da dru¹tvo daje podr¹ku takvoj projekciji vojske. Ali, nisam ubeðen da kao dr¾ava na pravi naèin tome pristupamo i da imamo odgovarajuæu javnu podr¹ku, kako bi zainteresovani da budu profesionalni vojnici znali gde da se prijave, koje su prednosti, kakve su beneficije...", rekao je ©utanovac.

On je u intervjuu za najnoviji broj magazina "Odbrana" ocenio da u realizaciji procesa profesionalizacije vojske predstoji veliki posao i da, pored ureðenja sistema iznutra, mora da se obezbedi i dobra komunikacija s medijima, nevladinim sektorom, intelektualcima...

Upitan da li æe se ispuniti rok, da u 2010. Srbija ima profesionalnu vojsku, ©utanovac je odgovorio da je "¹to se tièe Ministarstva i Vojske optimista da æemo ispuniti rok i biti apsolutno spremni".

"Dobro do¹li su svi koji ¾ele da budu vojnici i posle potpune profesionalizacije. Ubeðen sam da ima mladih ljudi koji ¾ele da proðu obuku, da se uve¾baju u pojedinim vojnim ve¹tinama i da æe im to iskustvo biti korisno u zivotu", rekao je on.

Ministar odbrane smatra i da bi "verovatno jedan deo njih i ostao u Vojsci Srbije", navodeæi da "takva praksa i u drugim zemljama postoji". Upitan da li je i zato najavljeno brojno poveæanje Vojske, ©utanovac je odgovorio da je "poveæanje potrebno, pre svega, zato ¹to su rizici, izazovi i pretnje drugaèiji nego u godinama kada su pravljeni planovi za smanjenje".

"Unilateralna deklaracija o progla¹enju nezavisnosti Kosova i neulazak Makedonije u NATO, svakako utièu na bezbednosnu sliku regiona. O tome moramo da razmi¹ljamo, a ne samo o bezbednosti unutar granica na¹e zemlje", rekao je ©utanovac

b92