"U 2008. strategija obrazovanja"

Started by Bred, 28-12-2007, 13:18:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
Beograd -- Zoran Lonèar izjavio da bi u 2008. trebalo izvr¹iti sistemske promene i usvojiti strategiju razvoja obrazovanja u Srbiji.

Ministar prosvete Zoran Lonèar je juèe kazao da je u skladu sa tom strategijom potrebno doneti nove sistemske zakone i izmeniti postojeæe, kako bi bio stvoren odgovorniji prosvetni sistem.

"Naredne godine oèekuje nas, ja se nadam potpuno uspe¹an u skladu sa zakonom, sproveden postupak akreditacije fakulteta koji æe nam za godinu dve otvoriti vrata jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja", rekao je Lonèar.

On je naveo da je 2007. godinu obele¾io nastavak reformi obrazovanja u Srbiji, akreditacija visokih ¹kola, porast plata zaposlenih u prosveti.

"To je godina kada Vlada Srbije ne samo na reèima veæ i na delu obrazovanju u ekonomskom smislu daje znaèaj kao oblasti od su¹tinskog znaèaja za razvoj èitave dr¾ave, time ¹to je izdvajanje za obrazovanje poèelo da raste", kazao je Lonèar.

On je kazao da æe naredne godine svaki peti dinar iz bud¾eta Srbije biti namenjen prosveti.

Lonèar je ukazao da je posebno znaèajno ¹to je 1. septembra 2007. godine, posle dve decenije porastao broj upisanih uèenika u prvi razred osnovne ¹kole.

b92