Va¾nost doniranja organa

Started by Bred, 17-11-2007, 16:51:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Koliko je va¾no dobrovoljno davala¹tvo organa pokazuje sluèaj dva deteta èiji su ¾ivoti spaseni zahvaljujuæi transplantaciji.

Pavle M, 13-godi¹njak, oboleo je od retkog oblika leukemije, za èije je izleèenje neophodna transplantacija, otputovao je avionom u Italiju, gde æe biti operisan. Istim avionom iz Trsta, posle uspe¹no izvedene transplantacije, zdrav se vratio Aleksandar Stankoviæ iz Novog Sada. Postoje oboljenja koja se mogu izleèiti jedino transplantacijom.

Takva je i hronièna granulocitna leukemija, za koju je neophodna transplantacija ko¹tane sr¾i.

Kada bliski srodnici nisu podudarni davaoci, kao ¹to je to kod deèaka Pavla, onda je dobrovoljni davalac jedina nada.

"I mi smo to jedino mogli da realizujemo uz pomoæ na¹ih kolega iz Evrope", ka¾e Milo¹ Kuzmanoviæ, pedijatar-hematolog sa Instituta za majku i dete.

"Naime, obratili smo se kolegama u Italiji, sa kojima veæ 15 godina uspe¹no saraðujemo i koji nam poma¾u kada su u pitanju transplantacije, koje iz tehnièkih i drugih razloga ne mogu da se urade u na¹oj zemlji", ka¾e on.

Pavle je odrastao kao zdravo dete, trenirao je i rukomet, a onda je iznenada izgubio apetit. Lekari su otkrili da boluje od leukemije, ka¾e njegova majka Nata¹a.

"Pavle koristi jednu vrstu leka, pije ga naizmenièno danima i ne ¾eli da mu drugari znaju... Da znaju da ga ne¹to boli, da misle da sa njim ne¹to nije u redu", prièa njegova majka.

"I kad mu dajem tablete i ako je neko tu od njih, on me samo pogleda, ne ¾eli da oni saznaju jer misli, ne znam kako razmi¹lja, da li vi¹e neæe hteti da se dru¾e sa njim", ka¾e ona.

Kada je iz Italije javljeno da je u Evropi pronaðen odgovarajuæi davalac za Pavla, ukljuèio se i Republièki zavod za zdravstveno osiguranje.

"RZZO redovno upuæuje decu u inostranstvo kada za to postoje indikacije i ne postoji moguænost da im se pru¾i zdravstvena za¹tita u zemlji", ka¾e Svetlana Vukajloviæ, direktorka Republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Ove godine je oti¹lo preko 150 pacijenata na leèenje u inostranstvo", ka¾e ona.

Svetlana Vukajloviæ je na aerodromu ispratila Pavla i njegovu majku, a doèekala uspe¹no izleèenog Aleksandra.

Dobrovoljni davalac èiji æe deo ko¹tane sr¾i biti presaðen Pavlu je Nemac. Zahvaljujuæi tom davaocu, Pavle je dobio ¹ansu za novi ¾ivot.

Zbog va¾nosti dobrovoljnog davanja organa B92 priprema akciju kojom æe pru¾iti podr¹ku razvoju davala¹tva u Srbiji.

Fodi

Ja sam sve svoje sebe dao. Kad riknem buduci studenti farmacije, medecine i stomatologije imace prilike da vezbaju na meni. A ako mi kojim slucajem rikne mozak, pre vremena, sve svoje organe ostavljam na raspolaganje. Eto, toliko od mene. Za sada.