Sok od brusnice oduvek bio kuæni lek za infekcije urinarnog trakta

Started by Bred, 27-12-2007, 21:30:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Brusnica je sitno amerièko voæe koje izgleda ima velike dobrobiti za zdravlje. Zapravo, brusnica bi mogla da bude medju najboljom hranom koju mo¾ete da jedete. Nauènici otkrivaju sve vi¹e o brusnici i za¹to bi hemijski sastojci u njoj mo¾da mogli da pomognu u smanjenju prekomerne upotrebe antibiotika.

Sok od brusnice oduvek je bio kuæni lek za infekcije urinarnog trakta. Nauène studije pokazale su da brusnica ia efekat u prevenciji tih infekcija, ali je tek nedavno ustanovljeno za¹to. Profesor Teri Kamesano je hemijska in¾enjerka na Vorèester politehnièkom institutu u dr¾avi Masaèusetsu u kojoj je gajenje brusnice znaèajni deo poljoprivrede. Kamesano je predvodila istra¾ivanje o efektima hemijskih sastojaka u brusnici na molekularnom nivou. Ona i njen tim ustanovili su da hemikalije u brusnici menjaju E-koli bakteriju koja je uzroènik infekcija urinarnog trakta.

«Da bi razvila infekciju urinarnog trakta, E-koli bakterija napada æelije u telu, bilo da su bubre¾ne ili æelije urinarnog trakta, i ono ¹to mo¾e da uèini sok od brusnice je to da izmeni E-koli bakteriju tako da ona ne mo¾e da napada i na taj naèin spreèi infekciju».

Brusnica mo¾e da bude pretvorena u razlièite vrste hrane ali veæina ljudi je konzumira u formi soka.

«Kolièina soka od brusnice, potrebna da bi imala uticaj na E-koli bakteriju, je veoma mala».

Ona ka¾e da je dovoljna samo jedna èa¹a dnevno. Ali, bez obzira na koji naèin se koristi, brusnica je efektivna u spreèavanju E-koli infekcije. Zdravstveni efekti brusnice nisu ogranièeni samo na prevenciju infekcije urinarnog trakta. Kamesano ka¾e da ona takodje mo¾e da smanji lo¹ i poveæa dobar holesterol. Mo¾e da smanji rizik od srèanih oboljenja, èira i raka ¾eludca i spreæi kvarenje zuba. Kamesano dodaje da brusnica ili njeni hemijski sastojci mogu da umanje potrebu za antibioticima. Amerièki instituti za zdravlje finansiraju studiju o efektima brusnice na srèana oboljenja i drugim zdravstvenim dobrobitima ovog kiselog, jarko crvenog voæa.

VOAnews.com

philoserbiana


Adonis_Vernalis

Odgovor na ovu temu dat je u okviru foruma "farmakognozija".

Bred

konkretno ovde (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,6026.0.html)  :wink: