Nemci nikad bogatiji, proseèna u¹teðevina 60.000 evra

Started by Bred, 05-01-2008, 18:15:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: FoNet |

Nemci nikad nisu bili bogatiji u istoriji, buduæi da se proseèna u¹teðevina po jednom stanovniku popela na 57.900 evra, ¹to znaèi da domaæinstva imaju u¹teðevine od ukupno 4,76 biliona evra, prizlazi iz najnovije studije osiguranja Alijanc i Drezdenske banke.

Pojmom u¹teda su obuhvaæeni, ne samo ¹tedni ulozi u bankama i sredstva ulo¾ena u investicione, penzijske fondove i osiguranje, nego i papiri od vrednosti, pre svega akcije i obveznice, koje dr¾e graðani.
Nemci su, uglavnom, pro¹le godine profitirali od rasta akcija. Pri tome nemaèki sitni akcionari su poznati po svojoj "konzervativnosti", taènije nesklonosti riskantnim operacijama.
U¹teðevine rastu veæ petu godinu uzastopno, prethodni put su pale 2002. kada je do¹lo do pada indeksa akcija na berzama.
Pro¹le godine su, meðutim, akcije na nemaèkim berzama, mereno indkesom DAX, porasle za 22 odsto.
Analitièari primeæuju da u Nemaèkoj, ne samo da rastu u¹tede, nego raste i ¹tedljivost, jer ¹tednja br¾e raste od potro¹nje.
Primeæuje se, takoðe, da opada udeo papira od vrednosti u ukupnim u¹tedama, dok raste udeo plasiranih sredstava u investicionim i drugim fondovma, na oroèenim ulozima i takozvanim certfikatima uloga.

blic