150.000 graðana èeka telefon

Started by Bred, 10-01-2008, 16:27:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- U eri modernih i internet komunikacija, vi¹e od 150.000 graðana Srbije nema stabilni telefon.

U godini za nama uvedeno je samo 80.000 telefonskih prikljuèaka, a èak 200.000 domaæinstva u Srbiji ima dvojnika. Najvi¹e zahteva za postavljanje telefona ima u glavnom gradu. Iako je 21. vek, mnoga domaæinstva u Srbiji o telefonu u kuæi mogu samo da sanjaju. Samo u Beogradu takvih je vi¹e od sto hiljada. A mnogo je i onih koji imaju telefon, ali i dvojnika, ¹to znaèi da mogu da prièaju samo kad je veza slobodna.

Petar Obradoviæ, koji sa porodicom ¾ivi na Novom Beogradu, veæ 20 godina ima dvojnika. Ka¾e da zbog dvojnika nije mogao da pozove terapeute, koji su mu potrebni jer mu sin Nikola ima cerebralnu paralizu.

"Telefon mi je zatrebao mnogo puta, ali pozovem, pa moram da èekam, pa ne mogu da dobijem, a imam problem sa sinom. Zvao sam Telekom i rekli su da nema tehnièkih uslova", obja¹njava Obradoviæ.

U beogradskom naselju Altina, na fiksni telefon èeka pola naselja. Veæina ljudi je bila prinuðena da kupi mobilne telefone.

Telekom Srbija jedini je operater koji uvodi fiksnu telefoniju. U Telekomu Srbija negiraju tvrdnje da imaju monopol nad fiksnom mre¾om i da zbog toga sporo uvode nove linije.

Oni nemaju podatak o proseènoj du¾ini èekanja na telefonski prikljuèak jer su, kako ka¾u, razlike velike od sluèaja do sluèaja.

Njima najveæi problem predstavljaju graðevinci koji ne prijavljuju Telekomu izgradnju novog objekta, pa tako stanari ostaju bez telefona, ka¾e Natalija Jeftiæ, direktorka sektora za prodaju u Telekomu Srbija.

"Bes graðana je opravdan i nezadovoljstvo nastaje zbog toga ¹to mi nemamo potrebne saglasnosti i dozvole da re¹imo problem fiksne telefonije. Mi smo apelovali da je taj problem prisutan i da graðani koji kupuju stanove to treba unapred da provere", ka¾e Jeftiæeva.

U Telekomu garantuju da do kraja 2008. godine dvojnih pretplatnika vi¹e neæe biti.

Prihod Telekoma od fiksne telefonije u pro¹loj godini iznosio je oko 34 i po milijarde dinara.

I pored velike zarade, oni ne mogu da uvedu nove linije, jer im za taj posao, kako ka¾u, treba vi¹e od 350 milona evra.

Milan Jankoviæ, direktor Republièke agencije za telekomunikacije (RATEL), ka¾e da bi poveæanje cena telefoniranja moglo da re¹i probleme graðana.

"Te cene moraju da se promene. U meðuvremenu, Agencija je poveæala pretplatu sa pola na jedan evro i uradila je novo zoniranje u Srbiji. Nama je u planu da izjednaèimo cene rezidencijalnih i biznih korisnika", ka¾e Jankoviæ.

Za sada se ne zna kolika æe biti nova cena impulsa, ali æe pretplata za fiksni telefon biti oko 6 evra. U RATEL-u ka¾u da je napravljena radna grupa koja æe u januaru izneti poredlog da se poveæa i cena pretplate i impulsa.