Strah od gubitka radnog mesta

Started by Bred, 10-01-2008, 16:23:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji i zemljama u regionu, veæina graðana strahuje da bi mogli da izgube svoje radno mesto.

U regionu, Srbija je na vodeæem mestu kada je reè o neizvesnosti sada¹njeg posla, jer gotovo polovina zaposlenih smatra da bi mogla da zavr¹i na berzi rada. Istra¾ivanje agencije "Medijum galup", koje je sa istim pitanjima raðeno u 61 zemlji sveta, pokazalo je da je Srbija na neslavnom drugom mestu zemalja èiji graðani smatraju da lako mogu ostati bez posla.

Nesigurniji u svoj posao su jedino stanovnici Kameruna. Velika neizvesnost ostanka na radnom mestu pogaða stanovnike Kosova, Paname, Bolivije, Èe¹ke, Argentine.

Slaðana Brakus, direktorka istrazivanja u "Medijum galupu", smatra da to znaèi da graðani zapa¾aju situaciju na ekonomskom planu.

"Istovremeno odra¾avaju i situaciju koja bi mogla da se opi¹e op¹tom psihosocijalnom situacijom. Ono ¹to sigurno na¹i podaci pokazuju, to je da postoji materijalna, èak i egzistencijalna ugro¾enost graðana koji sada imaju posao", ka¾e Brakusova.

Èak polovina graðana zapadne Evrope smatra da bi, ako bi ostala bez posla, lako i brzo na¹la novi posao.

Pored nesigurnosti u vezi sa sada¹njim radnim mestom, u Srbiji nije retka ni neverica u brzinu i lakoæu pronala¾enja novog posla.

Gotovo polovina zaposlenih u Srbiji smatra da bi potraga za novim poslom du¾e potrajala, ¹to je u granicama svetskog proseka.

U Makedoniji, Albaniji i Rumuniji, znatno je vi¹e zaposlenih koji smatraju da bi du¾e tra¾ili novi posao.

Slièno Srbiji, i ostale zemlje sa negativne liste suoèene su sa visokom stopom nezaposlenosti i lo¹im op¹tim socio-ekonomskim stanjem.

Zanimljivo je i da svaki èetvrti ispitanik u Srbiji nije dao odgovor, ¹to se uklapa u atmosferu op¹te neizvesnosti na tr¾i¹tu rada.