D¾inovski tepih od smeæa pluta Pacifikom

Started by MaliZmaj, 08-02-2008, 13:00:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

MaliZmaj

D¾inovski tepih od smeæa pluta Pacifikom
Autor: Tanjug | 07.02.2008 - 15:51
D¾inovski tepih od smeæa pluta Pacifikom

D¾inovski tepih, sazdan od plastiènih kesa, boca i ostalog smeæa, velièine kao dva Teksasa, pluta Tihim okeanom, negde izmeðu San Franciska i Havaja.

Ova pojava, nastala pedesetih godina pro¹log veka, ima i svoje zvanièno ime - Veliki pacifièki tepih od smeæa. Tokom godina on se neprestano uveæavao, pi¹e list "San Francisko kronikl", navodeæi da je danas te¾ak vi¹e od 3,5 miliona tona i da 80 odsto èini plastièni otpad koji se¾e vi¹e od 30 metara u dubinu mora.
"Njegovo odstranjivanje danas vi¹e nije moguæe", rekao je Kris Peri, predstavnik Obalske komisije u Kaliforniji Kris Peri, istièuæi da æe se taj "tepih" sa nastavljanjem upotrebe plastike, samo poveæavati.
On smatra da je jedino da se smanji proizvodnja plastike i da se promene navike potro¹aèa koje je pozvao da umesto plastiènih kesa prilikom kupovine koriste dobre stare cegere i torbe.
Uklanjanje ovog tepiha ko¹talo bi milijarde dolara i bilo bi te¾e izvesti nego unono3ti svaki kutak SAD, kazao je Peri. Èak i kada bi se odmah prestalo sa upotrebom plastike, buduæi geolozi mogli bi lako da prepoznaju geolo¹ke slojeve nastale u 20. i 21. veku preko neuni¹tivog sloja plastike koji prekriva okeane na Zemlji.

Lilika

mislim da se ,mi, zemljani, nikad necemo prizvati pameti, i nastavicemo na sve nacine kojih se budemo setili da zagadjujemo ovu nasu planetu, kao da je ona tu otkada smo mi nastali i kada odemo vise ni nje nece biti... tuga, tuga...

Bred

da, a sad je pitanje sta raditi sa ovim? :ohwell:

_d.0.t_

Evo ja imam plan...
konstruisati dzinovski usisivach velichine pet Texas-a sa neplastichnom kesom za djubre velichine tri Texas-a [chisto da stanu ova dva Texas-a djubreta i ostane malo lufta] i lagano us.isati bez naglih pokreta da se ne zakache San Francisco i Havaji. E, onda... konstruisati neplastichni kontejner [znate kakvi su, zapalish ga - on nestane] velichine tri Texas-a i istresti djubre iz kese u njega, pritom, paziti da se neshto ne prospe u Tihi okean. Zatim lansirati kontejner daleko u svemir, pa nek' se vanzemaljci bakcju s njim. Ha!
^
zadrzhavam sva prava na ovu ideju.


mada, opet, postavlja se pitanje, gde ukljuchiti taj usisivach... ili koliko cje buke proizvesti pri usi.savanju...
ne znam...

neki drugi predlog?

peho_atropin

Evo jos jedan...
Amerikanci to smece proglase americkim nacionalnim interesom, a onda ce se Bin Laden vec setiti kako da ga unisti!


pig_am_am

Quotelagano us.isati bez naglih pokreta da se ne zakache San Francisco i Havaji
:siza:

QuoteAmerikanci to smece proglase americkim nacionalnim interesom, a onda ce se Bin Laden vec setiti kako da ga unisti!

:siza:

ucrtati u kartu sveta i nazvati to novim kontinentom... :ohwell:

whatever

Генетским инжењерингом створити рибљу врсту која се храни најлоном и увести је у океан, а кад поједе цело најлонско острво, све припаднике похватати и нахранити гладну децу у Африци  8) :>

pig_am_am

ali kako cemo upecati tu ribu kad ce nam pojesti udicu?  :>

whatever

Ух  :hmm  :shy:

Па ништа, као што оне морске корњаче дођу да положе јаја на обали на којој су се излегле, тако ће ове рибе суицидално да искоче на обале, и право у тигање гладних становника Афричког континента  :>  Мислим, генетски инжењеринг је то ипак  :prdajz:

pig_am_am

opusteno, what... zveknucemo je prangijom  :>


:pljes: ja cu da glasam za what-ov projekat  :Bog

Darker

Ok, ovo je ozbiljna tema, ali kad neko ozbiljan ka¾e da to sad NE MO®E  da se re¹i - onda mo¾emo da probamo i sa neozbiljnim :wink: