Koncerti 2008

Started by Darker, 27-12-2007, 10:36:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Darker

Звучна имена и у Новој години
Током 2008. године у Србији ће гостовати бројни популарни светски музичари, почев од група „Смешинг пампкинс” и „Токио хотел”, преко Криса Рије и Марка Нофлера, до Ленија Кравица

Лени Кравиц крајем јула у Београду
(Фото АП)

Иако је годину за нама, бар када су гостовања светских музичких звезда у питању, тешко надмашити јер смо, између осталих, гледали и слушали „Ролингстонсе” и „Ред хот чили пеперсе”, прве најаве концертних агенција за 2008. годину звуче обећавајуће. Поново ћемо, како истичу овдашњи промотори, уживати у наступима звучних светских имена. Осим већ одавно заказаних наступа „Смешинг памкинса”, Криса Рије и Марка Нофлера, током 2008. године бићемо у прилици да уживо видимо и чујемо и једног од најпопуларнијих америчких певача - Ленија Кравица, затим Пола Енку, Вана Морисона и бројне друге реномиране извођаче.
За сада, највеће име које ће гостовати следеће године у Београду јесте америчка рок звезда – Лени Кравиц. Концерт чувеног музичара, који ће 5. фебруара објавити повратнички албум „It is Time for a Love Revolution”, биће одржан 24. јула у Београдској арени. Кравиц би у Београд требало да дође у оквиру светске турнеје на којој ће промовисати нови албум.

Сазнајемо да ће у априлу у Београду, први пут, гостовати и прослављени канадски музичар Пол Енка. Место, као и тачан датум концерта биће познати ускоро.

Портпарол Арене Јасмина Крстић каже да за Београдску арену, један од најрепрезентативнијих концертних простора код нас, у наредној години имају велике планове. Тренутно преговарају са многим значајним музичким именима.

– Не желимо још да откривамо ко ће све гостовати у Арени током следеће године да се нешто не би изјаловило. Када сви уговори буду потписани, публика ће сазнати ко ће доћи. Мислим да је за сада довољно то што ће већ 27. јануара у Арени свирати чувени амерички бенд „Смешинг пампкинс”, 4. марта ће Крис Рија одржати концерт и то на свој 57. рођендан, а 29. марта долази нам немачка тинејџерска атракција „Токио хотел”. У мају ће Арена бити домаћин Евровизије, а 10. јуна наступиће Марк Нофлер.

Када је у питању „Сава центар”, помоћник директора за културу Вук Жугић каже да ће у наступајућој години тамо бити организовани бројни концерти.

– Већ 5. фебруара долазе нам „Live from Buena Vista”, четири дана касније свираће „Розенберг трио”, а 10. фебруара концерт у „Сава центру” ће одржати Тереза Селгеиро, певачица португалске групе „Мадредеуш”. Током јесени концерте би поново требало да одрже Брајан Фери и Гери Мур. Фери нам је рекао да га морамо опет звати, јер жели да дође поново у Београд и одржи још једну свирку.

Жугић додаје да је већ заказан концерт Пета Метинија за 3. јул, као и да ће Јан Гарбарек наступити у истом месецу. „Сава центар” би у наредној години требало да коначно организује и концерт Вана Морисона, који је био планиран за септембар, али је остало да се прецизира датум његовог гостовања. Челници ове установе ће покушати да током 2008. године доведу и Пола Велера и Хербија Хенкока у Београд.

Што се тиче агенције „Мултимедија консертс”, они још не желе да откривају конкретна имена која би, у њиховој организацији, дошла у Србију. Срђан Стојановић, директор ове куће, каже да су планирали да у Нишу током маја направе велики рок концерт на коме ће учествовати страни и домаћи извођачи.

Челници новосадског „Егзита”, који је недавно проглашен за најбољи европски фестивал, у складу са репутацијом, имају амбициозне планове. Већ најављују одличан списак извођача, а прва имена која ће од 5. до 10. јула свирати на Петроварадинској тврђави биће позната половином јануара.

И продукцијска кућа „Комуна”, поред тога што ће се вратити издаваштву и објавити повратнички албум Оливера Мандића, најављује бројне концерте у наступајућој години.

И концертне агенције „Тера ностра промоушнс” и „Лупа промоушнс” имају велике планове за 2008. годину. Управо ће они организовати први хеви метал фестивал код нас – „Castle Fest”, који ће бити одржан од 1. до 5. јула на Смедеревској тврђави. На новоустановљеном фестивалу наступиће више од 40 иностраних извођача рок и метал провенијенције, тренутно најактуелнијих у својим жанровима. За сада су своје учешће на овом фестивалу потврдили групе „Judas Priest”, „Helloween”, „Soilwork”, „At the Gates”, „Ensiferum”, „Sybreed”…

У јавности се већ спекулише са многим другим звучним именима која би током наредне године могла да гостују у Србији. Најчешће се, углавном незванично, помињу звезде попут Ника Кејва, Игија Попа, Карлоса Сантане, Ерика Клептона… Постоји могућност, како сазнајемо, да током наредне године код нас поново наступе Стинг и Ерос Рамацоти.

Јелена Копривица
[објављено: 26.12.2007.] Politika