Harvard: Istra¾ivaèi ostvarili znaèajno dostignuæe na polju robotike

Started by Bred, 25-01-2008, 14:01:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ðorðe Putiæ

Istra¾ivaèi na univerzitetu Harvard, u Masaèusetsu, ostvarili su znaèajno dostignuæe na polju robotike - konstruisali su mehanièku muvu, koja ima dovoljnu snagu da sama poleti. Ovaj siæu¹ni robot ima raspon krila od tri santimetra i te¾ak je svega 60 miligrama. Nauènici odavno prouèavaju let insekata poku¹avajuæi da konstrui¹u mehanièke naprave koje bi letele na istom principu. Ali pokreti njihovih krila veoma su bzi i kompleksni, ¹to im omoguæava da u vazduhu prave manevre koje je za sada nemoguæe opona¹ati. Tek je pojava kompjutera omoguæila da se napravi detaljna analiza. Posebnu te¹koæu predstavljala je gradnja tako malog mehanizma.

Harvardska muva sastoji se od èetiri komponente: aktuatora, odnosno mehanièkog mi¹iæa napravljenog od kristala kvarca, koji pod uticajem naizmeniène struje menja svoje dimenzije; sistema poluga koje prenose te pokrete na krila; noseæe konstrukcije i samih krila. Svi ovi delovi sagraðeni su uz pomoæ lasera. Za sada, ova siæu¹na letelica jo¹ ne nosi na sebi izvor struje veæ se napaja preko veoma tankih, savitljivih ¾ièica. Zbog toga ona nije slobodna da leti u svim pravcima veæ samo vertikalno, klizeæi uz dve paralelne, krute ¾ice. Meðutim, èinjenica da je u stanju da poleti sopstvenim pogonom, koji se ne sastoji od elektromotora, zaista je impresivna.

Mehanièka muva demonstriraæe svoj let u njujor¹kom Muzeju moderne umetnosti poèev¹i od 24. februara, a za sada mo¾e da se vidi na internet adresi.